Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


I samarbete med Tradera har vi på Eqotime satt ihop en guide för hur du köper och säljer armbandsur på ett smidigt och säkert sätt. I denna köp & sälj-guide kommer vi att gå igenom allt ifrån hur du paketerar din klocka när den ska skickas och hur du ska fota den inför annonsering men också ge några tips kring vad du ska tänka på inför ditt klockköp.

I ett specialavsnitt av Eqotime Podcast broderar Aleks och Albin ut lite mer kring att köpa och sälja klockor, i denna textade guide håller vi det lite mer konkret.


Köp och sälj av klockor är något som ska vara kul, spännande, säkert och smidigt. Men många kan säkert tycka att det kan vara lite jobbigt och krångligt. 

Det finns mängder av olika plattformar och kanaler som inriktar sig på köp och sälj av klockor. Auktionshus, sociala medier, forum, internationella marknadsplatser och lokala loppisar – alternativen är många och de alla fungerar på olika sätt vad gäller framförallt skydd för köpare och säljare. 

För oss på Eqotime föll det sig naturligt att göra denna guide i samarbete med Tradera då stora delar av redaktionen både har köpt och sålt en hel del klockor genom deras plattform. Därför kommer denna guide att baseras på köp och säljprocessen hos just Tradera men där mycket av det som behandlas inom guiden kan ses som generella tips.

Innan vi går närmare in på själva processerna vill vi lyfta fram några saker vi på Eqotime tycker är bra med Tradera.

Först och främst är deras avgifter väldigt låga. På Tradera betalar säljaren 10% i avgift men max 200 kr och det är en säker marknadsplats som erbjuder flertalet olika betalningsalternativ som Swish, PayPal, kortbetalning m.m.

Tradera är en EU-marknad där man genom att annonsera där når ut till fler länder än bara inom Sverige. Det är även lätt att köpa och sälja mellan EU-länder tack vare Traderas integrerade frakter. Din gamla Zenith som är svårsåld lokalt kanske är hett villebråd i Slovenien eller så hittar du just den där exakta Omega Seamastern du letat efter i Finland tack vare Traderas stora räckvidd.

På Tradera finns det runt 10.000 klockor till försäljning at any given point. Allt från enklare och lite billigare klockor till exklusiva från bland annat Rolex.

Varje år läggs över 200.000 klockor upp på Tradera av alla typer av märken och prisklasser. Det finns även ett stort utbud av reservdelar och tillbehör så som länkar, boxar, verktyg och andra tillbehör.


Att köpa en klocka

På Tradera finns som sagt ett stort utbud av klockor till salu. Allt från vintageklockor som Tissot och Certina till nyare och exklusivare klockor från tillverkare som Rolex, Omega och Breitling

Hos Tradera är det enkelt att söka och filtrera fram de klockor du är intresserad av. Eller så gör du som vi på redaktionen brukar göra – vi går in på armbandsur och sorterar på senast inlagda och sitter och scrollar i några timmar. 

Vad är viktigt att tänka på när du hittat en klocka du är intresserad av att köpa?

Vi listar några punkter som vi tycker är extra viktiga:

  • Det ut och invändiga skicket
    Hur är klockans skick? Detta gäller både utvändigt och invändigt och är enligt oss en den viktigaste faktorn som kan avgöra varför man väljer ett objekt framför ett annat. Framförallt det utvändiga skicket kan bli något av en subjektiv bedömning beroende på hur noga eller petig man är med sådant. Vissa tycker repor hör till medan andra vill ha något i absolut nyskick.
    I många fall så betingar en klocka i använt men opolerat skick ett högre premium än en nypolerad sådan, detta gäller främst klockor i låt oss säga prisklassen 10,000kr och uppåt för att göra en grov generalisering.

