Jaeger-LeCoultre Reverso – Säregen legendar i 90 år

Text: Filip Ericsson


Genom sin ingenjörskonst har det rektangulära armbandsuret från Jaeger-LeCoultre med sin vändbara urtavla stått ut som ett utropstecken på klockmarknaden, samtidigt som dess formmässiga diskretion tjänat gentlemän såväl som fina damer i mer än 90 år. Eqotime berättar historien och bjuder på ett gäng vackra foton! 


Historia 

I modern tid har Reverso fungerat som ett veritabelt dressur. Man ska dock minnas att den till en början uppkom och konstruerades som en sportklocka i ordets rätta bemärkelse, att bäras vid utövandet av sport – långt innan epitetet ens var uppfunnet. 

Under en resa i Indien 1930 ska den schweiziske entreprenören och klockhandlaren César de Trey ha träffat på brittiska officerare som beklagade sig över att deras klockor gick sönder när de spelade hästpolo. De Trey fick då idén om en boett som kunde flippas över så att stålbaksidan hamnade uppåt och således skyddade det känsliga glaset under matcherna.  

De Trey kontaktade den schweiziska klocktillverkaren LeCoultre som nappade på idén och gav uppdraget till den franske industridesignern René-Alfred Chauvot att konstruera den sinnrikt uttänkta boetten. I mars 1931 var arbetet klart varpå Chauvot ansökte om ett patent för sin konstruktion. 

Kuriosa helt okänd för de flesta är att några av de första Reverso-boetterna såldes till Patek Philippe (ja, det finns alltså Patek Philippe Reverso!), men endast åtta (!) stycken byggdes under Patek-flagg.  

Med Reverso kom det redan etablerade samarbetet mellan klocktillverkarna LeCoultre (Schweiz) och Jaeger S.A. (Frankrike) att intensifieras så till den grad att firmorna slogs ihop 1937 och bildade Jaeger-LeCoultre.  

Jaeger utvecklade nämligen ett urverk särskilt för Reverso som kom att driva modellen från och med 1933 (till en början gällde urverk från schweiziska urtillverkaren Tavannes). Det handlade om Caliber 410, en manuellt uppdragen enhet med 17 juveler, extremt kompakt och tonneau-formad för att passa i den långsmala lilla boetten. I början mätte Reverso för övrigt 38x24mm med en tjocklek på endast 6mm.  

Formen var starkt inspirerad av Art Deco, designskolan som ju dominerade västerländsk form under 1920- och 30-talen. De rena linjerna dikterades av dess funktion och kan nog inte ses som annat än ett rent mästerverk. Reverso-formen är tveklöst en av tidernas mest framstående klockdesigner och helt immun mot tidens tand. Den är ju lika vacker och tidlös idag som den var för 90 år sedan. 

LeCoultre (senare Jaeger-LeCoultre) Reverso förblev en succé men tyvärr en relativt kortvarig sådan. Efter andra världskriget hade modet skiftat till runda klockor medan kvartsklockornas inträde vid slutet av 1960-talet skickade den rektangulära och mekaniskt drivna Reverson än längre till bakvattnet. 1972 sattes de sista klockorna samman, ämnade för den italienska marknaden.  

Efter en tioårig bortavaro återuppstod Reverso 1982 med ett moderiktigt kvartsverk, och tre år senare, 1985, uppdaterades den tekniskt med en ny, vattentät boett. Samma strama, harmoniska form för ögat men helt nykonstruerad för att vattensäkra den mot väta tidigare så oskyddade klockan.  


Moderna tider 

Lagom till modellens 60-årsjubileum inleddes Reversos moderna era som först utkristalliserades i en ny boett med större mått. Jaeger-LeCoultre Grande Taille mätte mer herrvänliga 42x26mm och erbjöd en liten sekundvisare nere vid klockan sex. Tjockleken hade också ökat till 9mm.  

Den större, tjockare boetten gav framför allt plats åt fler komplikationer, som två tidszoner, kronograf och så vidare. Varianten med de mindre måtten från originalet fanns dock kvar på programmet, och gick under namnet Reverso Classique.  

Inuti tickade märkets egna mekaniska urverk Caliber 822, precis som tidigare manuellt uppvridet.  Även kvartsur erbjöds.  

För att fira 60-årsjubileet släppte Jaeger-LeCoultre också Reverso 60éme, med Grande Taille-boett i guld och gångreservsindikator. Klockan såldes i begränsad upplaga om 500 exemplar och banade väg för en lång rad avancerade specialutgåvor under kommande år.  

Parallellt växte ordinarie Grande Taille-utbudet med Duoface (1994), där baksidan innehöll en andra urtavla. Ett ytterst raffinerat sätt att erbjuda GMT-funktion! Duoface hade nämligen bara ett urverk men klarade alltså att visa tid på två olika urtavlor.  


Gran’Sport 

1998 kom Reverso Gran’Sport, ett försök att återvandla den sedan länge utpräglat dressiga modellen till den sportklocka den en gång konstruerades för att vara. Samt för att locka en yngre publik till den gubbiga Reverson får man förmoda.  

