Hands-on: Glashütte Original SeaQ Panorama Date i grönt

Text: Albin Johansson
Foto: Aleksandar Mladenovic


Gröntavlade klockor är något som hetare än någonsin. Eqotime har tagit en titt på nya Glashütte Original SeaQ Panorama Date, och det är ett rejält dykarur i gröna toner som är perfekt inför sommaren.

SeaQ är en modell som redaktionen gillar. Nyligen skrev vi om Glashütte Originals SeaQ 39,5mm i rödguld här, och det samlade betyget var tummen upp. Det kändes därför naturligt att ta en närmare titt på den större modellen i stål som mäter hela 43,2mm och se hur den fungerar på handleden.


Dykarur i två format

SeaQ är Glashütte Originals dykarlinje, de benämner den själva som deras ”Spezialist Collection”. Modellen presenteras enbart i två storlekar: 39,5mm och 43,2mm varav SeaQ Panorama Date är den senare. Klockan vi provade kom på ett skönt gummiband vilket gör att man enkelt kan justera hur tight den ska sitta mot handleden. Vi kan tänka oss att SeaQ Panorama Date på länk stål bärs mycket större, och då krävs det en större handled. Men dykarur är ofta lite större som standard, vi gillar därför att Glashütte Original inte kompromissat utan gått med en större och en mindre samt ett bra utbud med tavlor, band och olika boettmaterial. Modellen har även en gångreserv på imponerande 100 timmar vilket är ovanligt för dykarur.

Glashütte Original SeaQ Panorama Date på 16,5cm handled
Glashütte Original SeaQ Panorama Date på 17,5cm handled

Sammanfattande tankar

Klockan känns robust och välbyggd, boetten är borstad med trevliga fasningar längst med boettsidorna och kronskydden. Glaset i safir är välvt vilket flörtar med de äldre modellernas kupade plexiglas. Tavlan är väldigt trevlig med sin matta finish med något utav en kornig struktur och den skiftar färg från väldigt mörkt grön, nästan svart, till en varm och murrig grön ton i direkt solljus. Index och visare är stora och tydliga samt fyllda med SuperLuminova som sig bör på en dykarklocka – läsbarheten är det inget fel på.

För den som undrar så finns även den mindre versionen på 39,5mm i grönt om man känner att 43,2mm är i största laget.

På det stora hela gillar vi modellen skarpt och vårt enda aber är att klockan kanske bygger en smula för mycket på höjden.


Tekniska specifikationer

Märke: Glashütte Original
Modell: SeaQ Panorama Date
Referensnummer: 1-36-13-07-83-33

Diameter: 43,2mm
Tjocklek: 15.65mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Grön, matt
Vattentäthet: 300m
Armband: Gummiband med deployment clasp, stållänk eller syntet.

Urverk: In-house 36-13
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 100 h
Uppvridning: Automatiskt


Listpriset för klockan är 124.000kr på gummi och 133.500kr på länk. Ensam återförsäljare av Glashütte Original i Sverige är Franks Ur i Stockholm.

Läs mer om klockan hos Glashütte Original.