    Hur är skicket på urtavla, länk/armband, boett, visare? Är urtavlan renoverad/ommålad? Är visarna och kronan utbytta? När man börjar komma upp lite i prisnivå så blir dessa saker snabbt viktigare och viktigare för de är oftast de små detaljerna som avgör vad klockans faktiska värde är. Här är det viktigt att du som köpare gör din hemläxa innan du rycks med i någon budgivning om du vill undvika att ”gå på en mina”. Det finns massor med kunskap på internetforum, sociala medier och i böcker som är bra att ta del av inför ett stundande köp.

    Vad gäller det invändiga skicket så är det viktigt att ta reda på hur urverket mår, är det servat i nutid? Hur snabbt/sakta går klockan mätt över 24h? Att serva klockor och framförallt äldre klockor kan snabbt bli dyrt och tidskrävande. Ibland är det även svårt att få tag på korrekta delar till äldre urverk. För att minska risken för att köpa en klocka som behöver akut service så är det viktigt att höra sig för om hur den mår invändigt.

  • Tillbehör
    Tillbehör till en klocka är alltid kul, men enligt oss sekundärt. En Omega från 2019 bör komma med box och certifikat medans en Certina från 1940 mest troligtvis inte gör det. Oftast betingar en klocka med sina tillbehör som den såldes ny med ett högre pris. Detta gäller främst vintage men om du är intresserad av en modern klocka utan tillbehör bör detta återspeglas i priset.

    Vad som är viktigt att ha i åtanke är att det florerar en hel del falska eller nyskapade certifikat till främst vintageklockor från Rolex. Detta gäller även boxarna så här är det viktigt att vara lite vaksam innan man betalar ett premium för sin nya Datejust från 1973 som är komplett med box och papper. 
  • Köp säljaren!
    Också en väldigt viktig faktor inför ett köp av ett armbandsur är att köpa säljaren. I och med att guiden utgår ifrån Traderas plattform innebär det lite extra trygghet för dig som köpare. På Tradera är alla medlemmar är verifierade och om du vill ha mer info om säljaren kan du i annonsen klicka på säljarens profilnamn, där kan du se omdömen och kommentarer kring tidigare affärer.

Det går självklart att kontakta säljaren genom Traderas meddelandefunktion. Perfekt för att fråga ytterligare om klockans egenskaper eller om man vill få fler bilder. Traderas säkerhetsteam granskar ständigt annonser för att be säljare addera underlag kring klockans autenticitet om detta ser ut att behövas. Annonser som inte uppfyller säkerhetskraven avpubliceras tills detta är åtgärdat av säljaren. 

Du som köpare kan också välja att lägga till Traderas köparskydd vilket innebär att vi dom hjälper dig om varan inte levereras eller om den inte är som beskriven. Vid en tvist samlar Tradera in information och underlag för att kunna avgöra tvisten på ett opartiskt sätt. Köparskyddet kostar 5% av klockans pris, max 750 kr.

Kom ihåg – gör alltid läxan först innan köp! 


Att sälja en klocka

Att sälja din klocka genom Tradera är enkelt och smidigt, det tar bara någon minut att lägga ut klockor till försäljning på Tradera.

Vi listar några punkter som är viktiga att tänka på vid försäljning av armbandsur:

  • Korrekta beskrivningar
    En korrekt beskrivning av klockan du säljer minskar risken att få klockan i retur pga en missnöjd köpare. Var noga med att ärligt beskriva det ut och invändiga skicket på klockan. När du skapar en annons hos Tradera bör du använda lämpliga attribut (t.ex. klockmärke, boettstorlek, årtal, skick) för att göra det enklare för potentiella köpare att hitta din annons. Det är även bra att ha tydliga detaljbilder på serienummer, boett, urtavlan och eventuella loggor. Informera även potentiella köpare om vad som ingår i köpet, t.ex. certifikat, kvitto och tillhörande etui.
  • Bra bilder
    Bra och tydliga bilder på klockan du säljer kan vara avgörande för en potentiell köpare. För det första så kan bra bilder beskriva klockan mycket bättre än vad man kan sätta ord på och kan även leda till större köpsug hos flera köpare vilket trissar upp priset på din klocka. Det bästa av allt är att det inte är raketforskning att ta bra och säljande bilder heller.

