H. Moser & Cie med dubbla nyheter

Text: Aleksandar Mladenovic


H. Moser & Cie släpper två nya modeller i Pioneer-serien i den helt nya storleken 40mm. Pioneer Centre Seconds Arctic Blue & Pioneer Tourbillon Arctic Blue är två efterlängtade släpp bland Moser-samlarna.


Mosers sportklocka Pioneer har funnits sedan 2015 och det har genom åren kommit och gott en hel rad olika modeller – från väldigt komplicerat med en tourbillon eller evighetskalender till den avskalade modellen Centre Seconds. Historiskt sett har modellen endast kommit i en 42,8mm stor boett – något som ändras idag.

I den nya boettstorleken 40mm lanserar nu Moser två olika modeller: Pioneer Centre Seconds Arctic Blue & Pioneer Tourbillon Arctic Blue.

Pioneer beskriver Moser själva som ”inte bara ännu en sportklocka” – för dom är detta den perfekta vardagsklockan. Vidare beskriver Moser modellen som en klocka som fungerar lika bra till kvällsmiddagen, när du bestiger Mount Everest eller när du svimmar med hajar. Nu ska vi inte fastna i hur Moser marknadsför sig själva (vi tror det räcker med att deras slogan är ”Very Rare”) – och även om vi kanske inte håller med om att den passar till precis varje tillfälle så är det fortfarande utan tvekan en sportig allroundklocka.

Boetterna är tillverkade i stål och modellerna mäter in på 12mm inklusive det välvda safirglaset och dom är vattentäta ner till 120m. För den som ogillar gummibandet går det att välja mellan läderband, textilband eller stållänk.

I sann Moser-anda har urtavlorna en såkallad fumé-effekt vilken innebär att de går från en ljusare nyans av, i detta fall ljusblå, till en mörkare ju längre ifrån tavelcentrum man kommer. Detta är en teknik Moser ofta tillämpar och som syns på majoriteten av deras modeller. I detta fall har även urtavlorna en sunburst-finish vilken bidrar till ännu mer lyster.

Ytterligare ett tecken på Mosers lite ”kaxiga” approach är att företagets logotyp knappt är synlig på urtavlan. Dom som vet, dom vet. Typ.

Inuti Pioner Centre Seconds tickar det automatiska in-house verket HMC 200 som har en gångreserv på 72h och i Pioneer Tourbillon även här ett automatiskt in-house verk med tourbillon, kaliber HMC 804. Även tourbillonen har en gångreserv på 72h.

Vi tror den reducerade storleken i Pioneer-familjen kommer att vara en stor hit och ser fram emot att ta del av fler nyheter i denna modellserie från Moser framgent.

Priset för Pioneer Centre Seconds är 12,900 schweiziska franc (exklusive skatter och avgifter) och för Pioneer Tourbillon 49,900 schweiziska franc (exklusive skatter och avgifter).


Läs mer om klockorna hos Moser