Guide: Comex och Tiffany & Co -Introduktion till logotavlor

Text: Albin Johansson Bild: Eqotime mfl


I klockvärlden sker det även en hel del intressanta samarbeten, och ibland dyker det upp en till logga på urtavlan vilket i samlarkretsar gör att just den klockan blir extra eftertraktad. Eqotime ger dig en guide till vad du behöver veta om så kallade logotavlor.

En logotavla är enkelt förklarat en urtavla där det utöver tillverkarens logotype även finns text eller en ytterligare logotype från en annan aktör. Det kan vara allt ifrån en återförsäljares företagsnamn till ett icke klockrelaterat företag som låtit lägga till sin egen logotype på urtavlan och gett bort till kunder, anställda eller dylikt.

Vi går genom några av de mer kända exemplen på samarbeten som en introduktion till ämnet.


Patek Philippe 5711 Tiffany & Co. 2021

Tiffany & Co

Det som i många fall gör klockor i det här segment mer värdefulla än en motsvarande utan ”tillägget” är att i detta fall har tillverkaren godkänt en extra logotype, text eller liknande. Ett högaktuellt exempel på detta är juveleraren Tiffany & Co. som sedan länge har samarbeten med prestigetillverkare som Rolex och Patek Philippe.


En historia av samarbeten

Tiffany & Co. Har så sent som 2021 gjort ett väldigt omtalat samarbete med Patek Philippe som Eqotime skrev om här. Men den kände juvelerarens historia med klocktillverkare sträcker sig långt bak i tiden. Redan på 70-talet började Tiffany & Co. att sälja klockor från Patek Philippe med egen stämpel. I samlarkretsar kallas ofta tavlor med återförsäljarens namn på tavlan för ”double signed”.

Tiffany & Co. har även haft fler samarbeten och ett av de mer kända är Rolex, och det är just klockor från dem som man hittar flest exemplar av. Det finns även exemplar med Tiffany-logotype från andra kända tillverkare så som Omega och IWC, men de är ovanligare.

Rolex Datejust 16013 Tiffany & Co. dial Bild: Eqotime

Modellerna som presenterats hos Tiffany & Co. är allt ifrån Rolex Datejust och Submariner, till komplicerade modeller från Patek Philippe så som annual calendars och grand complications. Vid sidan av detta säljer även Tiffany & Co. klockor i egna kollektioner.

I dagsläget är Patek Philippe det enda klockmärket som Tiffany & Co. har samarbete med, och ni kan se en del från kollektionen här.


Rolex och Comex

Vidare går vi med Rolex som är den okrönte kungen när det kommer till samarbeten och logotavlor. Rolex har gjort logotavlor från allt till golftävlingar och Domino´s Pizza, till oljebolag och Perus flygvapen. Men ett av de mest kända samarbetena tillverkaren har haft var med dyklabbet Comex.


Om Comex

Det franska företaget Compagnie Maritime d’Expertises, COMEX, grundades 1961 och var specialiserade på olika typer av uppdrag inom djuphavsdykning. I början av 1970-talet inleddes ett samarbete mellan COMEX och Rolex på initiativ av företagets grundare Henri-Germain Delauz och Rolex dåvarande VD, Andre Heiniger. Samarbetet hade i huvudsak två syften. Dels var det en möjlighet för COMEX att förse sin personal med klockor som matchade behoven av dykarur. Och dels var det en möjlighet för Rolex att på ett professionellt sätt få möjlighet att produktutveckla ute i fält. I korthet försågs COMEX-dykarna med dykarur från Rolex, detta i utbyte mot att COMEX försåg Rolex med dykdata som kunde användas i produktutvecklingen.

Rolex Sea-Dweller 16600 Comex Bild: Eqotime

Klockorna som Rolex levererade till Comex var olika referenser av Submariner och Sea-Dweller. Det existerar exempel på klockor som levererades både med och utan logga på tavlan. Men alla har Comex ingraverat i baklocket på klockan samt serienummer.

En källa har tidigare uppgett för Eqotime att själva dykarna sällan hade logotypen på sina klockors urtavla. Det främst var för tjänstemännen som jobbade ovanför ytan, information han fått av en pensionerad Comex-dykare på Korsika. Dykaren använde fortfarande sin Submariner med Comex ingraverat på boettlocket.

Eqotime har tidigare gjort en special på de eftertraktade Comex-klockorna här på siten och även på vår Youtube som vi uppmanar våra läsare att prenumerera på. Vi fick möjligheten att ta en närmare titt på den sista batchen Sea-Dwellers som levererades till Comex någonsin.


Fler kända exempel

Vissa samarbeten sträcker sig väldigt långt bak i tiden. Bucherer är en juvelerare och återförsäljare av armbandsur som grundades i Lucerne 1888. De säljer olika varumärken i butiker runt om i världen, men deras samarbete med Rolex är deras starkaste. I bild ser vi en ovanlig Rolex Prince Jump Hour från 1937 signerad med C. Bucherer på urtavlan. Klockan är ett väldigt tidigt exempel på en ”double signed” Rolex och tillhör en samlare från Sverige.

Det är givetvis inte bara privata företag och organisationer som beställer klockor med sin egen logotype på. Några av de mest eftersökta logotavlorna kommer från myndigheter och militär. Där står bland annat förenade arabemiraten för en uppsjö med klockor från olika märken, och det finns exempel på allt ifrån Chopard och Longines till Rolex och Movado med UAE-emblemet föreställandes en falk på urtavlan.

Andra myndigheter från mellanöstern som beställt en urtavla med sin vapensköld är bland annat Bahrains Ministry of Defence som syns här på en Rolex Datejust från 80-talet. Klockan tillhör en samlare från Sverige.

Rolex Datejust 1603 Bahrain dial

Sammanfattningsvis finns det en uppsjö med olika logotavlor och ”double signed” -tavlor. I snart 100 år har återförsäljare och företag velat lägga till sitt eget varumärke på lyxtillverkarnas klockor och det hittas fortfarande exempel som tidigare varit okända. Redaktionen stötte så sent som i höstas på ett IWC-dressur från 70-talet märkt ”Åke Falk” på urtavlan vilket är en urmakare från Stockholm grundat 1959.

Vem vet vad mer som finns på hemmaplan?