Med reviderad boett på 43x27mm, betydligt sportigare urtavla, stållänk eller gummiarmband samt vattentäthet till motsvarande 50m (istället för 30) hade företaget skapat ett betydligt sportigare kreatur. Vidare hade Gran’Sport automatiskt urverk (JLC Caliber 960), något av ett grundkrav för moderna lyxsportklockor som avsågs att bäras till vardags.  

2001 anslöt Reverso Gran’Sport Chronograph med tidtagarfunktionen på baksidan. Gran’Sport tillverkades fram till 2006 varpå företaget lät andra modeller föra sportarvet vidare. Reverso fick således återfalla till sin mer eleganta tillvaro. 


Reverso idag 

Reverso-familjen är fortfarande ett huvudnummer i det distingerade märkets modellpalett och därtill omfattande, med herr- och dammodeller, kvarts- och mekaniska urverk, flera komplikationer och olika boettmaterial.  

Familjen är huvudsakligen indelad i tre storlekar – Small, Medium och Large – i två huvudspår i form av Classic Monoface (utan komplikation på baksidan) samt Classic Duetto med en andra urtavla baktill.  

Utöver dessa finns Reverso Tribute med design inspirerad av ursprungs-Reverson från 1931 och som i sin tur finns med ett antal olika komplikationer, samt den mer glamourösa dam-modellen Reverso One i Monoface- såväl som Duetto-varianter.  

Priserna börjar kring 42 000 kronor och avser då en Small (dam) Monoface med kvartsverk och utan komplikationer. En mekanisk Medium (unisex) Monoface med manuell uppvridning hamnar på cirka 60 000 kronor. Dessa instegsklockor saknar datum såväl som sekundvisare och baksidan utgörs av en slät yta av polerat stål. Gravyr är dock ett populärt tillval som ordnas av fabriken för en extra kostnad.  

Priserna slutar runt 400 000 kronor för en Reverso One Duetto Moon i guld med guldlänk, medan begränsade upplagor med avancerade komplikationer som kommer och går i sortimentet kan vara ännu betydligt dyrare.  


Reversos själ och mening 

Jaeger-LeCoultre Reverso är onekligen ett unikt inslag i armbandsurens historia. Trots dess sportiga arv har den under i stort sett hela sin levnad mest framstått som ett elegant dressur. Gran’Sports tillfälliga inträde vid slutet av 90-talet kunde knappast ändra på det.  

En Reverso lär man inte bada med, och de flesta undviker nog att bära den vid sportutövning över huvud taget. 

Ingen lär dock gråta för det, maken till återhållsam konstfullhet är svår att finna och trots dess komplicerade boett-mekanik ligger den platt mot handleden och passar onekligen allra bäst till de mer formella sammanhangen. 

Samtidigt sticker den ut, ingen kan missta en Reverso för något annat – men den skriker aldrig åt sin betraktare. Smakfullhet är modellens främsta företräde.  

Att Reverso är en produkt av den så distingerade och respekterade klocktillverkaren Jaeger-LeCoultre skänker den sedan ett skimmer av mystik och prestige som är svårt tilldragande.  

Inuti de långsmala boetterna tickar legendariska urverk från ett lika legendariskt företag. Och de är lika konservativt utförda som klockorna i övrigt, utan avancerade silikondelar eller kronometercertifikat. Hos Reverso, i sina basutföranden åtminstone, finnes raffinemanget hos den avancerade boetten snarare än hos urverket.  

De lär dock hålla i en evighet och en Reverso är verkligen något att låta vandra mellan generationer. 

För de flesta som intresserar sig för armbandsur och kanske ser sig som samlare är sannolikheten stor att de kommer att önska sig en Reverso i sin ägo, åtminstone någon gång i livet. Jag är definitivt en av dem.  


Dagens Reverso-utbud 

Tribute Monoface 45x27mm 

Tribute Duoface 47x28mm 

Tribute Moon 49×29.9mm (stål/guld) 

Tribute Duoface Calendar 49×29.9mm (stål/guld) 

Classic Monoface Small, Quartz/Manual (stål/guld) 

Classic Monoface Medium 40x24mm, Quarz/Manual (stål/guld) 

Classic Duetto 34x21mm Manual (stål/guld) 

Classic Duetto 40x24mm Manual/Automatic (stål/guld), diamanter tillval 

Classic Monoface Small Seconds Manual 42.9×25.5mm/45.6×27.4mm/47x28mm 

One Monoface 40x20mm Quartz (stål/guld) 

One Duetto 40x20mm Quartz/Manual (stål/guld) 

One Duetto Moon 40x20mm Manual 

Limiterade utgåvor genom åren 

60’eme (1991), 500 st 

Tourbillon (1993), 500 st 

Minute repeater (1994)  

Retrograde chronograph (1996), 500 st 

Dual time zone (1998), 500 st 

Perpetual Calendar (2000), 500 st 

Ultra thin Tribute to 1931 (2011)