Hands-on: Flygarnas klocka – Breguet Type XX

Text: Britta Rossander
Bild: Aleksandar Mladenovic


Den har haft en ikonstatus i närmare 70 år både för piloters handleder och handlederna till entusiaster fascinerade av dess egenskaper. Breguets inspiration till nya Type XX är en tillbakablick till början av 1950-talet. Eqotimes Britta Rossander och Aleksandar Mladenovic var på plats i Paris vid världspremiären av de nya klockorna.


Historik

Intressant är att Breguet har levererat klockor till luftburen navigering sedan tidigt 1900-tal. Många tidiga piloter skaffade Breguet-klockor inklusive Alberto Santos-Dumont (1910), amerikanska piloter stationerade i Frankrike (1918), flygbolaget Louis Breguets piloter och de japanska piloterna på besök i Frankrike på 1920-talet.

Redan på 1930-talet levererades kronometrar i ett antimagnetiskt silverhölje och kronografer både till militärt flyg och Air France. På senare tid satt Breguets verk i instrumentpaneler ombord på många flygplan till exempel på överljudsplanen Concord. 

Emmanuel Breguet, släkt i rakt nedstigande led till grundaren och ansvarig för företagets arkiv, berättar att storhetstiden med klockor för piloter kom i början av 1950-talet. Företaget fick då veta att det franska flygvapnet ville utrusta sina piloter med ett armbandsur med kronograf som uppfyllde följande tekniska specifikationer: svart urtavla med självlysande siffror, självlysande visare, ett högkvalitativt verk som klarade förändringar i tryck och acceleration, en roterande boettring och flyback-funktion. Det var flygministeriet som döpt den framtida produkten till ”Type XX”. Flera företag tävlade och vann kontrakt, vilket innebar att flera märken skulle kunna tillverka Type XX. De varumärken som valts ut för offentliga kontrakt skulle också kunna sälja samma produkt till privatkunder. Detta ledde till produktionen av militära Type XX och civila Type XX.

I Breguets arkiv, berättar Emmanuel, finns information om att en av de första typ XX klockorna gavs av flygplanstillverkaren Louis Breguet och till den kända kvinnliga testpiloten Jacqueline Auriol. Louis Charles Breguet var sonson till Louis Clément Breguet vars farfar var urmakaren Abraham-Louis Breguet. Han var involverad i flyget i början av 1900-talet då han började med att bygga gyroplan (helikopterns föregångare) för att sedan 1911 skapa Louis Breguet flygverkstäder. Flera av hans flygplan fick internationell uppmärksamhet. 1966 köpte Marcel Dassault upp företaget och slog ihop det med sitt eget under namnet Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation. Företaget bytte namn till Dassault Aviation 1990.


Modern tid

1958 beställde den franska marinen 500 klockor av Breguet till sina piloter och sjömän inom Aéronautique Navale. Ryktet om deras Type XX spred sig snabbt utanför den militära sfären vilket ledde till att den civila flygvärlden och kronografentusiaster också ville ha Type XX. Mer än 2000 ”civila” modeller av typ XX såldes.

Andra generationens Type XX kom 1971 och de känns igen på sin större och polerade boett i stål med tjocka klackar och svart ring. Nästan 800 av dessa klockor såldes, de flesta till civila men på den militära sidan levererades bara 50 stycken till Royal Moroccan Air Force. 

Under lanseringen av de nya klockorna så ställde man ut olika versioner av Type XX, från den första till den tredje och sista (förutom nyheterna som man inte hade visat upp än och som blir fjärde generationen) och vi valde ut några favoriter från utställningen:

Andra generationens Type XX sträckte sig mellan 1971 och 1986, därefter upphörde tillverkningen och tredje generationens Type XX gjorde comeback 1995 och sträckte sig ända fram till 2022, dock med väldigt stora variationer och förändringar på klockorna under tidsperioden. Boettens storlek gick från komfortabla 39mm hela vägen upp till 44mm i några av de sista modellerna.


Fjärde generationens Type XX/20

För ett par dagar sedan (6:e juni) presenterade Breguet en uppgraderad linje av sin pilotklocka. Det är en modern klocka full av nickar till historien. Till denna nya klocka behövdes en ny kaliber och det tog fyra år av förberedelser. Nya Type XX finns i två versioner: en militärinspirerad och en för civilt bruk. Den militärinspirerade går under namnet Type 20 med referens 2057 medan den civila heter Type XX och har referens 2067.

Boetten är 42 mm i stället för de tidigare 40 mm. Ett intressant val då många andra pilotkronografer på marknaden startar på 41 eller 42 mm medan puristerna ville ha en klocka runt 39-40mm. Visst har den nya klockan likheter med andra varumärkens klockor som till exempel Longines Avigation Big Eye – kanske inte så konstigt eftersom det varumärket också tillhör Swatch Group. 

Båda nya klockorna är utrustade med nya automatiska verk kaliber 728 och 7281 är identiska förutom timvisningen på den senare för Typ XX ref. 2067. De ytterligare 11 delarna (för totalt 350) i kaliber 7281 ger en 12-timmars visning vid klockan 6 på urtavlan. Båda urverken är utrustade med flyback-funktion och kolumnhjul samt har en frekvens på 5 Hz eller 36,000 slag per timme.

Kronans form skiljer sig också, ref. 2057 har en som ska påminna om den lökformade kronan från 1950-talet och ref. 2067 har en klassisk rak krona som liknar de på Type XX för den civila marknaden. Datumfönstret är placerat mellan klockan 4 och 5 med Swiss Made skrivet under, ett annorlunda val av placering. Bakboettens safirglas gör det möjligt att beundra detaljerna i verket inklusive dess svärtade oscillerande vikten formad som en flygplansvinge och graverad med Breguets logotyp.

Det ska bli intressant att följa modellens utveckling och framförallt hur bra den säljer då den har väckt starka reaktioner på sociala medier, framförallt datumets vara/icke vara och i synnerhet dess placering. Storleken har också väckt lite funderingar då de flesta varumärken sakta men säkert börjar röra sig mot mindre boettstorlekar igen och Breguet väljer en >40mm boett för en klocka som historiskt sett hållit sig under det strecket.

Vi har inget svenskt listpris på klockan än men i euro så kostar klockorna 19,100 euro så räkna med ett svenskt listpris omkring 220,000 kronor.


Läs mer om klockorna hos Breguet