Hands-on: Seiko släpper ny GMT-dykare

Text/bild: Ola Jacobsen


Idag släpper den japanska giganten tre nya modeller med ett helt nya tredagars automatiskt GMT-verk i den lite mindre versionen av sin klassiska dykarboett från 1968. Samtidigt släpps en ny variant av den asymmetriska Captain Willard/Naomi Uemura-boetten i lyxigt SLA-utförande. 

Eqotimes Ola Jacobsen har fått möjlighet att klämma på nyheterna.

En av Seikos mest älskade boetter, den från den fösta 300-metersdykaren från 1968, får än en gång agera bärare av ett nytt verk. Den här gången handlar det om det Seiko 6R54, med tre dygns kraftreserv och individuellt flyttbar GMT-visare.  


Tavlor i grönt, svart och ljusblått

Seiko Prospex 1968 Diver’s Modern Re-interpretation GMT, referens SPB381 har grön tavla och vridring. I svagare ljus ser den svart ut, men i solljus är den tydligt mörkgrön. Syskonet SPB383 har svart tavla och vridring. Båda klockorna har, precis som originalet, röd plupp på sekundvisaren. 

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition, referens SPB385, har den så kallade glaciärtavlan, en isblå och kraftigt strukturerad historia, som introducerades på flera modeller förra året. Här är sekundvisarens röda plupp utbytt mot en ljusblå. En kul detalj för den här limiterade versionen. 


Bärs mindre än vad måtten ger sken av

Alla tre klockorna delar på boetten, som en är en mindre version av den ursprungliga 6159-7000 från 1968. Till skillnad från originalets monocoqueboett har dessa skruvat baklock. 

Boetterna är 42,0 millimeter i diameter och bygger tillsammans med det boxade glaset 12,9 millimeter på höjden. I vanlig ordning när det gäller dykare från Seiko bärs de några millimeter mindre än sina mått. I det här fallet mycket beroende på boettsidans och bandhornens fasningar. 

De nya GMT-dykarna finns i butik från juni. 


Mont Blanc i relief på tavlan av Uemura Limited Edition

Tavelkonsten når nya höjder när Seiko nu avbildar Europas högsta berg Mont Blanc i relief på tavlan för att än en gång hylla den japanska äventyraren och alpinisten Naomi Uemura och hans historiska bedrifter. Klockan är den senaste i raden av klockor baserade på boetten från Seiko 6105-8110, även kallad Uemura, efter den verkliga användaren av den ursprungliga klockan. Boettdesignen är dock kanske ännu mer känd som Captain Willard efter den fiktiva användaren av den ursprungliga klockan, tolkad av Martin Sheen i filmen Apocalypse Now.

Med sina 44 millimeter ligger den nära originalboettens dimensioner, men den vita tavlan med relief tillsammans med den bensinblå vridringen och kronan ger klockan ett alldeles eget uttryck. För egen del undrar jag om inte Seiko skulle göra bäst i att låta Uemura vila lite nu, hellre än att fortsätta på det här psykedeliska spåret. Seiko Prospex 1968 Diver’s Modern Re-interpretation GMT och Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition

Märke: Seiko
Referensnummer: SPB381 (grön), SPB383 (svart) och SPB385 (ljusblå)

Diameter: 42mm
Tjocklek: 12,9mm
Boettmaterial: Stål

Urtavla: Grön (SPB381), svart (SPB383) och ljusblå med djup struktur (SPB385).
Armband: Stållänk med dykarförlängning, SPB385 kommer också med ett flätat band av återvunnen polyester

Urverk: 6R54, in-house
Komplikationer: Datum och GMT
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 200m

Upplaga: Obegränsad med SPB381, SPB383. SPB385 är limiterad till 4,000 exemplar
Pris: 18,998 kronor för SPB381 och SPB383
21,950 kronor för SPB385
Tillgänglighet: I butik från juni


Seiko Prospex 1970 Diver’s Modern Re-interpretation The Naomi Uemura Limited Edition

Referensnummer: SLA069

Diameter: 44mm
Tjocklek: 13,0mm
Boettmaterial: Stål med Seikos ”super-hard coating”

Urtavla: Vit med Mont Blac i relief
Armband: Stål med Seikos ”super-hard coating”

Urverk: 8L35, in-house
Komplikationer: datum
Gångreserv: 50h
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 200m

Upplaga: Limiterad till 500 exemplar
Pris: 34,950 kronor
Tillgänglighet: I butik från maj