Guide: 7 klockor att starta klockintresset med

Text: Aleksandar Mladenovic


Om du läser den här guiden är du troligtvis i startgroparna för ditt första ”riktiga” klockköp. Det är inte helt lätt att som ny i denna fantastiska värld veta vad man ska köpa. Automatisk? Manuell? Quartz? Storlek? Många frågor att svara på. Vi på Eqotime har gjort det lite enklare att navigera i djungeln genom att lista 7 klockor vi tycker är perfekta att starta intresset med.


Seiko 5 Sports GMT

Historiskt sett har den smått legendariska Seiko SKX007 varit ett stalltips från mitt håll när folk frågat vad dom ska köpa som första klocka. En automatisk dykare i bra storlek för ett par tusenlappar, vad kan gå fel liksom? Det var även den klocka som kickstartade mitt personliga intresse och som gjorde att jag blev biten på riktigt.

Nyligen släppte Seiko en GMT i samma förpackning med ett listpris på 4,998kr vilket är smått revolutionerande. Du får alltså en automatiskt klocka, på länk, som visar en extra tidszon för knappa 5,000kr.

Vi skrev en artikel om modellerna tidigare i år som ni kan läsa här.


Baltic MR01

Baltic är en fransk microtillverkare som blivit väldigt populära genom åren. Bra klockor i klassisk, vintageinspirerad design med en human prislapp. En av deras senaste modeller är MR01 där MR står för micro-rotor. Detta innebär att klockan har automatisk uppvridning.

Klockan är klart inspirerad av klockor från 1940 och 1950-talet med sina applicerade Breguet-index och en härlig textur på urtavlan. Storleken är även den klassisk, boetten mäter 36mm och passar definitivt till både vardags och lite mer uppklädda sammanhang.

Prislappen för Baltic MR01 ligger på cirka 7,000kr och den finns tillgänglig i tre olika färger: laxfärgad, silver och blå.

Läs mer om klockan hos Baltic.


Casio G-Shock GA-2100

Denna klocka som även går under namnet ”CasiOak” har blivit något av en modern klassiker. En robust klocka från Casio med influenser från Audemars Piguets mästerverk Royal Oak.

Detta är en klocka som tål hårda tag och lämpar sig bra för den som vill ha en tuff klocka till varje dag utan att behöva bry sig om repor och dylikt. Modellen finns i en rad olika färger och versioner, vi har valt den klassiska svarta med vita index och visare.

Rekommenderat pris för CasiOak är 1,298kr.


Hamilton Khaki Field Mechanical 38mm

Hamilton är ett annat populärt varumärke som tillverkar välbyggda klockor för en human peng.

En av våra favoriter är Hamilton Khaki Field Mechanical om storleken 38mm. Det finns en rad olika versioner, storlekar och boettmaterial i Khaki Field-familjen så här är egentligen bara att välja och vraka.

Klockan är trogen den ursprungliga upplagan som lanserades på 1960-talet och var en militärklocka.

Prislappen för denna version ligger på cirka 5,000kr och ni kan läsa mer om klockan hos Hamilton.


Timex Q Reissue 1979

Det klassiska amerikanska varumärket Timex släppte en nylansering av deras klassiska Q Timex från 1979.

Klockan och länken är i rostfritt stål och vridringen är blå och röd, så kallad ”Pepsi”.

Modellen görs i en rad olika storlekar och utföranden, från quartz till automatisk och finns även bland annat som GMT.

Prislappen för Timex Q Reissue 1979 är 1,799kr och ni kan läsa mer om modellen här


Furlan Marri Castagna

Furlan Marri är likt Baltic en microtillverkare som även dom fokuserar på klassisk design och som fått enormt positiv feedback från kunder och branschfolk. De har tillverkat en mechaquartz-kronograf (urverket drivs av batteri medan kronografmodulen är mekanisk) som är kraftigt inspirerad av Patek Philippes legendariska kronograf ref. 1463 ”Tasti Tondi”.

Redaktionen har personlig erfarenhet av varumärket och kvaliteten och finishen är riktigt bra för prislappen (som är ca 7,000kr efter man betalat importavgifterna).

Utforska fler klockor hos Furlan Marri här.


CWC Divers Watch

CWC (Cabot Watch Company) tillverkar klockor för den brittiska militären sedan 1972. En 45mm stor, robust dykarklocka som är vattentät ner till 300m. En klocka med attityd!

CWC erbjuder en hel del olika modeller och utföranden, quartz och automatiska. Prislappen för modellen nedan (quartz) är cirka 500 brittiska pund.

Hela utbudet av CWC klockor hittar ni på deras hemsida.