Text/bild: Aleksandar Mladenovic


I slutet av augusti hölls den tredje upplagan av Geneva Watch Days – en klockmässa i Genève med både stora utställare som Breitling och BVLGARI samt en hel del independentmärken. Eqotime var på plats och tog del av flertalet nyheter som presenterades. Vi kommer att dela upp inläggen i flera delar och skriva lite om varje möte vi hade.


Bvlgari

Bulgari låg inte på latsidan undan presenterade en hel rad med olika nyheter. Inte mindre än 5 modeller presenterades i deras populära Octo Finissimo-linje. Det var mycket guld på temat, hela 4 av 5 modeller presenterades i ädelmetall.

Octo Finissimo Skeleton 8 Days är en manuell version av Octo Finissimo med ett, precis som namnet skvallrar om, skeletterat urverk och 8 dagars gångreserv. Boetten är tillverkad i 18k roséguld och levereras på ett läderband i alligator. Urverket är läckert finisherat och mäter bara 2.5mm i tjocklek. Klockan i sin helhet är 5.95mm tjock (jämfört med de automatiska versionernas 6.4mm).

Man introducerade två versioner av den moderna klassikern Octo Finissimo i roséguld med brun tavla samt en limiterad version (50 exemplar) för den amerikanska marknaden i gult guld med likadan tavla. Likt versionerna i rostfritt stål varvar dessa borstade och polerade ytor (första versionen av Octo Finissimo hade en sandblästrad boett i roséguld).

En ny kronograf med GMT fanns med bland nyheterna också, även denna i roséguld med brun tavla. Kronografen är 3mm större än tidigare nämnda modeller i diameter och mäter 43mm samt har en tjocklek om totalt 8.75mm, fortfarande väldigt tunn för att vara en automatisk kronograf med GMT-komplikation.

Sist ut bland de nya Octo Finissimo klockorna var en limiterad version tillverkad i samarbete med den japanska arkitekten Sejima. Denna klocka kommer i ett högglanspolerat paket där hela klockan agerar en spegel mer eller mindre. Från boett och länk till urtavla. Väldigt häftig att betrakta men ganska svårläst. 360 exemplar kommer att tillverkas och det är andra gången Bulgari samarbetar med en japansk artist (vi föredrar samarbetet med Tadao Ando).


Laurent Ferrier

Laurent Ferrier är ett varumärke som vi fått feedback om att läsare och lyssnare vill se mer av, tur för oss hade vi möjligheten att få bekanta oss närmare med dessa vackra skapelser.

Vi börjar med de två nyheterna som presenterades tidigare i år. Först ut, Sport Auto vilket är varumärkets sportklocka i titan. Trenden med sportklockor med integrerade länkar och blå urtavlor nådde till slut även Laurent Ferrier och det är en riktigt intressant klocka. Laurent Ferriers DNA är tydligt i form av urtavla och visare i en kvadratisk boett med länk i samma material. Urverket är givetvis in-house och ett automatiskt sådant med micro-rotor i platina. En riktigt häftigt klocka att få ta del av som är väldigt eftertraktad av samlare.

Den andra nyheten för året är en blåtavlad sådan från Classic Origin-linjen. Detta utseende är väl ett av de som är starkast förknippat med Laurent Ferrier – den kurviga boetten i titan med de eleganta Assegai-visarna och droppformade index. Manuellt urverk som är en fröjd att beskåda genom den öppna baksidan.

En personlig favorit från utbudet är Square Micro-Rotor Retro. En hyllning till art deco-klockorna från 1930-talet i modern tappning. Tillgänglig i två versioner, 18k roséguld eller rostfritt stål med mörkgrå respektive silver urtavla. Framsidan är vacker och urverket kan man sitta och stirra på i timmar. Mums!


MB&F

Från en mer återhållsam och klassisk design till Maximilian Büssers mer excentriska skapelser. MB&F har under en relativt kort tidsperiod om 17 år utvecklat 20 imponerande kalibrar. Dom ligger inte på latsidan helt enkelt!

Nytt för i år är deras Legacy Machine Split Escapement i EVO-linjen vilket är deras mer sportiga kollektion som är mer lämpad för daglig användning. Denna mer sportiga linje introducerades för 2 år sen (försst ut en evighetskalender och därefter en galet komplicerad kronograf) och har snabbt blivit väldigt populär.

Modellen lanseras i två konfigurationer – en med isblå tavla samt en limiterad utgåva för deras nya boutique i Beverly Hills med svart bas och metallic-blå subtavlor. Boetterna är tillverkade i grade 5-titan och mäter 44 x 17.5mm. Inga små pjäser dock är de rätt ergonomiska på handleden. Subtavlorna indikerar tid, datum och gångreserv och klockorna levereras på väldigt bekväma gummiband.

På plats passade vi naturligtvis att ta en titt på de två andra modellerna i EVO-linjen, minst sagt imponerande skapelser. Håll till godo för en intervju med Max Büsser som våra kollegor träffade.


Czapek

Om ni läst vår Czapek-guide som vi tidigare i år skrev om då vi besökte svenska INDP Watches så känner ni säkert redan till Quai des Bergues. I år har man uppdaterat kalibern i klockorna samt introducerat en ny färg, ja ni gissade rätt, den är grön. Även den blå versionen har fått en uppdaterad tavla som är i en ljusare nyans. Urtavlorna ser riktigt bra ut och vi gillar även att man uppdaterat urverkets design (se jämförelsebild nedan). Czapek är definitivt en independenttillverkare att hålla koll på framöver.


Louis Erard

Sist ut i del 1 är Louis Erard, en tillverkare som blivit mer och mer populär på senare år framförallt på grund av deras samarbeten med designers och urmakare som Alain Silberstein och Vianney Halter. Till skillnad från tidigare varumärken vi skrivit om i denna artikel är Louis Erard betydligt mer tillgängligt vad gäller framförallt pris. Klockorna ligger inom ett prisspann på cirka 20.000 – 40.000kr och levererar intressant finish och design för pengen.

Vi tog del av en rad nyheter, tyvärr var dessa under embargo så vi bjuder på några bilder från tidigare lanserade kollektioner.


Håll till godo för del 2!