Tickande juveler med kronan i topp. Vi tar en titt på historien om Rolex

Text: Britta Rossander


Att en Rolex Daytona är ”the hottest watch that money can buy” är det många som skriver under på. Showstoppern i Everose Gold med diamanter och en kaskad av färgade ädelstenar runt hela boettringen väckte stor uppmärksamhet när den visades 2018. Men det är vare sig den första eller sista Rolexklockan som väckt uppmärksamhet. Idag tar Eqotime’s Britta Rossander en titt på företaget Rolex och vad det är som gjort det till klockbranschens mest mytiska varumärke.


Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Att everose- Daytonan fick så lyckad stensättning är ingen slump. På Rolex arbetar en armé av gemmologer vars enda uppgift är att hitta de rätta ädelstenarna till de juvelbesatta klockorna. En bra sten är inte svår att hitta. Men att få fram de som ska passa i en regnbågsformation på flera boetter är tidskrävande. Modellen var heller inte limiterad men den blev det i praktiken eftersom tillgången på stenarna begränsade produktionen. Förra året var det dags för en ny version i gult guld med trapetsslipade diamanter runt boettringen och mängder med diamanter i placerade i ett mönster på den svartlackade urtavlan. Denna gång satt den extra svårigheten i att få fram jämnstora diamanter för ringen samt fattningsarbetet för diamanterna på urtavlan.   


Historien

Grundstenen till Rolex lades i London 1905 av Hans Wilsdorf och hans brittiske svåger Alfred Davis. Företagsnamnet blev således Wilsdorf & Davis. Idén var att sälja klockor till juvelerare som satte sitt eget namn på urtavlorna. En del av de tidigaste klockorna de producerade stämplades dock med ”W&D” på insidan av bakboetten.


En yngre Hans Wilsdorf

Hans Wilsdorf var ursprungligen tysk. Han var född och uppvuxen i Bayern i en framgångsrik medelklassfamilj. Som 12-åring blev han föräldralös och släkten placerade honom på internat i tyska Coburg. Unge Hans var olycklig men klarade skolan bra och blev särskilt skicklig på att läsa, skriva och prata engelska. 


”We want to be the first in the field and Rolex should be seen as the one-and-only – always the best.”

Hans Wilsdorf (1881-1960)

Han lämnade skolan för Genève och tog jobb hos en pärlhandlare. Hans insåg att företaget inte skapade något men gjorde en bra vinst genom att köpa och sälja vidare vilket var en viktig lärdom. Så småningom fick Wilsdorf jobb inom klockbranschen eftersom han var skicklig på engelska och kunde sköta korrespondens till och från England och USA. Hans blev nu fascinerad av urverken vilket lade grunden för hans passion för perfektion. Hans mantra blev ”If possible – optimize.”


Flytt till Schweiz

Davis & Wilsdorf förstod att Schweiz var bäst när det gällde produktion av klockdelar. Därför flyttade de Rolex till Genève där huvudkontoret fortfarande ligger och 1908 registrerades Rolex som varumärke. Det har sagts att Wilsdorf ville att namnet skulle vara lätt att uttala på alla språk. Att han valde fem bokstäver var smart. Det verkar som om vi har lätt att komma ihåg en bokstavskombination bestående av just fem bokstäver. Några andra kända exempel på just detta är exempelvis Kodak och Apple.


Damur, ca 1914.

År 1919 lämnade Wilsdorf England för Genève, svågern var nu avpolletterad och företaget hette Montres Rolex, SA, vilket idag förkortats till Rolex SA. 

Loggan med kronan som skyddades 1925 har det spekulerats en hel del runt. Några säger att den är som fem fingrar på en mänsklig hand. Min egen teori är att den kan vara inspirerad av Kina. Där var det bara det kejserliga porslinet som fick ha drakar avbildade med fem klor. På allt annat porslin har drakarna bara fyra. Men på min fråga om detta till HQ i Genève svarar de att det ”bara” är en krona och att alla andra förklaringar är felaktiga.


