Hands-on: Panerai Luminor Due Luna

Text/bild: Mia Litström


Panerai avancerar och lanserar en helt ny modell med månfas i Luminor Due kollektionen. Det är första gången de tillför en avancerad komplikation i Luminor Due-serien. Eqotimes Mia Litström har tagit en närmare titt på modellen. 


Klassiskt Panerai med en romantisk touch

Detta är klockor som är sparsmakat stilrena som i sin enkelhet gör att de är mycket eleganta. Just Panerai har lyckats skapat klockor med en mycket karakteristisk designform som är nästintill omöjlig att ta fel på och i sin alldeles egna stil som blivit deras signum. Formen, stilen och framförallt den skyddande bygeln för kronan visar att det är en Panerai.

Luminor Due finns i ett brett spektrum av färger och material där klockorna utöver timme och minuter visar också sekunder samt datum. Förra året tog de ett stort steg och lanserade en Luminor Due Madrelperla som är en Luminor Due i guld med tavla i pärlemor. Vågat och mycket roligt tycker vi eftersom Panerai satsat på säkra kort under senare tid men nu vågar de göra något utanför ramarna. Varumärket är så starkt i sig självt med sin typiska design och det är deras grej att framförallt göra robusta klockor och läckra dykarur som kunderna älskar. Men det finns också en del som har förälskat sig i varumärket och dess stil, men som önskar sig ett mer lättsamt utseende och inte bara tuff maskulin stil. Därför är det extra roligt att de väljer just månfas som första avancerade komplikation för Luminor Due. Den funktionen är inte lika självklar som många andra komplikationer. Så nu har de istället för datum vid kl. 3, en visning av månens aktivitet som både är ytterst en rolig funktion att ha men har just denna komplikationen ju alltid haft en särskild poetisk och romantisk känsla. 

Luminor Due Luna finns i fyra olika versioner där alla är i storlek 38 mm vilket är en behaglig storlek som passar till flera handledsstorlekar. Perfekt för de som föredrar en mindre storlek på boetten eller om har smala handleder. 

Vi har tittat närmare på och provat modellen PAM01180 i stål med vit bostad urtavla som i grundversion levereras med ett rosa armband i alligatorskinn som gör helheten av modellen mycket vackert feminin. Just armbandet kan man enkelt själv byta eftersom Panerai lanserade en klickfunktion för armbandet placerat närmast hornen på fodersidan som lossar låsningen av bandet. På så sätt kan man byta till den färg man önskar. Testklockan vi hade var utrustad med ett blått armband i alligatorskinn. 

Hjärtat av klockan är ett automatverk med namn P.900/MP och som sitter i alla versionerna. Det har en kraftreserv på tre dagar. Och funktionerna är timme och minut samt vid kl. 9 visas sekunder och till sist den vackraste av dem alla, månfasen vid kl.3 som har en fullmåne i guld viket är snyggt till den djupblå stjärnhimlen i bakgrunden. Index och de arabiska siffrorna är i sandwichmodell vilket betyder att de ligger i olika lager som skapar ett djup för ögat, till det har de Super-LumiNova i snygg beige ton så även visarna. Konstruktionen av ”sandwich” är ett kännetecken som kommer från deras dykarklockor, det togs fram för att man ska kunna läsa av tidvisningen så tydligt som möjligt under vatten. Men denna klocka är inte tänkt för dyk eftersom vattentätheten är till 30 meter men den klarar ett dopp beroende på vilket val av armband man har gjort.  

De övriga Luna-versionerna består av stål med stållänk samt ytterligare en i stål men med blå borstad tavla och matchande blått armband i alligatorskinn. Toppversionen eller man kan säga, den mest exklusiva versionen av dem alla, är den som baseras på den tidigare Madreperla som vi nämnde tidigare. Det är en Luminor Due Luna med en urtavla i pärlemor, det är dessutom den enda som har boett i guld av dessa versionerna, guldet är deras egen blandning, Panerai Goldtech, där det också ingår platinum och koppar som gör att det får en vackert varm röd ton. 


Panerai Luminor Due Luna är en modell för den som vill ha en klocka som berör med sin månfasfunktion. Är man inte road av månens aktivitet är inte det här klockan för dig. Men är man däremot intresserad, behöver inte vara på nördnivå, men jag vet själv hur jag ibland kommer på mig fascineras av månen och varje gång det har kommit över mig så har jag fått googla månens aktivitet. Med en månfas behöver du inte söka information digitalt utan den finns direkt på handleden och fascinerande nog i mekanisk form vilket gör det extra roligt också. Det som också talar för den här är att Panerai inte har krånglat till det, utan i all sin enkelhet tillfört månfas till en modell som vinner på att vara så stilren som möjligt med deras design-DNA. Det som hade toppat helheten av modellerna, är att alla versionerna skulle ha haft öppen baksida. Nu är det bara guldklimpen med pärlemortvala som har det. För lika mycket som det är mysigt att titta på månfasen är det också lika härligt att kunna titta på hjärtat när man vill. Priset för stålversionerna med blå eller vit borstad tavla är 9,300 euro, den i stål med stållänk 10,100 euro och slutligen guldversionen kostar 20,700 euro. 


Tekniska specifikationer

Märke: Panerai
Modell: Luminor Due Luna
Referensnummer: PAM01180

Diameter: 38mm
Boettmaterial: Rostfritt stål
Vattentäthet: 30m

Urtavla: Vit sun-brushed 
Armband: Läderband i alligatorskinn
Spänne: Törnlås

Urverk: P.900/MP
Komplikationer: Datum, månfas
Gångreserv: 72h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 9,300 euro


Läs mer om klockan hos Panerai