Guide: Brittas 10 favoriter från 2023

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström / Tillverkarna


År 2023 bjöd på en stor och färgstark palett av klockmodeller. Flera märken erbjöd klockor med vintage-estetik och modern teknik. Det gör det ju möjligt att få fantastisk design från igår utan att behöva oroa sig för service- och köpproblem förknippade med vintageklockor köpta i andrahandsledet. Här kommer några personliga favoriter från året som gått utan inbördes ordning. 


Blancpain Ladybird Colors ref. 3661A-1954-95A 

En klocka man blir glad av med boett i vitt guld och 56 diamanter runt urtavlan. Klockan har tryckt index i graderad storlek i regnbågens alla färger, liten sekund vid klockan sex och urtavla i pärlemor. De tolv timmarkörerna är alla tryckta minst fem gånger för att färgerna ska få så mycket djup som möjligt. Fem band, i alligator följer med, vars färger fått namn som citronsorbetgul, hallonrosa, äppelgrön, midnattsblå och vit, är lätta att byta med ett väl fungerande snabbytessystem. Genom bakboettens i safirglas syns det väldekorerade verket i hela sin glans. 


Cartier Mini Baignoire ref. HPI01607

En ljuvlig tidtagande juvel i vitt guld med mängder av diamanter.

Eftersom Cartier började som juvelerare innan han tog sig an att designa klockor är det många Cartier-klockor som suddar ut gränsen mellan tidmätare och juvel vilket gör att varumärket har lätt att nå de kvinnliga handlederna. Denna kombination syns tydlig i designen hos Mini Baignoire. Kombinationen av rena linjer, miniatyrurtavla och mängden av diamanter gör att Mini Baignoire blir ett smycke. 

En tidig version av denna design kom redan 1912 när Louis Cartier – sonson till grundaren Louis-François Cartier – skapade sin första ovala klocka. Men det var inte förrän 1958 som designen utvecklades. Det året lanserades den ovala Cintrée-klockan och 1973 döptes den till Baignoire ett ord som kommer från franska ordet för badkar och precis som Panthère de Cartier-klockan är Baignoire nu en smyckeklocka par excellence.


Certina DS Action Diver ref. C032.607.38.051.00

Svart boett i stål med roterande ring i mattsvart keramik och kolsvart NATO-band gör denna klocka riktigt snygg. Super-LumiNova® på visare och index samt på markeringarna på den roterande boettringen gör att trots att den är helsvart är lätt att avläsa under vatten. Boettens mattsvarta keramiska svarta ring är en perfekt bakgrund för dyktidsskalan. PVD-beläggning på boettens stål ger en snygg svart ton och det svarta NATO-bandet är en perfekt matchning. 

Klockan uppfyller självklart kraven i ISO 6425-standarden för att vara en riktig dykarklocka. Den enkelriktade roterande boettringen, skruvade kronan och boetten tillsammans med DS (double security) konceptet, gör att klockan är säkert vattentät till 300 meter.


Chopard L.U.C. 1860 ref. 168860-3003

Återutgivning av en tidigare succémodell kan vara knepigt med Chopard har träffat helt rätt med nya L.U.C 1860 i Lucent Steel. L.U.C lanserades 1997 i och med L.U.C 1860 med in-house kaliber 1.96. certifierad enligt högsta standard. Redan från den dag den släpptes fram till idag, är den känd som en av de bästa moderna och snygga kostymklockorna. Boett i stål med laxfärgad urtavla som ligger nära kopparton. Timmarkörer och visare i vitt guld. Datumvisningen vid klockan 6 är borta och denna version utan datum ser bättre ut än sin föregångare. Den något nertonade looken på nya L.U.C 1860 känns mer bärbar.

Den nya L.U.C 1860 är en vidareutveckling av originalet och den första stålklockan i serien. Detta är i mitt tycke så nära man kommer idealet om en modern, klädd klocka.


Czapek Antarctique S Sashiko 

Med godisrosa tavla och japaninspirerat broderimönster tar den plats nummer ett i årets flod av klockor med rosa tavlor. Den automatiska kalibern SXH5.01 är den första som skapats in-house av Czapek. De övriga detaljerna har gjorts med omsorg och med hjälp av de främsta schweiziska hantverkarna inom ”la crème de la crème”, som ingår i gruppen ”We Collect Rare People”-andan som regisseras av Czapek. 

Genom safirglaset på baksidan av boetten kan man se att mikrorotorn är placerad vid sidan av mitten för att göra mekanismen och dess exceptionella arkitektur synlig. Urverkets delar har superb finish gjord med toppmodern lasergravyr.

Urtavlan hyllar de geometriska linjerna och det tredimensionella hos de traditionella japanska broderierna utvecklade i Japan under Edo-perioden. Den lotusrosa tonen växlar mellan sockersött rosa och en antydan av lila beroende på ljus. Det går att beställa klockan med en diamant vid varje index om man så önskar. 


A Lange & Söhne Odysseus Chronograph ref. 463.178

Det här valet har kanske inte så mycket att göra med själva klockan utan mer med hur man presenterade den. 

Det är fyra år sedan A. Lange & Söhne lanserade sin första sportiga och eleganta klocka i och med modellen Odysseus. Företagets första i stål med eget designspråk och ett skräddarsytt urverk. Att det skulle bli fler modeller i Odysseusfamiljen stod klart redan från början. 

På Watches & Wonders i mars presenterades Odysseus Chronograph uppföljaren till klockfamiljens framgångssaga. Det var också den enda klockan som presenterades och det var precis så vd Wilhelm Schmid ville ha det. Han berättade att den första egna kronografen skulle stråla i ensamt majestät både av stolthet för att de kunnat ta fram den och med respekt för alla som arbetat med den. 