    Några tips från Eqotime för att ta bra bilder:
    • Använd dig av din smartphone, den räcker gott och väl
    • Placera dig vid ett fönster eller utomhus och använd dig av dagsljus. Ibland kan en stark ljuskälla vara nödvändigt för att lyfta fram repor eller skador som normalt inte syns i dagsljus. 
    • Fotografera klockan framifrån så man ser urtavla, boett och visare tydligt. Bilder på boettsidor, bakboett och länk är också bra att ha med i sin annons.

Hos Tradera fungerar det så här att sälja din klocka:
1. Köparen betalar in pengarna till Tradera
2. Du får en bekräftelse från Tradera att betalning är genomförd
3. Du skickar klockan med valfritt spårbart alternativ (mer om logistik senare)
4. Pengarna betalas ut inom 1-2 vardagar.

Som säljare på Tradera sätter du villkoren för din försäljning, såsom om klockan ska säljas till ett fast pris eller på auktion. Du som säljare väljer även vilket/vilka av Traderas fraktsätt du vill erbjuda. Tradera erbjuder integrerade frakter från olika leverantörer som betalas av köparen vid köp. Som säljare bokar du frakten på Tradera och skickar sen smidigt klockan till köparen, oavsett var i EU köparen bor fungerar frakten på samma sätt. Frakten är dessutom spårbar och flera av alternativen är försäkrade. Olika speditörer har olika försäkringsbelopp och villkor kring försändelsen, dessa ser du när du skapar din annons.

Det är gratis att lägga ut klockor till försäljning på Tradera och det finns även tillval som “rankup” och “highlight” som kostar extra men ger bättre synlighet för din annons. Som säljare betalar man 10% av försäljningsvärdet i provision, men max 200 kr. Till skillnad från många andra handelsplatser som har betydligt dyrare avgifter är alltså det dyraste du betalar i avgift till Tradera 200kr. Provisionsavgiften dras automatiskt när Tradera betalar ut summan av försäljningen.

Hela prislistan vad gäller avgifter hittar ni här.

Vad som är bra med Tradera är även att säljares namn, adress och kontaktuppgifter delas först när klockan är betald genom Traderas integrerade betalning eller när säljaren markerat varan som såld. 


Att skicka en klocka

Detta kan upplevas som det jobbigaste steget för en novis klocksäljare. Men det är inte så jobbigt som det kan verka. 

Några punkter som vi på Eqotime vill lyfta fram när det kommer till att paketera din klocka:

  • Paketera väl

Det kan hända saker på vägen när man skickar sin klocka till en köpare. Se därför till att paketera klockan väl. Använd dig förslagsvis av en ytterkartong i wellpapp som du packar klockan i. Se till att klockan ligger så tight som möjligt inuti förpackningen genom att t.ex. skydda denna med bubbelplast och minska utrymmet i kartongen så att inte klockan kan ”flyga omkring”.

  • Filma packningsprocessen
    Vi på redaktionen har genom åren hört fasansfulla saker som att man ska paketera klockan hos sitt postombud. Gör inte det. Det medför en ökad risk för stöld, det förekommer faktiskt. 

Se istället till att filma processen när du paketerar klockan och om du inte har skrivit ut fraktetiketten hemma så kan du ta en bild på paketet hos ombudet innan det skickas iväg.

Att ha packningsförfarandet på film kan underlätta om något skulle hända klockan på vägen.

  • Skicka spårbart
    Det går att skicka klockan med flertalet olika speditörer men det viktigaste är att skicka den spårbart. Detta gör det enklare att lokalisera paketet om det skulle komma på villovägar. Hos Tradera kan ni läsa mer om de olika integrerade fraktalternativen och dess villkor. 

Vi hoppas att ni finner denna guide användningsbar och tackar Tradera för samarbetet!