Hublot lämnar Ferrari

Text: Britta Rossander


Hublot tackar sina partners inom Ferraivärlden efter nio år av samarbete och sponsoring. Pressinformationen kom idag (30 dec) och var lite oväntad…

I Shanghai april 2010 presenterades Hublot som officiell tidtagare av F1. Och genast såg klockmodellen King Power Shanghai dagens ljus och Mr Biver sa då:

”Den prestigefyllda racingvärlden är en stor källa till fascination. Den innehåller avancerad teknik, precision, kontroll och elitidrott. Hublot bygger som varumärke på lyx, en tradition av kvalitet, kompetens och avancerad teknisk forskning, vilket gör detta partnerskap till det mest prestigefulla, det är kulmen på vår strategi som går ut på att vara synliga i de bästa av de bästa sammanhang”

Den 4:e november 2011 på Mugello Circuit tillkännagav Biver tillsammans med Luca Cordero di Montezemolo (dåvarande VD för Ferrari SpA) ett partenskap mellan Nyon Manufacture (= Hublot) och den berömda biltillverkaren med en stegrande häst i loggan.  


Jean Claude BIver och Luca Cordero di Montezemolo 2011

Min första tanke då var om ett klockmärke äntligen skulle klara av att göra succé med klockor märkta med Ferrari så är det Hublot. Det har ju under årens lopp funnits några samarbeten som vi både mins och kanske inte vill minnas.


Girard Perregaux och Ferrari

1993 skrev Girard Perregaux ett avtal om att göra klockor i samarbete med Ferrari. Två år senare visade Gino Macaluso, VD för GP, en Rattrapante med kronograf i guldboett för Luca di Montezemolo. Luca fattade tycke för den och i och med detta lanserades serien ”Pour Ferrari”. Klockan tillverkades i en limiterad serie om 499 klockor med Ref 9015.Detta manifesterades under fantastiska former 1995 i La Chaux-de-Fonds, den lilla staden i Jurabergen, där storgatans alla träd är klippta på exakt 1000 m ö.h. Staden är också klockstaden nummer ett i dalen och omgiven av höga berg. Där ligger Girrard Perregaux och dit hade de bjudit alla de närliggande ländernas Ferarriklubbar. All vanlig stadstrafik var avstängd, bara Ferraribilar syntes. Jag var på plats och det var mäktigt att se.Vid sidan av det lilla flygfältets enda bana hade man ställt upp Ferraris F1-bilar, en del förare var också där och visade vad de gick för. Detta var året 450 modellen levererades och de som köpte en sådan fick en GP Ferrariklocka. Vid datumet för festen var ca 50 bilar levererade och de flesta var där. På den lilla kombinerade start- och landningsbana fick ägarna bränna däck och gissa om de var lyckliga. Korna på bergssluttningen glodde storögt men valde att beta vidare trots oväsen och bensinångor.


Flygplatsen i La-Chaux-de-Fonds

Panerai och Ferrari

Ett nytt samarbete tog form 2005 eftersom suget efter GP/Ferrari hade avtagit ordentligt – det bara tynade bort. Nästa företag på kö att tillverka Ferrariklockor var Panerai. Vad de fick betala för det femåriga kontraktet vet vi inte, jag frågade på presskonferensen men fick självklart inget svar – gissar att det var ganska mycket.Panerai satsade, klockorna var rätt snygga, dock uppfattades de lite reklamiga av klocksamlarna så efter fem är lades locket på. Inte ett ljud sägs idag om Panerai och Ferrariklockor – man tiger som muren från båda håll – vad gick fel? Men så gläntade Hublot på locket igen. Tredje gången gillt – ja kanske och är detta märke som har chans att klara att sälja klockor som i kombination med sitt eget varumärke även har logo för Ferrari på urtavlan så är det de tänkte jag.


Hublot och Ferrari

När Hublot ”fick Ferarri på kroken” började de producera extrema klockor i extrema prisklasser till samlare med extrem smak. Och detta lyckades bra. Vi har sett massor med modeller passera under de år samarbetet pågått.


Extremast har väl MP-05 La Ferrari Saphire för 600 00 dollar + skatt som lanserades 2016. Boett i kristall och band i halvgenomskinligt gummi, och smakar det så kostar det!Hublots VD Ricardo Guadalupe och Lapo Elkann

I dagens pressrelease säger Ricardo Guadalupe: ”Grazie en tuttie” och räknar samtidigt upp alla betydelsefulla medarbetare på båda sidor. Så här skriver min ”arbetskamrat” på Hublot när jag frågar om framtiden:

Hello my Dear Britta

December 31st, 2020 will mark the end of the contract. This choice is part of the evolution of our marketing strategy and in line with our desire to increase and undertake new major “Hublot-owned” projects, highlighting our Art of Fusion, our Manufacture and our watchmaking know-how. It is a decision that was made 100% by Hublot.

I wish you all the best, and hope to see you again in 2021.