JLC Reverso, den väldokumenterade kultklockan har blivit bok

Text Britta Rossander


Den 15:e januari släpptes praktverket om Jeager-LeCoutres kultklocka Reverso – också kallad Poloklockan. Boken är skriven av Nicholas Foulkes, engelsk journalist, författare, historiker och välkänd klockentusiast.

Modellen Reverso föddes 1931 precis när stilen Art Deco peakade. Klockan var ett svar på utmaningen att designa ett armbandsur som tålde de hårda tagen under en match i hästpolo. Den vändbara boetten blev ett lyckokast. Glaset kunde skyddas och på den släta baksidan passade det utmärkt att gravera ett familjevapen eller ett meddelande från givaren. Idag gör JLC’s ateljé väldigt personligt utformade baksidor på vissa kunders begäran.
Med 90 år på nacken har den självklart genomgått många faser av redesign, men originalet har alltid segrat. Vi minns Reverso Squadra med kronograf från tidigt 2000-tal som var en kvadratisk variant och i mina ögon med svullet utseende i stället för elegans.Mer än 50 olika kalibrar har vi sett passera i boetterna och antalet olika urtavlor är enormt. Reverson har haft urtavla på båda sidor om den vändbara boetten och komplikationer har tillförts.I boken beskrivs allt detta bland annat genom berättelser om Reversoägare och deras förhållande till klockan. Boken Reverso innehåller mängder med bra bilder på både gamla och nya ur och är framtagen i samarbete med förlasget Assouline. Ett måste för JLC-entusiasten.