Hands-on: Arcanaut ARC II – Fordite

Text: Albin Johansson

Bild: Aleksandar Mladenovic


Här på Eqotime gillar vi independent-tillverkare. Det är något med mindre varumärken med limiterad produktion där designen ofta är unik. Danska Arcanaut har valt ett helt eget spår med klockor som inte liknar någonting annat. Vi har tagit en titt på deras modell ARC II med ”Fordite” -tavla som är intressant i sig.


Arcanaut grundades 2015 i Danmark med en tanke om att många klockmärken har en för komplicerad design och inte sitter bra på handleden. Ur detta föddes tanken att själva starta ett märke med en tydlig avskalad och ergonomisk utformning inspirerad av skandinavisk design. Första modellen ARC I tog tre år att utveckla och släpptes i en väldigt limiterad utgåva 2018 som sålde slut omgående.

ARC II är tillverkad i rostfritt stål med en borstning som för tankarna mot det industriella. Boetten är välvd för att passa handleden vilket förstärks ytterligare av det integrerade gummibandet. Då varje urtavla är unik så finns det en handfull med gummiband att välja mellan så varje urtavla har ett band som matchar. Klockan mäter 41mm exklusive krona och är vattentät ner till 100 meter vilket gör att det är en klocka som syns men som tål hårdare tag och kan sitta på under aktiviter.

Urtavlan är det första som drar blickarna till sig. Materialet Fordite är framtaget av James ”Black Badger” Thompson som är en del av Arcanaut. Fordite är ett väldigt udda materialval och är egentligen ingenting annat än vanlig färg som man lackar bilar med. I en lackverkstad byggs det sakta men säkert upp lager på lager av lack på väggar inne i verkstaden. James tog en bit av färglagret och insåg att han kunde använda det till något i sin verksamhet. Resultatet blev för ARC II unika urtavlor där ingen bit färg är lik något annan och urtavlorna kan dra från relativt enfärgade till riktiga färgbomber. Klockan vi har tagit en titt på har lite av varje i sig.

ARC II drivs av ett automatiskt Soprod A10 vilket är ett stabilt val från en Schweizisk tillverkare. Klockan har en gångreserv på 42h och har inga komplikationer utan enbart timme och minutvisning. Då klockan inte har några index eller markörer alls samt även saknar sekundvisare kan man tänka sig att själva tidvisningen inte är huvudpoängen med klockan. Urverket ställs som brukligt via kronan placerad klockan tre vilket har ett väldigt distinkt utseende med rektangulär form som linjerar snyggt med boetten.

Sammanfattningsvis är vi imponerade. Det är inte en klocka för alla om man snabbt ser till storlek, attityd och utseende. Det är däremot ett släpp som är nyskapande och lätt att gilla, i synnerhet om man är inne på independent-spåret och tillverkare som går sin egen väg. Vi håller koll på Arcanaut framåt och är nyfikna på vad de kommer hitta på här näst. För att komma i kontakt med Arcanaut kan du kontakta INDP Watches i Stockholm eller Arcanaut direkt.


Läs mer om klockan hos Arcanaut.