L.U.C QF Jubilée – Sportig touch i stål med vintagedesign.

Text: Britta Rossander


Två dagar före Watches & Wonders tittar vi på L.U.C QF Jubilée, klockan som Chopard släpper i samband med att Chopard Manufactures i Fleurier firar 25-årsjunbileum. Man kan säga att L.U.C. kollektionen bygger på tre kärnvärden: teknisk prestanda, estetisk förfining och certifierad urverkstillverkning. Att den existerar beror på Karl-Freiderich Scheufele engagemang i urmakeri. Han har sedan 1980-talet varit ansvarig för herrkollektionerna och utvecklat familjeföretagets sportklockor.

Med etableringen av Chopard Manufacture i Fleurier på 1990-talet kunde starten av verk till klockor som fick tilläggsnamnet L.U.C. påbörjas och det blev Kar-Freiderich baby. Sedan 2015 har han ju en baby till, Ferdinand Berthoud, med ännu mer komplicerade verk och mycket limiterad produktion. De uren får vi komma tillbaka till vid ett senare tillfälle


Karl-Freiderich Scheufele

L.U.C. kollektionens tillnamn kommer från initialerna för Louis-Ulysse Chopard (1836-1915). En bondson från Sonvilier en liten by i distriktet Jura i kantonen Bern (idag är invånarna 1 237 till antalet). Han utbildade sig till urmakare och erövrade både Schweiz och världen vid 24 års ålder. Louis-Ulysse skapade konstverk som fann kunder i ända bort i Ryssland. Precision och tillförlitlighet var eftertraktade egenskaper och med sina kronometrar och fickur lyckades Louis-Ulysse Chopard uppfylla sina kunders önskningar.


Louis-Ulysse Chopard

L.U.C QF Jubilée

Nya QF Jubilée görs i limiterad upplaga om 25 exemplar, verket är L.U.C 96.09-L med 65-timmars kraftreserv som sitter i en stålboett med 39 millimeters diameter vilket är första stålklockan för L.U. C. Verket är kronometertestat och testat, som grädde på moset, även av Fleurier Quality Foundation som går lite längre än COSC.


L.U.C QF Jubilée

Modellen skiljer sig från vad vi är vana att se från L.U.C. Den är mycket sportigare och med avslappnad – om man kan säga så om en klocka? Inspirationen kommer från en modell från 1950-talet. Det är lite Art Deco och lite Bauhaus när det gäller tavlan. Att göra flera cirklar på detta sätt började man med på 1930-talet. Det sägas att särskilt sjöofficerare var förtjusta i den utformningen på grund av att den var så lättavläst.Klockan har yttre silverring med ”Chopardblå” innerring, timmarkörer i ”chevronform”, liten sekund vid klockan 6 och Super-LumiNova® på fyra av timmarkörena. En 22 karats microrotor och Côtes de Genève syns genom kockans safirbaksida. Brunt band i kalvskinn med stygn och foder i blått avslutar designen som gör den både snygg och till en viktig bärare av arvet från grundaren. Det enda jag har att klaga på är att det ska stå L.U.C. med punkter mellan bokstäverna – det är så krångligt när man skriver…


L.U.C QF Jubilée