Hands-on: En första titt på Tudors nyheter för 2023

Text: Aleksandar Mladenovic
Bild: Aleksandar Mladenovic / Tudor


Eqotime tog del av Tudors nyheter på Watches & Wonders 2023 och vi delar med oss av några live-bilder och första intryck av nyheterna.


Tudor Black Bay 54

Vi vill börja med att säga att detta bara är en snabb introduktion till nyheterna och mer djupgående recensioner kommer att följa så fort nyheterna har landat på svensk mark.

Den nyhet från Tudor som det utan tvekan pratades mest om var givetvis den nya Black Bay 54, en helt ny dykare i en 37mm stor boett som är inspirerad av den första Tudor Submariner från 1954.

Även om tidigare versioner av Black Bay har haft tydliga drag av Tudors vintageklockor så är nya Black Bay 54 den absolut renaste i sin tolkning. Urtavlan är svart med text och markeringar i guld, den karakteristiska snowflake-timvisaren är där i vanlig ordning och vi har en ren urtavla utan datumvisning. Vridringsinlägget i aluminium saknar markeringar för minuter, precis som på originalet.

Dimensionerna 37mm x 11,2mm med en längd på 46mm gör denna modell riktigt attraktiv för de personer som föredrar mindre klockor på handleden. Modellen kommer på länk eller gummiband, låset ett viklås med deras T-fit lås som har microjustering.

Inuti nya Black Bay 54 tickar Tudors in-house urverk MT5400 med 70 timmars gångreserv och modellen är vattentät ner till 200m.

Priset för modellen på gummiband är 38,000kr och på länk 40,200kr.


Tudor Black Bay

Modellen introducerades för första gången 2012, uppdaterades med in-house urverk 2015 och nu är den tredje generationens Black Bay här. Vad som är nytt är bland annat att man numera har ett METAS-certifierat urverk. Utöver det nya urverket, tillverkat in-house naturligtvis och det första urverket att tillverkas i deras helt nya manufaktur, är bland annat små facelifts som omarbetade visare, annan krona och tunnare boett jämfört med tidigare generationer.

Modellen finns i tre utföranden: på en femdelad jubileelänk, tredelad oysterlänk eller på gummiband. Alla utrustade med T-fit lås och vattentäta ner till 200m. Urverket har en gångreserv på 70 timmar.

Pris startar på 43,500kr på gummiband och blir som dyrast på jubileelänk, 46,850kr.


Tudor Black Bay GMT

Modellen har funnits med i sortimentet sedan 2018 och nytt för i år är den nya urtavlan, en opalinfärgad sådan.

Annars är det mesta sig likt jämfört med den tidigare versionen – boett om 41mm, vridringsinlägg i den klassiska ”pepsi”-färgkombinationen, in-house kaliber MT5652 med 70 timmars gångreserv, vattentät ner till 200m och levereras på antingen ett textilbänd eller oysterlänken med dekorativa nitar.

Prislappen för Tudor Black Bay GMT på textilband är 41,900kr och på länk 45,200kr.


Tudor Black Bay 31/36/39/41

Black Bay-serien uppdateras också ytterligare med nytt urverk, länk och lås. Utöver det en hel drös med olika urtavlor också.

Kollektionen som är Tudors variant av Rolex Datejust, dvs. en perfekt allroundklocka har numera in-house urverk i samtliga storlekar och den femdelade jubileelänken med T-fit lås.

Urtavlorna finns i tre olika färger: blå, antracit och champagne där samtliga finns med eller utan diamantindex.

Priset startar på 36,850kr för den minsta modellen och stannar på 51,250kr för den största modellen med diamantindex.


Läs mer om klockorna hos Tudor