Guide: Mias 10 favoriter från 2023

Text/bild: Mia Litström


2023 har bjudit på härliga nyheter i en skön blandning från läckra modeller i trendigt färgstarka kulörer till andra i mer stilren look som kvalar in till att bli riktiga klassiker. Här kan ni läsa min favoritlista från året utan inbördes ordning. 


H. Moser & Cie Streamliner Small Seconds Blue Enamel

H. Moser & Cie är ett klockföretag som bara växer i mina ögon. De lanserar fantastiska nyheter varje år och de vågar gå sin egen väg på ett härligt sätt. En av favoriterna är deras Streamliner. Den har en skön retrostil med bra design som gör att klockan ligger bekvämt på handleden. Senaste tillskottet i den kollektionen fastnade jag extra för, den har boett och länk i stål med urtavla i djupblå färg som är framtagen med en avancerad emaljeringsteknik. Och emaljeringen görs på en guldbas och för att sedan läggas på i flera lager med tre olika färgnyanser, tekniken kallas fumé enamel.

Intressant är också att den är utrustad med automatverk HMC 500 som är deras första verk med mikrorotor i platina. Storleken är perfekt, 39 mm, och klockan hittar hem på handleden direkt. Kraftreserven ligger på 74 tim och den är vattentät till 120 meter.

H. Moser & Cie Streamliner Small Seconds Blue Enamel ref. 6500-1200 har ett pris på 29 900 euro.


Rolex GMT-Master II ref. 126713GRNR

En som är ett säkert och kanske ganska givet val men som jag inte kan låte bli att välja är GMT-Master II, tvåfärgad, som Rolex namngett Rolesor. Den är en fröjd både att titta och känna på. Rolesoren har tagit fart trendmässigt igen och känns mer tidlös än någonsin. En klocka i oysterstål kombinerat med gult guld och svart urtavla med deras tidlösa jubileelänk är fantastiskt läckert. Speciellt för de som gillar traditionell och sportig elegans och som gärna reser över tidszoner.

Den vridbara boettringen är också i tvåfärgad keramik. Visare och index har luminiserande material. Klockan är i storlek 40 mm och automatverket är Rolex egna caliber 3285 med kraftreserv på 70 timmar. Rolex GMT-Master II ref. 126713GRNR är vattentät till 100 meter och priset är 187 400 kronor. 


Panerai Luminor Due PAM 01319

Panerai gjorde det smarta draget, tycker jag i alla fall, en del tycker det var en enkel väg, med att lansera Luminor Due 38 mm i pastellfärger. Det är en riktig flört med oss som älskar de ljuva färgerna och dessutom har färgen inte samma styrka på hela urtavlan, utan i botten av tavlan är tonen som starkast, för att sedan bli ljusare högre upp på. Dessutom gör sandwichtekniken, med två nivåer på urtavlan, att den vita bottenplattan ger en extra snygg effekt till den pastelliga färgen.

Länken är i stål, hos Panerai är det mer vanligt med armband i läder eller gummi så därför blir denna extra härlig och rejäl precis som en Panerai ska vara. Den har ett automatverk, kaliber P.900 med 3-dagars kraftreserv. Panerai Luminor Due PAM 01319 har ett pris på 8 000 euro. 


Breitling Navitimer Automatic 36 ref. R17327211A1P1

Att Breitling gör en Navitimer för kvinnliga handleder är också ett genialiskt drag. En sådan klassiker som kvinnor länge har fattat stort tycke för men kanske inte har hittat någon som passar. De nya modellerna finns i två storlekar 36 och 32 mm och det är just den större som jag har fattat tycke för eftersom den mindre känns för nätt i min smak. Den större är också utrustad med ett automatverk och ligger mycket bra på min handled. En Navitimer i rött guld med urtavla i vit pärlemor är både snyggt och tidlöst.

På urtavlan finns det även diamanter snyggt placerade vid timvisningen, inte för stora och inte för små utan ger en läcker touch till helheten. Diamanterna som Breitling använder sig av är inte naturliga utan är syntetiska diamanter som tas fram i laboratorium. Klockan har ett automatverk, kaliber Breitling 17 med kraftreserv upp till 38 tim. Breitling Navitimer Automatic 36 R17327211A1P1 har ett pris på 12 600 euro.


Hublot Big Bang Integrated Tourbillon Full Carbon ref. 455.YS.0170.YS 

Det här är egentligen det allra knasigaste valet men jag bara älskar den här klockan från Hublot just för att den är så speciell och för att den är så avancerad. Självklart har den ett speciellt urverk med komplikationen tourbillon samt en mikrorotor, kaliber HUB6035, som är mäktigt bara i att se. Det går också att tydligt beskåda det, tack vare att den är skeletterad. Att mikrorotorn är placerad på framsidan vilket också är en rolig detalj för de som uppskattar det. Men det som verkligen är det läckra och annorlunda är att den har både boett och länk i kolfiber. En dröm för framförallt bil- och racingfantaster.

