Damklockan med extra allt! MB&F Legacy Machine FlyingT Day and Night.

Av Britta Rossander


Förra årets, i mitt tycke, vackraste damur var utan tvekan LM Flying T från MB&F. Den diamantbeströdda tidtagande juvelen vann ohotad i kategorin ”Best Ladies Complication” på GPHG. Att det är MB&F’s första damur gör saken ännu bättre. Att få full pott vid första försöket är inte illa.Alldeles nyligen, ganska exakt ett år efter den lanseringen, ser vi två serier av modellen där diamantantalet per klocka är neddraget till en sten, dock en stor sådan.

Arton exemplar med boett i roséguld och arton exemplar i platina är i produktion. Denna gång är det elegans och fokus på renheten i designen som attraherar samt att det i toppen på den flygande tourbillonen sitter en diamant. Tavlorna för båda modellerna är inte denna gång lackade utan dekorerade i guilloché-teknik utförd för hand i Kari Voutilainens urmakeriateljé som sedan  2011 varit en leverantör till MB&F. Mönstret på tavlorna är utfört så att alla blickar bär till tourbillonen och i boetten av roséguld är den svart som natten (night) och i platinaboetten är den knallblå (day) som på svenska sommaren.

Den lutande lilla urtavlan med visare sitter fortfarande vid klockan sju vilket gör den väldigt lättavläst för bärarinnan. Lutningen är 50 grader, den är vitlackad och visarna i serpentinform är förstås blå. Genom bakboettens safirglas är den generösa, solskensformade rotorn med skulpterade solstrålar som ger 100 timmar = fyra dagars kraftreserv, som driver urverk och den flygande tourbillonen, väl synlig. Överst på den komplikationen sitter som sagt en diamant och det märkvärdiga med den är att den roterar i samklang med den underliggande mekanismen.

Verket innehåller 280 delar, boetten är 38,5 mm i diameter, 20 mm hög och vattentät till 30 meter. För band går det att välja mellan kalvskinn eller alligator och priserna är satta 91 000 euro för guld och 100 000 för platinaversionen plus skatter. Smakar det så kostar det kan man säga.