Guide: 5 favoritklockor från svenska E-butiken Sekvens Watches

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Det finns många väldigt bra mikrotillverkare på klockmarknaden. En bred nisch med klockföretag som i mindre skala går sin egen väg med många intressanta och prisvärda modeller som resultat. Den svenska E-handeln Sekvens har lyckats med konststycket att samla ihop några riktigt bra märken under ett och samma tak. Detta gör det smidigt för svenska klocksamlare att tryggt köpa modeller som annars kan vara krångliga att få tag på. I samarbete med Sekvens har vi tagit en närmare titt på fem favoritmodeller från märkena Ollech & Wajs, Fortis och Unimatic som ger en bra bild av vad för utbud Sekvens satsar på i sin butik.


Ollech & Wajs OW Astrochron S

Astronchrons historia började för ungefär 60 år sen i Zürich (där varumärket är grundat), i något vad jag väljer att kalla kronografernas guldera. Astrochron lanserades år 1967 och var en av de första kronograferna som var lämplig att använda under ytan. Bland annat användes klockan av NASA:s forskare, piloter och dykare som behövde en robust och vattentålig tidtagare på armen. Den delade urverk, Valjoux 72, med många legendariska kronografer från tidseran – däribland Rolex Daytona, och var vattentät ner till 200m, en stor bedrift på den tiden.

Tidigare i år lanserade Ollech & Wajs nya Astrochron S som naturligtvis innehåller en hel del moderna uppgraderingar, men med en klar koppling till originalet. Bland annat så har man mer än fördubblat vattenresistensen, klockan är nämligen tät ner till hela 500m och urverket som sitter i klockan, ett Valjoux 7753, är en vidareutveckling av Valjoux 72.

Det här är utan tvekan en klocka för den som behöver något väldigt stryk och vattentåligt. Klockan mäter 39,56mm i diameter, är 16,8mm tjock och är tillverkad i rostfritt stål. Den har en skruvad krona, tryckknappar med 4 packningar och ett extra tjockt safirglas som möjliggör att den är vattentät ner till 500m.

Vridringen är dubbelriktad och innehåller både kompass och en grå och vit 60-minuters skala som används vid dykning. Länken är även den retroinspirerad och av så kallad ”beads of rice”-typ.

På urtavlan finner vi 3 register för kronografen: 30 minuters register klockan 3, 12 timmars register vid 6 (inklusive datum) samt sekundvisning klockan 9. Registret vid klockan 3 innehåller även en nedräkningstimer för regatta.

Urtavlan är blå, närmare bestämt nordatlants blå (som de själva benämner det), men vita kronografregister – i folkmun kallat ”panda”. Det är en snygg kombination som vi på redaktionen uppskattar. Klockan upplevs väldigt retro sett till utseendet men har en väldigt robust och modern känsla på handleden.

Urverket är som vi tidigare skrev ett Valjoux 7753 som är testat och reglerat i 5 positioner i Ollech & Wajs workshop, som tickar med en frekvens av 4 Hz och har en gångreserv på 54 timmar. Datumet justeras via en tryckknapp klockan 10 på boetten.

Priset är 27 995 kronor och ni kan läsa mer om klockan här.


Fortis Marinemaster M-40

Fortis är en av de äldsta tillverkarna som fortfarande är aktiva och grundades så tidigt som 1912. Marinemaster är Fortis serie dykarur som sträcker sig tillbaka till 1960-talet. År 2021 lanserades en ny och uppdaterad Marinemaster-kollektion med robusta dykarur. Här har vi inte bara en väldigt snygg klocka utan även en klocka som bär otroligt skönt på handleden.

Med en diameter på 40 mm och tillverkad av återvunnet stål har klockan en slimmad profil med en tjocklek på 12,5 mm. Den har en skruvad krona, skyddad av två kronskydd, och är vattentät ner till 300 meter. Vridringen är lätt att greppa med sin 60-minuters skala och är både distinkt och smidig att använda.

Designelementet ’O’ från Fortis logotyp används i både urtavlan och på gummibandet. Urtavlan är lättläst med tydliga index och svärdformade visare, som är laddade med SuperLuminova för god synlighet i mörker. Safirglaset är antireflexbehandlat på båda sidor.

