Eqotime möter Mosers VD Edouard Meylan

Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström


Schaffhausenbaserade H.Moser & Cie tycker det är ok att kallas klockvärldens enfant terrible och det verkar som om de njuter av att vara lite ”on the edge”. Eqotime träffade vd Edouard Meylan i Genève under Geneva Watchdays och fick en pratstund på balkongen till den svit där de visade sina senaste modeller.


Trycket för att se deras kollektion var stort och trots att det var en extremt het sensommardag och solen sken skarpt rakt in i ögonen på oss gjorde vi intervjun på den smala balkonhgen för att lite lugnt mitt i sorlet. 

H. Moser & Cies historia börjar på 1800-talet med den unge entreprenören Heinrich Moser. Han föddes i Schaffhausen i en familj med urmakare och lärde sig vid tidig ålder branschen. Han tog sig till Sankt Petersburg som färdig urmakare och blev snabbt aristokraternas gunstling. Med den succén bakom sig återvände han till sin hemstad och grundade H. Moser & Cie 1828. Han lät bygga en tillverkningsenhet som sysselsatte flera hundra hantverkare. Under sin livstid lär företaget ha producerat omkring en halv miljon klockor. Basen var vanliga trehandsklockor men sortimentet sträckte sig ända till ”grande komplikationer”. 

Heinrich Moser är känd för sitt engagemang i industrialiseringen av Schaffhausen och fyrtio år efter det att han startade var han behjälplig när Jones, amerikanen som grundade IWC, behövde mark att bygga på för sin tillverkning. Jones inte var välkommen i Genève och då klev Moser in och erbjöd honom en del av sin mark vid floden Rehn. Där ligger än idag IWC’s HQ.

H. Moser må ha en drygt 190-årig historia men återföddes på nytt 2002 efter en problematisk period, det officiella årtalet för pånyttfödelsen är 2005 då verksamheten fick fart.

I en intervju 2013 i Watches and Culture 2013 berättar Georges-Henri Meylan, tidigare vd för Audemars Piguet att: 

-En grupp vänner inklusive flera ex-Audemars Piguet och mina två söner närde idén om varför inte starta något tillsammans. 

Och så blev det, Moser fick genom dem ny luft under vingarna.

-Istället för att återskapa det förflutna och följa mainstream, strävar vi efter att skapa vår egen framtid, och även om vår grundare inte är här för att vägleda oss idag, spelar Heinrich Mosers ättlingar en aktiv roll på H. Moser & Cie och fortsätter att upprätthålla hans arv, sa Georges-Henry Meylan vid presentationen.

Idag designar och produceras egna, inhouse mekaniska verk inklusive balansfjädrar vilket resulterar i att klockorna är verkliga konstverk – ofta med en alldeles egen twist.

Vid senaste GPHG Genève tilldelades H. Moser & Cie priset för bästa Tourbillon med sin Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton. Motiveringen var: 

En tourbillon med elegans och äkta konstverk som understryker skönheten i den 1-minuters flygande tourbillon klockan 6, som förkroppsligar balansfjäderexpertisen hos H. Moser & Cie.s systerföretag, Precision Engineering.