Ljuvliga juveler från New York – Tiffany & Co till Stockholm

Text. Britta Rossander


Tiffany & Co har öppnat på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Något som blir den första egna butiken i Skandinavien. De har visserligen en shop-in-shop i Köpenhamn men ville ha en stor butik i det som de anser vara Skandinaviens huvudstad och det var ju smickrande att höra för oss stockholmare. Eqotime’s Britta Rossander har varit på besök i den nya butiken.


Det är på bästa adress på Birger Jarlsgatan, i det som handlarna vill kalla ”Biblioteksstan”, med Gucci och Prada som närmaste grannar, som Tiffany & Co har slagit till med en stor lokal. Inredningen är mycket klassiskt ”Tiffanish” men inspirerad av Sverige. Vilket bland annat märks av att våra blomsterkransar till midsommar har fått stå modell för de vita, vackra och generösa taklamporna. Det är också mycket blekt turkos till smyckena i montrarna. Montrar som är utspridda i lokalen på ett sätt som gör att man kan se innehållet från alla håll. En diamantbar finns också där stolarna är placerade två och två.De berättade att direkt efter smygöppningen för en vecka sedan har det varit många som väntat på deras entré i Stockholms utbud av juvelbutiker. Och försäljningen av enstensringar har varit stor. Herrarna har varit oerhört väl informerade om vad deras blivande fru vill ha.

– Storlek och utseende, kvalité på sten och färg är något de har förvånansvärt bra koll på, sa de som servade vid den glittrande baren.

Tiffany & Co köptes till slut av LVMH i mars i år efter att det varit lite trassel i affären. Och planeringen för etableringen i Stockholm har pågått under cirka två år. De nya ägarna kunde bara kliva i planeringen och glatt konstatera att adressen för butiken är ett stenkast från den egna LV-butiken.Med hopp om klockor

Klockor har ju historiskt sett sålts av Tiffany & Co med både Patek Philippe och Rolex-loggor på urtavlan tillsammans med Tiffanys. Dessa klockor når astronomiska summor på dagens auktioner. De klockor Tiffany tillverkar idag har quartzverk och utgör bara en pytteliten del i deras utbud. Det kan ju hända att deta ändras nu när de tillhör en företagsgrupp där bland annat Zenith och Bvlgari ingår. Jag frågade men det var ingen som visste något om detta i dagsläget. Det är en av sönerna till Bernald Arnault (som byggt upp hela LVM) som tillsatts som någon form av marknadschef för hela rasket. Och hans bror är VD för Tag Heuer som också ingår i gruppen. Så kanske vi får se ”riktiga” klockor så småningom med bara Tiffany & Co på tavlan…Generöst utbud

Sortimentet i butiken på Birger Jarlsgatan är generöst T-kollektionens alla smycken finns samt mycket av det som vi betraktar som typiskt Tiffany-stil. En hel del stora guldsmycken samt minimalistiska små diamantörhängen. En kollektion i silver överraskade och de visar även en del pärlor. Så det är inte bara diamanter, vilket i och för sig är deras bästa gren. Pärlor från dem har vi ju dessutom sett i mängder runt vackra Audrey Hepburns slanka hals i filmklassikern Breakfast at Tiffany’s från 1961.