Sommarskor med svenska Myrqvist

2020 utsågs det svenska skoföretaget Myrqvist till Sveriges snabbast växande skovarumärke. Framgången är tack vare ett enkelt koncept; att erbjuda handgjorda skor till halva priset gentemot traditionella tillverkare med motsvarande kvalitet. Eqotime har träffat Myrqvists grundare och VD Sebastian Öhrn för att få höra mer om Myrqvist och få tips kring valet av sommarskor.


Eget framgångsrecept

-Myrqvists recept på skotillverkning är att kapa alla onödiga mellanhänder på vägen från tillverkning till dig som kund, berättar Sebastian Öhrn. Vi jobbar direkt med erfarna tillverkare i Europa för att sedan sälja skorna i vår webbshop och i vår butik på Jakobsbergsgatan i Stockholm. Det här gör att vi kan kapa mycket i priset mot kunderna. En stor skillnad mot traditionella skotillverkare med sina många led av distributörer, agenter och återförsäljare.


Sebastian Öhrn utanför Myrqvists butik i centrala Stockholm.

Det som framför allt utmärker Myrqvist skor är att de är handgjorda av erfarna skomakare i i läder av hög kvalitet. Kombinerar du det med ett, i sammanhanget, väldigt bra pris så kan man snabbt förstå varför deras koncept har gått hem hos så många. Lädret som nämns hämtas från erkända garverier i Storbritannien respektive Frankrike, men själva skorna tillverkas i Portugal. De flesta av Myrqvists skor är dessutom randsydda. Det innebär att skorna kan sulas om när sulan slitits ned. På så sätt kan skon återanvändas i många år. En medveten strategi om man frågar Sebastian, som är såväl företagets VD som grundare. 

– Råmaterialen och konstruktionen utgör grunden när man designar ett par skor. Det påverkar mest hur skon kommer att se ut efter flera års användning. Till skillnad från många andra märken designar vi inte för modesäsonger. Vi försöker ta fram tidlösa skor som håller stilen mer eller mindre för alltid.

I en kategori som domineras av brittiska och sydeuropeiska varumärken har Myrqvist valt att använda sitt svenska DNA. De flesta av Myrqvists skor erbjuds med en så kallad halv gummisula. Till skillnad från lädersulor står dessa emot det svenska klimatet bättre. Alla vinterkängor är även utrustade med en extra tjock, broddad, gummisula som ger bra grepp på hala gator under vintern. Utöver designen på skorna så har även varumärket en tydlig svensk prägel. Allt från design till ortsnamnen på skorna som t. ex. Äppelviken och Mölle skapar en tydlig skandinavisk profil och har gått hem hos Myrqvists lojala kunder.


Sommarskor

Men det är inte bara traditionella oxford- och derbymodeller som ryms i Myrqvist sortiment. Förutom de mer traditionella linjerna har man även egna modeller av mer traditionella loafers, munkskor, kängor och chelseaboots. Dessutom erbjuder man en egen linje sneakers samt en för året helt ny loafermodell. Modellen, Brännö, är enligt Sebastian är en perfekt sommarsko.

-Brännö är ny för i år och är en perfekt sommarsko, berättar Sebastian. Det är en lätt ofodrad mockaloafer med gummisula som är sval och skön som sommarsko. Vi erbjuder den i två färger, ljusbrun och mörkbrun.Att den är ofodrad är ett av huvudskälen till att det är en så bra sommarsko enligt Sebastian.

-En ofodrad sko andas bättre när det är varmt eftersom den är tunnare än en traditionellt fodrad lädersko. Att den har gummisula gör den också lättare och smidigare när man rör sig i somrigare miljöer som på gräs. Eller varför inte på stranden eller i mer marin miljö.

För den som ogärna är barfota i sommarskorna så erbjuder Myrqvist ett urval av loafersstrumpor som inte syns i sommarskorna. Man erbjuder också ett välfyllt urval av skovårdsprodukter för att ta hand om dina skor på bästa sätt. Något som är särskilt viktigt på sommaren.-Skoblock är kanske det viktigaste, säger Sebastian. Det viktigaste på sommaren är att se till att få ur all fukt ur skorna efter användning. Sedan är det såklart viktigt att borsta bort eventuell sand och damm från skorna. Särskilt om det är skor i mocka. Men att få bort just fukt är det absolut viktigaste.

Myrqvist hela skokollektion samt accessoarer och skorvårdsprodukter från bla Saphir hittas i Myrqvist webbshop. Det går också att besöka deras butik på Jakobsbergsgatan 17 i Stockholm.


Myrqvists butik ligger på Jakobsbergsgatan 17 i centrala Stockholm.

Vill du höra en längre intervju med Sebastian om Myrqvist och sommarskor så rekommenderar vi en lyssning av Eqotime Podcast där Sebastian är gäst. Du hittar avsnittet här.