Hands-on: Sjöö Sandström Chronolink får ett ansiktslyft med nya urtavlor

Text: Albin Johansson
Foto: Aleksandar Mladenovic


Den svenska tillverkaren Sjöö Sandström lanserar möjligheten för klocksamlare att uppdatera den ikoniska modellen Chronolink. I stället för presentera en helt ny klocka väljer de att skriva nästa blad av modellens med ett väl avvägt urval av urtavlor i olika färger som ägare till klockorna kan beställa. 

Totalt rör det sig om fyra nya urtavlor i väldigt trevliga färger. Eqotime har i samarbete med Sjöö Sandström hälsat på i deras lokaler på Södermalm i Stockholm för en närmare titt på de nya urtavlorna när de monterades i kunders klockor.


Chronolink Worldtimer UTC lanserades 1997, bara några år efter Sjöö Sandström grundades. Modellen blev snabbt populär på grund av den innovativa designen och tidvisningen. Klockan har både ett traditionellt mekaniskt urverk för klassisk tidvisning samt en digital display fylld med komplikationer så som andra tidszoner vilket var någonting helt nytt på den svenska klockmarknaden med en sådan här kombination. Sjöö Sandström kallar det än idag en klocka där traditionellt urmakeri möter modern teknik.

Kuriosa i sammanhanget är även att det svenska företaget Bofors tillverkade de första digitala modulerna vilket är graverade med Bofors. Tidiga Chronolink-klockor som har kvar gravyren är särskilt eftertraktade bland samlare och vi på Eqotime vet att det finns dedikerade samlare av Chronolink i Sverige.

Klockan i sig en sober 40mm klocka i stål som levererats på länk eller läder (som i bild ovan). Modellen har ändrats lite under åren men har alltid haft ett mekaniskt manuellt urverk samt digital modul för tidvisning. Den har tidigare även tillverkats med olika urtavlor varav vissa limiterade och andra i längre produktion. Det finns en historisk koppling av variation med olika urtavlor till just Chronolink vilket Sjöö Sandström valt att förvalta med årets nyheter.


Nya urtavlor

Sjöö Sandström har alltså valt att presentera fyra nya urtavlor som säljs i paket om två. Det första paketet har namnet ”Vibrant” och innehåller en grön och en orange urtavla, båda med en supertrevlig sunburst-finish. Det andra paketet bär namnet ”Elegance” och har lite mer klassiska färger i form av blå (också sunburst) samt en vitsilvrig urtavla som kallas för ”Ivory” där båda har kontrasterande subsekunder vilket vi på Eqotime tycker ser riktigt bra ut.

Urtavlans design är sig lik i layout med en blandning av stick och arabiska siffror för timmarna. Vi känner även igen subtavlan för sekundvisningen placerad centrerad i tavlans nedre del.

Priset landar på 6 900 kronor och då ingår alltså två urtavlor och två byten.

Så tanken är helt enkelt att du som äger en Chronolink (eller funderar på att köpa en) enkelt ska kunna uppdatera looken med de nya urtavlorna. Dessa paket går att köpa från Sjöö Sandström eller givetvis av auktoriserade återförsäljare runt om i Sverige.

När man köper ett paket ingår det två stycken tavelbyten vilket Sjöö Sandström genomför. Eqotime tänker spontant att det då även är ett ypperligt tillfälle att se över om klockan behöver service, batteribyte eller liknande.


Ett besök hos Sjöö Sandström

Vi passade på att besöka Sjöö Sandström på Ringvägen i Stockholm där de både har showroom, kontor och givetvis ett större urmakeri. Urmakarna på plats hade fullt upp med allt ifrån att montera nya klockor till reperationer och givetvis de nya urtavlorna.

Det märks av att det nya konceptet tagits emot väl av samlare och Chronolink-ägare då vi fick se flera klockor från olika årtal som fick nya urtavlor monterade.

Läs mer om nyheterna hos Sjöö Sandström