Intervju: Levenaig Watches – Svensk independent watchmaking

Svensk klocktillverkning står sig och frodas. Inom landet hittar vi allt från tillverkare av instegsklockor vidare över ett välfyllt mellansegment och hela vägen till urmakeri i den högre skolan. Och nya aktörer dyker med jämna mellanrum upp för att ytterligare bredda utbudet. Det rör sig helt enkelt på den svenska klockscenen. En svensk aktör som inte gjort mycket väsen av sig trots att de existerat i några år och släppt ett flertal modeller är independent-tillverkaren Levenaig Watches. Eqotime har tagit ett snack med ägaren och grundaren Holme Finnilä.Levenaig Watches

Det går inte att ta miste på att Holme Finnilä är en sann klockentusiast och hans klockintresse har hängt med ända sedan barnsben.

– Jag tror att mitt intresse för klockor väcktes mer eller mindre av en slump. Som liten började jag samla på klockor efter att ha sett öppningsscenen i den första Back to the Future-filmen, berättar Holme.


Holme Finnilä

Klivet till att börja med egen tillverkning är inte lika slumpartat. Idén väcktes redan 2013.

– 2013 kom en kollega och jag på att vi kanske borde köpa var sin klocka. En lite finare modell skulle det vara. Jag visste precis vad jag var ute efter för formspråk. Den skulle vara gjord i brons och påminna om 1930-talets dykarutrustning. Tyvärr insåg jag ganska snart att det inte fanns några sådana klockor att köpa. Min kollega hade sedan den avgörande idén. Han visste ju att jag i princip var uppvuxen i min fars mekaniska verkstad (Wasa Motor HB) och föreslog därför att jag skulle köpa ett mekaniskt urverk och sedan tillverka resten själv. Och så blev det.

Utgångsmaterialet för boetten blev ett gammalt propelleraxellager i brons från en båt och luggarna gjordes av en bit mässing fanns liggande i verkstaden.

– De båda glasen kom ifrån en IKEA-fotoram som jag slog sönder och slipade om till två runda glas. Om någon på IKEA läser detta så får jag väl be om ursäkt, men samtidigt bör understrykas att detta är den enda fotoram jag demolerat.Material från en utombordare

Urtavlan samt urverkshållaren tillverkades av en bit material som femton år tidigare hade införskaffats för att tillverka nya vevlager till en utombordsmotor. När den första klockan blev färdig började Holme genast att skissa på en ny modell. Samtidigt började hans kollegor på jobbet att få upp ögonen för klockorna och det kom plötsligt in beställningar på skräddarsydda klockor.

– Eftersom jag fortfarande tycker om hela processen kring klocktillverkning, inklusive konstruktionsarbetet, har det bara rullat på. Eller ”tickat på” kanske man bör säga för att få in lite göteborgshumor också, säger Holme vars tillverkning sker i Olstorp utanför just Göteborg.Att tillverka klockor under eget varumärke ger ytterligare en dimension enligt Holme.

– Det är roligt att kunna ge klockorna och hela varumärket sin alldeles egna, personliga prägel som i mitt fall innebär att hämta inspiration ifrån dels min uppväxt på en liten ö utan färjeförbindelse. Och dels mitt arbete som ingenjör inom skeppskonstruktion.


Fokus på boetter, tavlor och visare

I produktionen ligger fokus på tillverkningen av boetter, visare och tavlor. Urverken köps in färdiga från i första hand Schweiziska Selitta men också från japanska Miyota.

– Idag gör jag i regel inga större justeringar på urverken vad gäller finishen. Ibland har det blivit att jag färgat skruvar och gjort någon justering i mekaniken. I de fall jag ändrar i mekaniken får urverket en egen Levenaig-benämning. Det gör jag för att undvika att det i framtiden uppstår problem om en urmakare någonstans i världen tror att urverket enbart innehåller originaldelar.Standardkomponenter som glas, o-ringar och springbars till armbanden köps också in. Men när det gäller resten av klockan så tillverkar Holme allt från scratch. Allt från boett, bakboett, tavla och visare till kronor, till träasken som klockan levereras i. Och inte minst alla delar som behövs för att hålla verk och urtavla på plats.