Detta var något helt nytt i presentationsväg – vi är ju vana att få problem med att hålla isär alla klockor – här pekade man med hela handen och lät ingen missa vad de uppnått.   


Beauregard Lili Bouton

Lili Bouton är sofistikerad, har tavla av onyx (8 ct) och får briljans av diamanter samt har boett i roséguld (den finns att få även i vitt guld). Onyx sägs stärka självförtroendet och designer. Ägaren av varumärket, Alexandre Beauregard, är känd för sina val av intressanta ädelstenar.  

Företaget, med adress både i Genève och Montréal, grundades 2018 och fyra familjemedlemmar under ledning av familjefadern juveleraren och urmakaren Alexandre Beauregard arbetar tillsammans. Att jag tar upp det här beror på att klockorna de producerar är enastående vackra och att det är det enda oberoende klockmärket som uttalat tillverkar för kvinnliga handleder. 


Rolex Perpetual 1908 ref. 52508 / 52509

Modellen 1908 är första modellen ut i serien Perpetual och en hyllning till det år Hans Wilsdorf döpte sitt varumärke till ”Rolex” och även passade på att registrera det i Schweiz. Det är en elegant diskret klocka med en tunn boett som lätt slinker in under en manschett vilket knappt några andra Rolexmodeller gör.

Boetten finns i gult eller vitt guld och den har safirglasbaksida (ytterligare ett samtida kliv för Rolex) som gör att urverket med sin gravyr är fullt synligt. Urtavla i vitt eller svart – där jag personligen föredrar den klassiskt vita – har arabiska siffror vid klockan 3, 9 och 12, för övrigt är det fasetterade timmarkörer. Liten sekund vid klockan 6, känns självklart, med orden ”Superlative Chronometer” ovanför i bågform. Timvisaren har en cirkelformad öppning precis före spetsen vilket är rätt snyggt, minutvisaren är som ett tvåeggat svärd. Modellen går att få med brunt eller svart alligatorband. 1908:an är utrustad med nya kalibern 7140, som presenterades i år. Verkdelarna är dekorerade med Rolex Côtes de Genève, företagets omtolkning av den välkända gravyren använd sedan 1800-talet av många varumärken.  


Jaeger-LeCoultre Reverso Secret Necklace ref. Q3272301

Årets vackraste och elegantaste variant av ”sjuksköterskeklockan” som ska sitta i ett hänge. 

Redan på LeCoultre & Cie’s tid insåg man potentialen i den estetiska och tekniska delen i ur som kunde bäras som juveler och accessoarer. Modellen Reverso togs ju ursprungligen fram för män som spelade hästpolo men den började dyka upp i feminina varianter ganska snabbt efter lanseringen 1931. Det har gjorts modeller som kan användas som broscher, handväskklämmor och hängen och 2023 fick vi en tolkning av Reverso i form av High Jewellery. Reverso Secret Necklace är en Art Deco-inspirerad juvel som döljer en tidmätare som ska läsas av upp-och-ner när man lyfter på klockan och tittar ner på den.  


Chanel Mademoiselle Privé Pique-Aiguilles Pearls Motif ref. H9466

En klocka i den nya serien om fem extraordinära ur med anknytning till Chanels klassiker inom mode. Den välvda formen på safirglaset och storleken på boetten är inspirerade av sömmerskornas nålkuddar de har på handlederna när de jobbar och varje modell har en exceptionellt ”oversize” boett med välvt glas. Tavlorna är konstverk med diamanter, guld och pärlor mot svart botten där man kan se ”tygets” trådar. Dessa klockor är en raffinerad variant av modeklockor i de ädlaste materialen och egentligen helt galna men ändå förföriska i sin utformning och ett härligt sätt att kombinera ur med haute couture. 


En elfte klocka som får hänga med bara för att det är ett så stilrent ur utan en enda knasig sak – bara klassisk elegans och mästerligt hantverk.

Breguet Classique 7637 Répétition Minutes

Bland alla klockor sprungna ur ibland märkligt nytänkande är det skönt för ögat att se ett ur i klassisk stil med en klassisk komplikation i mästarklass. Minute repeater är en av de mest märkvärdiga komplikationerna och Abraham-Louis Breguet skapade 1783 sin konstruktion satt spår i urtillverningshistorien. Det är som en eloge till detta som Breguet i höstas lanserade denna blivande klassiker som det tar mer än en månad att skapa eftersom varje klocka är handgjord. Grand feu emalj på urtavlan ”gräddad” otaliga omgångar i över 800 grader och ett verk graverat enligt Breguets specialité med dekorationer på varenda millimeter. Minutrepeatern aktiveras med hjälp av den glidande knappen vid klockan 9. 

Att minutrepeterare fortfarande görs är ju för att samlarvärdet är så extremt högt. Kul att veta är att komplikation uppstod ur ett behov beroende på att innan vi hade el så var det svårt att på 1600-talet säga tiden efter mörkrets inbrott. Urmakare tävlade för att hitta sätt för att skapa en klocka som kunde ringa på efterfrågan. Lösningen kom redan omkring 1680 med uppfinningen av det första repeterverket.


Inför 2024 kanske vi kan förvänta oss:

Fler färger för urtavlor, nya boettmaterial och en trend med mindre boetter. Mer färg är en trend som är här för att stanna och under nästa år lär den fortsätta likaså den mindre boettstorleken. Vi lär få se både ljusa och pastellfärgade tavlor även från de mest etablerade varumärkena. 

Angående ekonomi kommer det nog inte vara en ”garanti” att en klocka kommer att gå upp i värde om du har möjlighet att köpa det reguljära återförsäljarledet men tillgängligheten kommer förhoppningsvis förbättrats och nya utgåvor kommer kanske anlända snabbare till de auktoriserade återförsäljarna.