Klockor på roadshow i Schweiz. GPHG on tour!

Text: Britta Rossander


De nominerade uren för GPHG brukar turnera runt världen i uppskattade urtjusiga utställningar inför den avslutande jurybedömningen i Genève – men icke i år. Det är besvärligt läge och vi är många som sett fram emot ett 20-års jubileum med fest, galakläder, pompa och ståt. NU lär VI få följa allt via nätet, förfärligt tråkigt!

I enlighet med coronaomständigheterna tvingas vi leva med att detta år presenterar GPHG de 84 klockorna, från de 50 varumärken som nominerats, i fyra städer:  Zürich Schweiz enda storstad, Bern landets pittoreska huvudstad och Genève med sin internationella aproach. Men allt startade dock i La Chaux-de Fonds på Musée International d’Horlogerie som första stopp på denna nerkokade roadshow innanför Schweiz gränser.Visningen startade i veckan och håller på till och med söndag. Så är du i området kan du passa på att gå på någon av de guidade turerna som dagligen går 11.00 och 14.00.

Det är ju inte som tidigare. Nu är det ansiktsmasker i varierande tjocklek på, ingen trängsel framför borden och lite rörigt eftersom det är i museet som redan är fullt av klockor och verksdelar.Nästa stopp är i Bucherer-butiken på Bahnofstrasse i Zürichs, 20 till 22 oktober, som följs av en visning i Bellevue-palatset i Bern 23 till 25 oktober.

Slutligen kommer klockorna från 31 oktober till 15 november visas i Genève där GPHG kommer erbjuda besökare möjlighet att delta i workshops. Platser kan bokas på inscription@gphg.org.Vilka som tar hem pokalerna i de olika kategorierna kommer att tillkännages torsdagen den 12 november vid den 20:e GPHG-prisutdelningen. Från organisationens sida meddelarna man att evenemanget som vanligt kommer att äga rum i Théâtre du Léman i – som de säger – ”i överensstämmelse med gällande hälsobestämmelser”.

Allt kommer naturligtvis kunna följas över nätet – men det vore ju förfärligt tråkigt om det inte går att genomföra med publik.