Gummibandet gillar vi på redaktionen starkt och det är både skönt och känns väldigt högkvalitativt.

Klockan drivs av kaliber UW-30 (Sellita SW200) med en gångreserv på 38 timmar. Det är ett robust och välbeprövat verk.

Priset är 32 900 kronor och ni kan läsa mer om klockan här.


Unimatic Modello Uno U1S-8O

Unimatic är en italiensk tillverkare som fokuserar på att tillverka avskalade ”tool watches”. Modellen Uno U1S-8O är en limiterad utgåva om 400 exemplar med ett skönt och grönt färgtema.

Klockans boett är tillverkad i rostfritt stål och har genomgående borstad finish. Den mäter 12,4mm i tjocklek och är precis som alla Unimatics modeller vattentät ner till 300m.

Modellen har en del vintageinspirerade detaljer så som guldfärgade visare och markeringar på urtavlan som bidrar till en trevlig kontrast. Trots att de kallas för radium så finner vi naturligtvis inga spår av detta utan det är istället SuperLuminova som gäller.

Bandet ser ut att vara i gummi men är i själva verket tillverkat i TPU men kommer även med ett NATO-band. Likt i Fortis Marinemaster M-40 tickar ett Sellita SW200-1-b i boetten med en gångreserv på 38 timmar.

Priset är 11 125 kronor och ni kan läsa mer om modellen här.


Ollech & Wajs OW M-110 M

OW M-110 M är en ”taktisk verktygsklocka” som bygger vidare på varumärkets expertis inom området. Här kombineras många designelement och funktioner från Ollech & Wajs dykarur. Bland annat genom de graverade markeringarna i vridringen som hjälper en att navigera.

Boetten är tillverkad i stål och mäter 39,56 mm x 12,5 mm och har designelement från tidiga ’skin divers’ som användes på 60-talet. Den skruvade kronan ger klockan en vattentålighet ner till 300 meter.

En annan intressant funktion är de markörer på urtavlan som visar radiotystnadsperioder, tre minuters avbrott efter varje kvart för nödsignaler. Den grå urtavlan är lättläst med tydliga visare och index, och visar datumet vid klockan 6.

OW M-110 M är den första modellen med det nya Soprod Newton Precision-urverket, resultatet av nära samarbete mellan Ollech & Wajs och Soprod. Kalibern är testad och reglerad i fem positioner och har Ollech & Wajs eget ’Precision’-betyg samt Chronofiable®-certifiering från Laboratoire Dubois. Urverket har en gångreserv på 44 timmar och har testats för -7/+7 sekunder per dygn.

Länken är av så kallad mesh-typ och har ett viklås som går att snabbjustera.

Pris för OW M-110 M är 18 195 kronor och mer information hittar ni här.


Fortis Flieger F-43 Bicompax

Sist ut, en klassisk ”Flieger” från Fortis. Modellen Flieger F-43 Bicompax är en kronograf med två register som bygger vidare på traditionella element från den första Fortis-pilotklockan från 1987.

Boett i rostfritt stål som mäter 43 x 15mm med ordentlig närvaro på handleden. Skruvad krona, vattentät ner till 200m, distinkt känsla i krongrafens tryckknappar och en dubbelriktad vridring med 12 timmars skala som justeras med 24 klick. Den lämpar sig alltså ypperligt att använda för visning av ytterligare en tidszon.

Man skulle nästan kunna tro att temat för denna guide är lättavlästa urtavlor, för så är även fallet här. Svärdformade visare med lysmassa (SuperLuminova), ordentliga index på urtavlan och ett 30-minuters register för kronografen klockan 3 samt sekundvisare klockan 9. Datumet återfinns även här klockan 6 på urtavlan. Kontrasten mellan svart, vitt, grönt och oranget är inte bara funktionell utan även snygg.

Urverket, kaliber UW-51, är ett automatiskt kronografurverk baserat på Sellita SW510 och har en gångreserv på 48 timmar.

Prislappen för Fortis Flieger F-43 Bicompax är 38 900 kronor och mer info om den hittar ni här.


Sekvens är i början av sin resa och har redan nu flera intressanta varumärken utöver de vi tittat på i denna artikel. Vi tackar för att bra samarbete och följer med intresse. För er som vill se deras utbud och fler tillverkare är det enklast att besöka Sekvens.com