Text: Mia Litström


Den stadiga trenden med laxrosa urtavla fortsätter och nu är det dags för Chopard att lansera en helt ny färg i Alpine Eagle-serien i storlek 41 mm. Urtavlans rosa färg har fått namnet Monte Rosa Pink och som deras tidigare modeller är det en koppling till alperna. Området Monte Rosa ligger på gränsen mellan Italien och Schweiz där Dufourspitze/Punta Dufour är den högsta toppen i Schweiz. 


Men det är inte bara färgen som är den stora nyheten utan det är också att modellen har en mindre urtavla för sekundvisning med stop-funktion placerad vid klockan 6. Urtavlans formgivning, med den extra tavlan vid kl. 6, lanserades förra året på modellen Flying Tourbillon. Hjärtat består av Chopards egna automatverk L.U.C 96.40-L som är imponerande tunt, bara 3.30 mm hög. Den kvalar därför in som en elegant sportklocka som ligger oerhört bra på handleden tack vare att den är så tunn. Men också på grund av den sköna twisten och stilen med skruvar på boettringen,  irismönstret på urtavlan och det integrerande armbandet. Dessutom är modellen vattentät till 100 m precist som Flying Tourbillon. 

Botten är i Chopards egna stålkvalite – Lucent stål A223 – där blandningen består av 85% återvunnet material speciellt framtaget av Chopard som dessutom är antiallergiskt. Det integrerade armbandet är också i Lucent stål A223 och har både satinborstade och polerade snygga ytaor. 

Visarna och index är i vitt guld med Grade X1 Super-LumiNova som ger 60% mer ljuseffekt än vanlig Super-LumiNova och är samtidigt mer motståndskraftigt mot åldrande. Urverket är ett certifierat chronometerverk som tydligt visas i text under logotypen på urtavlan. Tack vare urverkets dubbla hjul med Chopard Twin Technology har verket en kraftreserv på 65 tim. 

Modellen har öppen baksida där man kan se den läckra micro-rotorn i guld samt det vackra Côtes de Genevamönstret på urverksdelarna. Dessutom är alla komponenter certifierade av Poinçon de Genève vilket garanterar att urverket håller högsta nivå inom urmakerihantverket. Fler som använder sig av denna certifiering är bland annat, Vacheron Constantin, Cartier, Louis Vuitton, Roger Dubuis och Ateliers de Monaco. Utöver Alpine Eagle Flying Tourbillon är detta Chopards andra modell i kollektionen som fått denna certifiering. 

Färgen klär klockan mycket bra, den är snygg till stålet och känns rätt i tiden. Passar den som gillar modellen  Alpine Eagle och velat bära modellen men kanske tyckt att färgerna inte har tilltalat tillräckligt mycket. Monte Rosa Pink är en utstickare och framförallt är det en färg som är oerhört trendig och den debuterar hos Chopard med Alpine Eagle 41 XPS.


Läs mer om klockan hos Chronoswiss