Materialvalet gör också att klockan är mycket lätt, bara boett med urverk utan armband har den ynka vikten på 42 gram och totalt med armband 68 gram. Så den är fantastiskt lätt att bära på handleden. Hur de har lyckats få till detta beror på att ovanpå kolfibret har de lagt ett lager med Texalium som består av glasfiber med en supertunn hinna av aluminium för att göra ytan stöttålig. Storleken är 43 mm och den är limiterad till 50 exemplar. Kraftreserven ligger på 72 tim och det är inte en klocka man badar med eftersom den bara är vattentät till 30 m. Lika knasigt härlig som denna är har Hublot Big Bang Integrated Tourbillon Full Carbon ref. 455.YS.0170.YS också ett rejält pris som ligger på 132 000 euro.


Longines Mini DolceVita ref. L5.200.0.75.6

Longines nya serie Mini DolceVita fattade jag tycke för direkt när jag fick se klockorna. Kollektionen har en härlig bredd med olika färger som är helt nya för DolceVita samt att det finns mer dressade och klassiska modeller. De med färg är lätta att fastna för men för mig, efter en stunds känna igenom-stund, är det den läckraste modellen med stållänk och nya urtavlan som har en ring med romerska siffror som jag faller för.

Det som gör mycket för helheten också är den nya länken som är lika bred runt om och den inte är så tunn, utan det känns när man bär den vilket är perfekt om man gillar mer tyngd på handleden. Diamanter finns också på långsidorna av boetten. Men stenarna gör också att priset sticker iväg, till 50 500 kronor, och då är den utrustad med ett quartzverk men den finns också i en version utan diamanter och då är priset 24 250 kronor. Precis som modellnamnet talar för, är det en miniversion av DolceVita där storleken är 21,50 x 29.00. Jag tycker Longines har utvecklad kollektionen mycket bra och den kan tilltala många kunder.


Oris Propilot X Calibre 400 Laser

Titan är ett spännande material och oerhört snyggt som i Oris nya modell med titan i både boett och länk. Men det som framförallt sticker ut med denna modell är att urtavlan är mycket speciell. Den är framtaget av en avancerad laserteknik som skapar en färgglad yta som är fascinerande häftig. Den skiftar i nyanser av blått, grönt och lila beroende på hur ljuset slår in på ytan och är helt i sin egen stil. Dessutom har den en trevlig storlek på 39 mm och klockan är mycket lätt att bära tack vare att den är i titan. Dessutom har den en ytterligare positiv detalj, klockan innehåller deras automatverk Oris 400 som har en 5-dagars kraftreserv.

Oris Propilot X Calibre 400 Laser har priset 61 100 kr. Ref. 01 400 7778 7150-07 7 20 01TLC


Doxa SUB 300 Beta Sharkhunter ref. 830.20.101.20

Varför jag gillar den här, är för att den inte är så traditionell i sitt utseende. Det är en riktigt läcker och annorlunda dykarklocka, helt i svart med guldinslag som gör att den här sticker ut på ett annorlunda sätt. Doxa är kända för att sina sportiga dykarklockor därför urskiljer sig den här i och med en mer elegant stil. Boetten är i matt svart keramik med ett inre ring i titan. Storleken är 42,5 x 44,50 mm. Snyggt är också att kronan är dekorerad i 18 K 3N guld vilket även den vridbara boettringen är.

En detalj som också är snygg men kanske inte den mest praktiska är att boettringen är mattsvart och även anvisningarna i svart med blank yta. Kombinationen av matt och blankt är trots allt en mycket läcker kontrast. Likaså är urtavlan i matt svart med knottrig yta där logotyp samt datum är blanka i svart. Guldtemat fortsätter även på index med beige superluminova som självklart också finns på visarna. Klockan har ett automatverk, Sellita SW200-1, med kraftreserv upp till 38 tim och den är vattentät till 300 m. Doxa SUB 300 Beta Sharkhunter ref. 830.20.101.20 och har priset är 7 250 euro. 


Maurice Lacroix Aikon #Tide Camo

Söker man färg och en mer lekfull klocka är Maurice Lacroix intressant att kika på. Deras senaste lansering av Aikon #Tide Camo är riktigt härliga klockor som man blir glad av. Boetten i 40 mm är i återvunnen plast från havet. Armbandet har ett camouflagemönster som de har fått till efter att ha pressat ihop olika massor av gummi i flera färger. Det gör att varje armband har sitt eget mönster. Modellen finns även i andra camoflagefärger som blått, brunt och mossgrönt. Vattentät till 100 meter. Visare och index har super-luminova. Maurice Lacroix Aikon #Tide Camo ref. AI2008-2992Z-000-0 har priset 800 euro och klockan har ett quartzverk. 


Tissot PRX Powermatic 80

Det här en klocka från Tissot som man vill hylla. Den är snygg, väldesignad och med ett automatverk för under 10k. En fantastisk instegsklocka som har en skön retrodesign med sin integrerade länk. Just senaste tillskotten i kollektionen med isblå urtavla gör den ännu mer unisex och den kalla blå färgen är riktigt läcker till boett och länk som är i stål vilket gör det rolig att kombinera till olika outfits. Storleken på 35 mm kombinerat med den väl genomarbetade designen gör klockan mycket bekväm och trevlig att bära.

De andra färgerna samt den i större storlek på 40 mm är också bra men just denna variant och storlek är en riktigt fullträff i mina ögon. Kraftreserven ligger 80 tim och automatverk 100 meter. Tissot PRX Powermatic 80 ref. T137.207.11.351.00 har priset är 9 095 kr.