Krönika: Framgångsrika män och deras klockor

Av Britta Rossander


År 1989 blev jag ombedd av Dagens Industri att gå igenom och kommentera klockorna i företaget Proventus årsredovisning. Den hade tiden som tema och efter det började jag började sporadiskt riva ut bilder från SvD och DI där herrarna uppenbart vill visa sina klockor.

Det var Hall & Cederquist som producerat 1989 års redovisning för Proventus. Hans Gedda hade tagit bilderna och modevärldens dåvarande älskling illustratören/konstnären Mats Gustavsson stod för illustrationerna. Under 1980-talets senare del verkade det inte finnas något tak för hur mycket en årsredovisning kunde kosta i produktion. På sidorna fanns Geddas bilder med mäns handleder med klockan upptryckt mot kameran. Inga ansikten!Jag hade av Inge Alnaeus, som jobbade på DI sedan evigheter, fått i uppdrag att tycka till om männens val av klockor. På DI’s förstasida puffades det för artikeln med orden ”Ditt val av klocka säger mer om din personlighet än du anar, Britta Rossander gör en snabbanalys av de klockor som visas”. För att spetsa materialet fick jag även bilder av några andra industrimän och några politiker att titta på.

Jag kan se i mina gamla klipp att dåvarande styrelseordförande Robert Weil bar IWC Porsche Design och att Hans Gedda bar en Breitling med UTC. Men jag minns också att bland de övriga bilderna jag fick fann en bild på Electrolux starke man. Hans Werthén poserade med en riktigt bedrövlig Rolexkopia på handleden.

Han försvarade sig med att säga: ”jag vill inte att de jag jobbar med eller våra kunder ska tro att jag har en äkta – denna har jag köpt från en gatuförsäljare i New York”. Själv undrade jag försiktigt vad han tyckte om det var så att folk köpte falska Electroluxsdammsugare. Ingen populär fråga just då…


Sten Anderssons Cartier

En annan som stack ut var dåvarande utrikesministern Sten Andersson. Förvånande nog bar han en Cartier Panthére i helguld med dito armband! Jag fick förstå att den var en inte helt ”comme il faut”…

Det var i den här vevan som jag fick se bild med Serge Gainsburg på helsida i SvD iförd en kostym med mönster av sedlar och med en fet Breitling Navytimer med UTC på handleden. Det satte igång mitt rivande i dagstidningarna näringslivssidor. Det är ju så intressant med armbandsur. De är inget vi egentligen behöver men ändå är de så eftertraktade. Det kan ju vara så att den höga försäljningen av klockor inom High Watchmaking beror på att det inte går att ta med sig Porschen in i baren…Här är några bilder som har ett par år på nacken men som visar hur viktig bäraren tycker att klockan är. Det är industrimän, politiker, sportprofiler och kreatörer.