Text/Foto: Aleksandar Mladenovic
Omega Seamaster Professional Diver 300M har spelat en central roll i Omegas modellutbud under snart 30 år. Tidigare i år lanserade man denna version i grönt som snabbt blivit en stor hit bland folk. Vi på Eqotime har tagit en närmare titt på klockan.
The basics
Omega Seamaster gjorde debut år 1948 och har sen dess utvecklats och tillverkats i en rad olika versioner med olika funktioner. En av de mest klassiska och ikoniska versionerna av Seamaster är denna Seamaster Diver Professional 300M som introducerades år 1993. Sedan dess har den bland annat hunnit sitta på James Bonds handled och varit en av de mest populära dykarklockorna inom klockvärlden.
År 2018 uppdaterades SMP 300M till nuvarande utseende och med det välfinisherade urverket caliber 8800. En stor uppdatering var bland annat de nya urtavlorna tillverkade i keramik (zirkoniumdioxid) med det klassiska vågmönstret graverat med laser.
Klockan vi har haft i handen och på armen är tillverkad i rostfritt stål som kombinerar borstade ytor med polerade ytor längs med de kurvade bandhornen. Diametern är 42mm och längden på boetten är 50mm och den är 13,5mm tjock. Mellan bandhornen mäter klockan 20mm.
Boetten är utrustad med kronskydd klockan 3 och en heliumventil kl 10. Heliumventilens att vara eller icke vara är en hett debatterad fråga i samlarkretsar och bland entusiaster, vi på redaktionen tycker varken bu eller bä och känner att då den varit en del av klockan i snart 30 år så är det inget vi stör oss på.
På både fram och baksida har vi safirglas som är antireflektionsbehandlat och det går alltså att beskåda deras trevliga urverk kaliber 8800 (mer om detta längre ner) genom den öppna baksidan.
Det går att få Omegan både på deras vattendelare till länk eller på det mycket trevliga gummiarmbandet (med eller utan viklås).
Vridringen har fasningar för att den ska vara mer greppvänlig men vi tycker att det är en ganska ”hal” vridring överlag som är ganska svårmanövrerad i vårt tycke. Inlägget är i matchande grön keramik med graverade markeringar i vit grand feu-emalj. Triangeln i inlägget har en plupp som är fylld med SuperLuminova.
Något som vi på redaktionen är rörande överens om är hur läcker urtavlan är. Den klara trenden när det kommer till färg på urtavlor senaste år är färgen grönt och vi tycker att Omega verkligen lyckades hitta en fantastisk nyans av grönt med denna klocka.
Tack vare att tavlan är gjord i keramik och har de klassiska vågmönstret graverat gör att den verkligen kommer till liv och i olika ljusförhållanden går den från nästan svart till en väldigt varm och trevlig ton i direkt solljus. Vi gillar även att man valt att ha all text på urtavlan i vitt, vilket gör att allting smälter in fint och inget sticker ut för mycket. Till exempel har versionerna med svart och blå urtavla texten Seamaster i rött.
Visarna är, likt länken, något av en vattendelare. De har fått en liten uppdatering jämfört med ”originalet” från 1993 och är fortsatt skeletterade med lysmassa på toppen och längs med långsidorna. Delar av redaktionen gillar dom medan andra tycker att de känns väldigt omoderna och är något som borde stannat kvar i 90-talet. Som sagt, en vattendelare.
Läsbarheten för klockan är bra och i mörkret lyser timvisare och index i blå färg medan minutvisare och triangeln i grönt.
Det uppdaterade urverket är en av de mest imponerande aspekterna med klockan. Förutom att det är kronometer-certifierat av COSC så är det även Master Chronometer-certifierat av METAS (vilket är ett krav för alla klockor som ska bli certifierade som Master Chronometer). Vad denna certifiering innebär är att klockan och urverket genomgått en rad olika tester (8 för att vara exakt) utöver de som krävs för kronometer-certifieringen.
Bland annat är gångavvikelsen för en Master Chronometer-certifiering satt till 0 till +6s per dag (jämfört med -4/+6s per dag för COSC). Klockan genomgår även tester mot magnetism där den ska klara av 15,000 gauss (vilket går att jämföra med Rolex modell Milgauss som klarar 1,000 gauss) samt tester mot stötar.
Det går att läsa om alla olika tester i detalj på Omegas hemsida och även ta del av testresultaten för sin egen klocka genom att ange serienumret.
Verket är inte bara robust och hårt testat, det är även vackert att titta på genom bakboetten. Det som fångar uppmärksamheten direkt är deras vackra ”Geneva waves”. Gångreserven uppgår till 55h och verket tickar med en frekvens på 25,200bph.
På handleden
Klockan bär på handleden i enlighet med sin diameter på 42mm, det är ingen liten klocka men den känns inte heller alldeles för stor på en mindre handled. Den är varken tjock eller tunn och känns välbalanserad i sina proportioner och har en tydlig närvaro på handleden.
Bandet är vi på redaktionen mycket imponerande av, det både sitter skönt och känns väldigt kvalitativt. Klockan vi recenserar kom med ett enkelt törnlås i borstat stål med Omegas logotyp men det går som sagt även att sätta ett viklås på bandet.
Sammanfattande tankar
Det är en robust dykarklocka i sann Omega-anda. Välbyggd, fint finisherad och med ett väldigt imponerande urverk. Självklart finns det några designelement från det förflutna som är något av vattendelare men på det stora hela är det en riktigt bra klocka.
För mer information om klockan, besök Omegas hemsida
Tekniska specifikationer
Märke: Omega
Modell: Seamaster Profesional Diver 300M Co-Axial Master Chronometer
Referensnummer: 210.32.42.20.10.001 (på gummi) och 210.30.42.20.10.001 (länk)
Diameter: 42mm
Tjocklek: 13,5mm
Boettmaterial: Rostfritt stål 316L
Urtavla: Mörkgrön i keramik
Vattentäthet: 300M
Armband: Gummiarmband eller länk i stål
Urverk: In-house kaliber 8800 Master Chronometer certifierat av METAS
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 55h
Uppvridning: Automatiskt
Pris: 57,600kr på gummiarmband eller 61,300kr på länk