Hands-on: Chopard Alpine Eagle 33mm

Text/bild: Mia Litström


Likväl som det gula guldet är trendigt håller den klassiska stilen med stål i sig. Att köpa en riktigt bra modell i stål kan till och med vara en god investering beroende på vilken modell man väljer. Just den här är inte riktigt på den nivån än som exempelvis Royal Oak, men just Chopards Alpine Eagle har på kort tid blivit en mycket populär modell med sin typiska karaktär och design. Eqotimes Mia Litström tar en närmare titt på nyheten! 


Perfekt för den kvinnliga handleden

Nyheten för modellserien är att den nu finns i en mindre storlek än tidigare som gör att många med smala handleder jublar. För det är en stadig modell med distinkta linjer och är då storleken något för stor för handleden blir den varken bekväm att bära eller särskilt fördelaktig utseendemässigt utan riskerar att se klumpig ut. Klockan är perfekt för den som vill ha en sportigt läcker klocka i den här stilen men önskar något annat än exempelvis AP Royal Oak eller Hublot Big Bang som också finns i 33 mm. De tidigare storlekarna som Alpine Eagle finns i är 44, 42 och 36 mm som nu balanseras upp med den nya i 33 mm. 


Boett och design

Totalt är finns sex utföranden i storleken och jag fastnade för den i stål som finns att se hos Nymans Ur. Boett och armband är i Chopards egen kvalité av stål, Lucent Steel A223, som de tagit fram i samarbete med Voestalpine Böhler som tillverkar stålkomponenter i Österrike. Lucent stål är inte nytt för bara denna storlek utan lanserades för Alpine Eagle-kollektionen redan från början. Det som skiljer materialet från annat stål är att det enligt är Chopard 50% hårdare och antiallergiskt precis som kirurgstål. Det framställs det av 70% återvunnet material och dessutom har det en riktigt fin lyster som framförallt kommer fram på de polerade ytorna. 

Stålversionen finns i två utföranden, en med diamanter på boettringen och en utan. Båda har en mörkblå urtavla med ett riktigt snyggt mönster som är typiskt för modellserien. Mönstret ska påminna om irisen i örnens öga. De tidigare modellerna finns i flera olika material och färger, utan diamanter eller med diamanter i mer sparsmakad form men det finns också modeller som är helt beströdda med diamanter och färgade stenar. Den med mörkblå urtavla finns också i 36 mm och den djupblå färgen kombinerat med stål är slående tidlöst och väldigt unisex. Dessutom gör kombinationen av det borstade och polerade stålet på både boett och armband att helheten blir riktigt snygg. På boettringen finns även de åtta skruvarna som tydligt visar att det är en Alpine Eagle. Att jag valde den med diamanter är just för enkelheten och de distinkta linjerna som gör att de gnistrande stenarna blir en skön kontrast till den mer robusta designen med de synliga skruvarna. 

Det integrerade armbandet har viklås i Lucent Stål, det är en riktigt bra låsning men det tar en liten stund innan man får in det rätta greppet men när det väl sitter öppnar och stänger man bandet väldigt smidigt. Vid öppningen är det en polerad del där texten Chopard är ingraverad, likadant på insidan av viklåset. Det är detaljer som man inte tänker på vid första anblicken men som gör helheten ännu bättre. På kronan sitter också stjärnan som visar att det är Alpine Eagle. 

Urverket är detsamma som sitter i 36 mm, ett inhouseverk Chopard: 09.01-C automat. Klockan visar timme, minut och sekunder, inte datum. Kraftreserven ligger på 42 tim och urverket är COSC-certifierat. Det jag verkligen också tycker att de har lyckats med eller kanske är det så att de står fast vid, är att trots att det är en mindre modell så behöver det inte betyda per automatik att det är en klocka med quartzverk utan att den också har ett automatverk precis som sina större syskon. Och för de som känner som jag, att kunna se urverket via baksidan, så har även 33mm en öppen baksida. Det som däremot skiljer den från de andra är att den är vattentät till 50 m och inte 100 m som de andra. Men det är inte hela världen – detta är ju inte i första hand en dykarklocka utan en snygg klocka som är både tålig och som passar i alla sammanhang. 

På handleden och avslutande tankar

Klockan ligger bra och bekvämt på handleden och trots sin mindre storlek så ser den inte så petit ut som man kan tro utan den tar för sig tack vare sin design. En detalj som också är fördelaktig och som klär den här modellen är de romerska siffrorna som är typiska för Alpine Eagle, de är snygga även i ett mindre format. Skruvarna är något av modellens identitet och är riktigt läcker detalj. Man ser dem tydligt på boettringen men de är också synliga på bakbotten och på insidan av armbandet. 

Har man tidigare kikat på modellen men tyckt att det har varit något för stor är detta en vinnare. Och skulle man vilja ha mer varmare ton finns den i guld och i bicolore med eller utan stenar. 

Chopard Alpine Eagle 33 mm i Lucent Stål A223 med diamanter finns hos Nymans Ur på Biblioteksgatan i Stockholm. Pris 154,000 kr.  



Tekniska specifikationer

Märke: Chopard
Modell: Alpine Eagle
Referensnummer: 298617-3

Diameter: 33mm
Tjocklek: 7,95mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Blå
Armband:  Integrerat armband Lucent stål A223 med viklås i samma material

Urverk: Chopard 09.01-C C2 (in-house)
Komplikationer: –
Gångreserv: 42h
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 50m

Pris: 154,000kr