– Till och med de pyttesmå spiralfjärdrarna inuti skruvkronorna jag har på vissa modeller tillverkas av mig.

– Armband är också något jag köper in. Under en period gjorde jag egna armband. Men jag insåg rätt snart att de inte var lika bra som andra tillverkares produkter så jag köper numera in dem istället.


Inte egna urverk, ännu

Att tillverka egna urverk är en tanke som Holme umgåtts med. Men det finns flera skäl till att han avstår.

– Förutom när det kommer till stenar och balansfjäder skulle jag nog kunna tillverka urverk själv också men jag har valt att avstå. För några år sedan höll jag på att ta fram metoder för att tillverka de olika delarna i ett urverk. I samma veva råkade jag se en dokumentär om extremt drivna urmakare som lade all sin tid på att tillverka avancerade urverk. Jag insåg att om man börjar tillverka urverk för hand är risken stor att det blir mer än en heltidssyssla. Och jag kände att det åtminstone för stunden räcker gott med att tillverka resten av klockan på egen hand.

Men det finns också en ekonomisk aspekt enligt Holme.

– Den andra anledningen är den ekonomiska aspekten. Skulle jag göra urverken själv så skulle priset för en klocka stiga till en helt annan nivå. Det är en annan marknad och jag ser ogärna att mina klockor blir statussymboler. Jag brukar säga att om mina klockor hade personligheter så skulle de vara vänliga och blygsamma.


Udda materialval

Klockorna från Levenaig tillverkas i flera okonventionella och spännande material. Här finns material som brons, mässing och aluminium.

– Jag gillar färgkontrasterna som uppstår när man kombinerar exempelvis brons och aluminium. Eller också de synliga silverlodfogarna mot en yta av brons. Dessutom är ju brons och mässing material som länge funnits inom den marina tekniken. De delar som kommer i kontakt med hud då klockorna bärs görs i regel i titan för att inte vara giftiga eller allergiframkallande, berättar Holme.Basic Luxury Watches

Mottagandet av klockorna från Levenaig har enligt Holme varit väldigt postivt. Och bland kunderna återfinns både kvinnor och män med en varienrande grad av klockintresse.

– Jag tror att den gemensamma nämnaren är ett genuint intresse för hantverk och att man är ute efter något unikt. Vilket alla Levenaig-klockor ju är. Och eftersom urverken inte tillverkas inhouse i nuläget så kan jag prismässigt placera mig inom kategorin ”Basic Luxury Watches”. Mina klockor är hyfsat tillgängliga prismässigt.

En klocka från Levenaig startar med ett listpris på runt 20 tusen. Vilket får sägas är ett relativt lågt pris sett till att hela klockan är handbyggd. Och just att det handlar om handbyggda klockor med en stor andel av komponenterna som handbyggs på plats i Sverige har mottagits med stor nyfikenhet och ibland lite förvåning.

– Mitt intryck är att klockorna hittills har mottagits med stor nyfikenhet och intresse. Det är förvånansvärt många som först inte vill tro att jag faktiskt gör så pass mycket av klockan själv. Det är inte ovanligt att folk frågar något i stil med ”okej, så då köper du alla delarna och sätter ihop dem själv alltså?”, berättar Holme.

I dagsläget säljs klockorna enbart via Levenaig’s egna webshop och Holmes plan är att skynda långsamt.

– Idag säljs klockorna enbart via min sajt. Eftersom jag gör klockorna själv klarar jag bara att producera ett begränsat antal exemplar per år. Så i praktiken blir det lite opraktiskt att använda sig av återförsäljare. Men jag utesluter inte att Levenaig Watches någon gång i framtiden kommer att synas i andra butiker.