Lenny Kravitz, stark persona matchad med både YSL och Artisans de Genève

Text: Britta Rossander


Multiartisten Lenny Kravitz beskriver sig själv som en drömmare och risktagare, ständigt ivrigt experimenterande och mångsidig som skapare. Han betonar att bry sig om andras tyckande inte ligger för honom. – Jag älskar musik och att kunna vara en musiker Jag har fortfarande en passionerad inställning till det och fortsätter att lära mig hela tiden. Jag var sex eller sju år när min pappa tog mig till Madison Square Garden och jag fick se The Jackson Five. Sedan den dagen har jag varit besatt av att leva ett liv med musik, säger Kravitz.

Kravitz berättar att han under årens lopp i sitt designarbete inspirerats av Helmut Newton, Yves Saint Laurent och Miles Davis. Så att han nyligen klev in i ett doftsamarbete med YSL är kanske inte så konstigt. Och jag måste säga att doften klär honom. Kanske är det till och med så att doftnoterna bildar en kör för honom. På promotionbilderna bär Kravitz tunga smycken, jacka i pyton över bar överkropp så att tatueringarna syns och gitarren håller han på en armlängds avstånd.Artisans de Genève

Kuriosa om Kravitz är att han har samlat klockor i mer än 20 år med ett gott öga till klassiska ur med historia. Att han gjort en klocka, genom sitt företag Kravitz Design, i samarbete med Artisanas de Genève förvånar säker ingen.

– När jag träffade Artisans de Genève så tog jag chansen att skapa en egen version av den klassiska klockan Rolex Daytona 6263, säger Kravitz.

Resultat blev en variant i svart DLC och guld på ett läderband i militärmodell á la 1970-tal.Doften med YSL

Kravitz doft Y Le Parfum är en typisk fougère med sexiga varma och kalla noter av citrus och lavendel. Dessa har kombinerats med tillsammans med söta kryddor och orientaliska träslag. ”Näsa” för doften är Master Parfymer Dominique Ropion. I Y le Parfum har han skapat kontrast genom lavendelns behagliga doft satt mot cederträets styrka.I receptet ingår krispiga gröna äpplen, grapefrukt, citron ingefära och en rejäl dos av aldehyder (syntetiska doftkoponeneter). Det doftar nästan som av nystrukna vita skjortor. Från blomsterriket kommer pelargon, lavendel, apelsinblomma som blandats med toner av mandel, tobak och hö. Bastoner av Virginia Cedarwood ger ett stråk av doften av en nyvässad blyertspenna. Några droppar indonesisk patchouli avrundar doften med en sensuell touche.