First Class A Certificate, 1914

Wilsdorf som fått brittiskt medborgarskap behöll det till sin död. Vivören och gentlemannen Wilsdorf älskade livets goda och var under resten av sitt liv förbannad på kantonen Genève eftersom de exproprierat hans mark och hus, La Perle du Lac, på stranden till Lac Léman. Han förlät dem aldrig och trots att den planerade statliga byggnationen inte blev verklighet beroende på protester från grannarna fick han inte tillbaka sin fastighet. Där finns idag en restaurang.  


Hans Wilsdorf ca 1950.

Sikte mot världen

År 1927 ville Wilsdorf att göra Rolex känt i världen. Det var därför han anställde den unga maskinskriverskan Mercedes Glietz som eftersom hon också var simmerska och skulle simma över Engelska kanalen. Att Mercedes klarade det galant vet vi och att hon bar sin Rolex Oyster i en kedja runt halsen. När fröken Glietz klev upp ur vattnet höll klockan fortfarande tiden. Något som fick rubriker runt om i världen.


Rolex Oyster, 1926

1926 Première Oyster

Hans Wilsdorf gick bort 6 juli 1960 vid en ålder av 79 år. Han var en gentleman som i tjänsten reste jorden runt flera gånger. Wilsdorf var också auktoritär och känd för att kunna placera folk i karantän. Men främst var han en skicklig marknadsförare som förstod vikten av ett lättigenkännligt varumärke samt välkända ambassadörer. Ett av hans motton var ”Do good and talk about it!” 


Hans Wilsdorf ca 1945

Wilsdorf ansåg att om något inte är omtalat eller omskrivet kan det uppfattas som att det inte har hänt. Han hade en enastående fingertoppskänsla för trender och uppfinnarglädjen var enorm. Enligt egen utsago kom de bästa idéerna i badet. Ett bevis på det är förstoringsglaset över datumsiffrorna. Fru nummer två såg illa och hade svårt att se datumet. En droppe vatten på urtavlan gjorde susen som förstoringsglas och resten är historia.


Deep Sea Special, 1960

Dagens Rolex

Ett par generationer på VD-posten har passerat sedan Wilsdorfs bortgång och periodvis har dess VD’ar bytts ut med ganska korta mellanrum. Senast ut är trevlige Jean-Frédéric Dufour. Headhuntad 2014 från sitt jobb som VD för Zenith och ett mycket bra val har det visat sig. Tidigare var hans arbetsplatser Blancpain, Chopard, Ulysse Nardin samt ett par till. Dufour är den sjätte mannen på Rolex VD-stol. Han kommer från en schweizisk industrifamilj, är uppvuxen i centrala Genève och är verkligen en genuin klockmänniska. När han tillträdde sa han, ”This is the best job that the watch industry has to offer. I enjoy diverse tasks every day!”


Jean-Frédéric Dufour

Stiftelsen Rolex

Rolex är inte ett offentligt noterat företag och ägs inte heller av privata aktieägare. Istället ägs man av en välgörenhetsorganisation med namnet Fondation Hans Wilsdorf. En privat stiftelse enligt schweizisk lag och behöver därför inte redovisa vinst mm som ett noterat företag. 

När Hans Wilsdorfs första fru, Doris Kuhlmann-Wilsdorf, dog 1944 grundades Fondation Hans Wilsdorf. Alla ägarandelar i Rolex överfördes i samband med detta till stiftelsen som har som mål att idka välgörenhet. Från Rolex HQ är man dock diskreta med att berätta om vilka behövande projekt som de låter medel komma till godo. På en direkt fråga från mig svarar man, ”Vi tycker om att hålla våra donationer anonyma”. Men Jean-Frédéric Dufours medvetenhet om sociala mediers betydelse och villighet att glänta lite på de tidigare så stängda dörrarna till Rolex innersta har gjort att mycket mer information når ut idag jämfört med för sex år sedan..


Oyster Perpetual Cosmograph Daytona