Text & bild: Aleksandar Mladenovic
Micromärken finns det en uppsjö av och de flesta har slogans i stil med “disrupting the watch industry” och “affordable luxury”. Hos Atelier Wen låter man däremot klockorna tala för sig själva. Vad som fick mig nyfiken på märket var dels att de använder sig av urtavlor i porslin i kombination med deras automatiska urverk och prislapp. Låt oss ta en närmare titt på deras debutmodell Porcelain Odyssey i versionen Ji.
Atelier Wen är ett micromärke baserat i Kina och startades, som många andra micromärken, genom ett Kickstarter-projekt. Fokus låg på den kinesiska marknaden. Men de uppmärksammades snabbt runt omkring på olika klockforum och sociala medier och fick spridning runt om hela världen. Bakom märket står två fransmän som studerat och jobbat i Kina. Tillsammans med två kinesiska designers ville de skapa ett märke som uppmärksammar och hyllar både kinesiskt urmakeri och traditionell kinesisk design i modern tappning.
Många ryggar tillbaka lite när man ser klockor som har urverk från Kina eller som helt och hållet är producerade i Kina. Men faktum är att Kina levererar mycket komponenter till den schweiziska klockindustrin och dess tillverkare. Hos Atelier Wen är man transperent med vad man använder för olika leverantörer och tillverkningsprocessen.
Låt oss titta lite närmare på klockan.
Boett
Boetten mäter 39mm i diameter, är 11,7mm tjock och tillverkad i japanskt 316L rostfritt stål. Glasring och boett har en polerad finish medan ovansidan av bandhornen är borstade och har en trevlig fasning på kanterna. Klockans avstånd från lugg till lugg är 47mm så det är ingen liten klocka men samtidigt inte heller något som ej är bärbart på min 16,5cm handled. Tack vare att bandhornen är ganska aggressivt vinklade smiter klockan åt bra och känns trevlig att bära. När jag packade upp klockan ur sin låda så var det första som slog mig klockans tyngd. Den väger 87 gram vilket ändå är en del för en stålklocka på läderband.
Baksidan är dessutom väldigt trevlig att titta på och man har graverat Kunpeng, en varelse från kinesisk mytologi som är dels fågel, dels fisk. Kronan är icke skruvbar men graverad snyggt med logga och enkel att manövrera.
Jag gillar inte termen “sportdressare” men det är nog vad jag skulle kategorisera den här klockan som. Den är i min mening för stor för att agera dressklocka men samtidigt är den väldigt ren och avskalad i design och formspråk till skillnad från sportklockorna.
Urtavla och visare
Urtavlan i Ji är vad som fick mig intresserad av märket. Jag är en sucker för porslin och emaljerade urtavlor och blev inte besviken när jag fick se den i verkligheten. Den har en intressant nyans av blå som verkligen sticker ut och man stannar till lite extra varje gång man tittar ner på handleden. Man har valt lövformade visare och både stavmarkeringar och runda markeringar för timmarna på tavlan. Både visare och index är rhodiumpläterade och skapar en fin kontrast mot den blå tavlan.
De reflekterar ljuset fint och i vissa vinklar och ljusförhållanden ser de svarta ut.
Vid klockan sex på tavlan har man en subsekund som innehåller det kinesiska konceptet “Bagua” eller “åtta trigram” vilket syftar på de fyra tecknena Kun (坤), Li (离), Qian (乾), Kan (坎) som korresponderar solens position på himlen vid olika tidpunkter.
På utkanten av tavlan har man ett kinesiskt mönster kallat “Huiwen” som fungerar som “minute track”
Mitt exemplar har lite imperfektioner i trycket på tavlan, då det är ett exemplar för press och en kostsam och tidskrävande process för tillverkaren så är jag fine med det. Då porslin är svårt att jobba med behöver man kasta ungefär 80% av tavlorna som inte klarar sig igenom alla de steg de går igenom.
Avslutningsvis så har vi ett 2mm tjockt safirglas som är välvt med fem lager av antireflexiv behandling.
Urverk
Inuti klockan tickar ett automatisk Peacock SL-3006 som är en variant av SL-3000 som i sin tur är en klon av ETA 2824. Man har modifierat urverket så att datummekanismen är borttagen och man lovar en “accuracy” på +/- 10 sekunder per dygn och urverket är testat i fem positioner.
Det tickar på med 28,800 bph och har en gångreserv på ca 40h.
För mig är detta en första upplevelse med ett kinesiskt urverk och hittills har det levererat enligt specifikationerna.
Armband och spänne
Mitt exemplar levererades på ett blått läderarmband i laxläder. En kul touch med lax, även om jag personligen hade föredragit deras släta armband i kalvlskinn. Armbandet har s.k. quick-release vilket gör det lätt att byta till valfritt band som man föredrar. Bandbredden är 20mm men tyvärr inte avsmalnande. I mitt tycke hade de gett klockan en mer elegant touch om det smalnade av till säg 16 eller 18mm.
Armbandet är tyvärr ganska tjockt också, något man skulle kunna förbättra i framtiden.
Spännet är i rostfritt stål och det känns ganska så inspirerat av Patek Philippes spännen. Man varvar borstad finish med polerat och det känns välarbetat.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis så är jag imponerad av Atelier Wen. Dom har lyckats leverera mycket pang för pengen med traditionella influenser från kinesisk kultur, bra finish på boett, en mycket trevlig urtavla i porslin samt ett vettigt automatiskt urverk.
Det finns en del utvecklingspotential i t.ex. storlek, tjocklek och på armbandsfronten men för ett ungt märke och deras första modell är de helt klart mycket väl godkänt.
För pengen rekommenderar jag de helt klart för den som söker något lite mer exotiskt i prissegmentet.
Tekniska specifikationer
Märke: Atelier Wen
Modell: Porcelain Odyssey ”Ji”
Diameter: 39mm
Tjocklek: 11.7mm
Lugg till lugg: 47mm
Case Material: Japanskt rostfritt stål, 317L
Tavla: Blå porslinstavla med rhodiumplätterade index och visare
Vattentäthet: 5 bar (50m)
Armband: 20mm brett armband i antingen blått laxläder eller blått kalvläder med rostfritt spänne
Urverk: Peacock SL-3006 automatiskt urverk
Komplikationer: Timme, minut och sekund
Gångreserv: 41 timmar
Uppvridning: Automatiskt
Pris och tillgänglighet: HK$ 5,450 ca. €605
Limiterad till 250 exemplar