Hands-on: Nya IWC Ingenieur Automatic 40

Text: Aleksandar Mladenovic
Bild: Aleksandar Mladenovic / IWC


En ny Genta-Ingenieur har varit på mångas önskelistor väldigt länge. Den senaste versionen med tydlig inspiration från originalet togs ur produktion runt 2017 och sedan dess har det inte funnits en Ingenieur lik det mycket populära originalet, Ingenieur SL Jumbo ref. 1832 från 1976. Därför var det väldigt många som såg fram emot denna lansering och vi på Eqotime har fått en första titt.


Den nya IWC Ingenieur Automatic 40 är det närmsta IWC har släppt den ursprungliga versionen från mitten av 70-talet som designades av Gérald Genta. Men det är fortfarande en modern tolkning som inte är en rak ”re-issue”.

Modellen mäter som namnet skvallrar om 40mm och till skillnad från original-Jumbon från 1976 så är faktiskt denna nya utgåva slankare. Den mäter 10,8mm i tjocklek och bär trevligt på handleden. Längden på boetten uppgår till 45,8mm. Trots sina mått så har klockan fortfarande en ordentlig närvaro på handleden.

Modellen släpps i 4 olika versioner där 3 är i stål och den sista, tillika redaktionens favorit, är i titan. I stål har vi urtavlor i svart, vitt och en skön grönblå färg. I titan är urtavlan ljust grå.

Gemensamt för samtliga versioner är att de har ett rutmönster, med tydlig inspiration från originalet men nu mycket mer framträdande. Tavlorna sticker ut på ett bra sätt och adderar en hel del liv i modellen. Här har IWC lyckats väldigt bra i redaktionens ögon.

Boett och länk håller genomgående hög finish och den borstade boetten och länken har polerade detaljer. Kronskydden skyddar den skruvade kronan och klockan är vattentät ner till 100m. Lägg märke till att den ”aqua”-färgade modellen har polerade mittlänkar.

Titanmodellen skiljer sig från övriga modeller i stål då den har en sandblästrad finish som rimmar mycket väl med Ingenieurens historia och IWC’s användande av titan som boettmaterial historiskt.

Vad gäller den integrerade länken så känns den stabil och följer handleden på ett trevligt sätt. Låset är ett dubbelt viklås som öppnas genom två tryckknappar.

Inuti klockorna tickar IWC’s kaliber 32111 som är en automatisk sådan med 120 timmars gångreserv.

En av de största snackisarna kring den nya IWC Ingenieur Automatic 40 har blivit prislappen. Prismässigt är den långt ifrån den senaste populära Ingenieuren ref. 3239 och listpris för modellerna i stål är 142,000kr (178,000kr i titan). Vad redaktionen förstått kommer dom även åtminstone initialt enbart att vara tillgänliga i IWC’s egna butiker.

Vi låter er läsare avgöra vad ni själva tycker om prislappen, men det är tydligt att IWC vill positionera sig kring konkurrenter som Chopards Alpine Eagle och Girard-Perregaux Laureato vad gäller segmentet 70-talsinspirerade sportklockor i stål.


Läs mer om klockan hos IWC