
För en tid sedan blev det känt att Breitling köpt upp det anrika men sömniga Universal Genève för att till mångas förtjusning blåsa liv i det igen. Alldeles nyligen rapporterades att man nu även förvärvat det avsomnade gamla märket Gallet – spännande nyheter för oss som gläds åt gamla klockmärkens renässans. Eqotime redogör för Gallets långa historia och spånar om vad som komma skall under Breitlings paraply.
Text: Filip Ericsson

Schweiziska Gallet är inte känt hos så många idag, men chansen är god att samlare av vintage-kronografer hyser ett gott öga till märket som har en förvånande rik historia av just kronografer, ofta med en sporrande egensinnighet hos form såväl som funktion.
Det anmärkningsvärda med Gallet är att dess ursprung kan härledas ända bak till år 1466 (!) då klockmakaren Humbertus Gallet grundade sin verksamhet i Genève. Det skulle dock dröja några hundra år fram till 1826 innan familjenamnet blev en del av företagsnamnet genom att ättlingen Julien Gallet registrerade Gallet & Cie. Samtidigt flyttade verksamheten från Genève till La Chaux-de-Fonds i Jurabergen, det klassiska centret för schweizisk klockindustri.
Gallet var tidigt ute med armbandsur (fickur var ju standard fram till början av 1900-talet) och förblev en betydande leverantör av fältklockor och kronografer till diverse militärmakter under första världskriget. Under andra världskriget försåg man armbandsur till de allierade styrkorna medan Gallet-klockor även användes under NASA:s rymdmissioner under 1960-talet.
På Gallets hemsida kan läsas att deras klockor var “designed for professionals on the move”, en träffande beskrivning av de historiska uren och något som bådar gott inför re-lanseringen 2026 (vilken bekräftas på hemsidan). Nedan följer ett urval av märkets viktigaste modeller som vi hoppas kommer att utgöra inspiration till de nya klockorna!

Multichron Regulator, 1935
Multichron var länge Gallets benämning på deras kronografer. Multichron Regulator utkom 1935 och är en av de mer karaktäristiska i märkets långa kronograf-historia. Det speciella med Regulator var att den i första hand var ett stoppur genom att tidtagningsfunktionen fick en framträdande roll på urtavlan och att själva tidmätningen förblev sekundär.
Inuti satt ett Venus Caliber 140, ett manuellt uppdraget urverk introducerat under 1920-talet. Regulator var med sin framträdande, användarvänliga kronograffunktion idealisk för tidtagning under sportevents, men passade även för orkesterledare, fabriksoperatörer, kemister, laboratorietekniker och andra professioner där tidtagning utgjorde en viktig del av arbetet.
En sådan udda typ skulle onekligen få det återfödda Gallet att sticka ut på den väldiga klockmarknaden och samtidigt erbjuda en fortsatt mycket användbar funktion.

Flying Officer, 1939
Enligt kännare den allra mest legendariska och eftersökta Gallet-klockan som tillverkats. Flying Officer utkom 1939, dock först under namnet Flight Officer, och var med sin vridbara tolvtimmarsbezel med 23 städer präntade längs ytterkanten på urtavlan, före sin tid. Detta tillät piloterna att räkna ut lokaltid direkt under flygningen när tidszonerna passerades.
Flying Officer var inte bara pionjär avseende världstidsangivelse hos en kronograf utan även en av de första vattentäta. Endast en annan Gallet – Clamshell – var före.
Gallets framåtblickande pilotur var till en början uteslutande tillgänglig för de allierade styrkornas flygofficerare under andra världskriget. Efter kriget blev den dock tillgänglig även för allmänheten.
Flying Officer är också berömd för att ha burits av Harry Truman, USA:s 33e president. Han fick den nämligen i present 1939 under tiden han var senator. Klockan finns idag för allmänt beskådande på Harry S. Truman Presidential Library & Museum i hans hemstad Independence, Missouri.
En uppföljare till denna vackra världstidsklocka torde ha en given plats i Gallets kommande palett.

Multichron Officer, 1939
Med sin kvadratiska 26x26mm-boett är Multichron Officer en udda figur i den historiska Gallet-paletten. Men vilken figur sedan! Den ska ha utkommit under 1939 och var som namnet antyder ett dressur för officerare. Det sägs att blott mindre än 100 exemplar tillverkades vilket gör den extremt ovanlig. Många kan knappast finnas kvar idag efter 86 år.
Trots Gallet-kronografernas professionella aura är Officers urtavla närmast art deco i sitt uttryck. Vacker och professionell på en och samma gång, som ett industrikonstverk. Även tekniskt imponerar den, framför allt genom att man lyckats få plats med ett komplicerat kronografverk inuti den minimala boetten. Det är för övrigt Caliber 69 från Valjoux, ett relativt ovanligt urvek då inte mer än 3964 exemplar ska ha tillverkats.
En andlig efterträdare till den här vill vi se, Breitling!

Multichron 12, sent 40-tal
1960-talets Multichron 12 var länge ett huvudspår i Gallets palett och salufördes från sent 40-tal fram till början av 80-talet. Den kom i flera utföranden; som en stilren kronograf med tre tidtagarklockor i urtavlan, en variant med takometer och telemeter samt en version med vridbar 12-timmarsbezel, den senare kallad “Pilot”.
Multichron 12 fungerade därmed både som racing- och pilot-kronograf såväl som till urbana gentlemän som uppskattade dess klassiska, eleganta linjer.
Klockan mätte 37mm i diameter och var vattentät till 100 meter, en Gallet-typisk märkvärdighet inte alls vanlig för kronografer på 1960-talet.
Inuti Multichron 12 tickade antingen ett handuppdraget Caliber 72 från Valjoux, ett pålitligt val för ett flertal högtstående tillverkare vid tiden, såsom Rolex och Heuer – eller Caliber EP40 från Excelsior Park, även det ett ytterst högkvalitativt urverk som erbjöd moderniteter som så kallad column wheel-konstruktion.
Multichron 12 och dess pilot-syskon med vridbar bezel utgjorde ryggraden i Gallet-utbudet och borde nog, givet dess självklara elegans, göra det igen.

Multichron Yachting, 1945
Av alla Multichron-varianter som spottades ut från Gallet-fabriken är Multichron Yachting en av de mer särpräglade, även om formen i sig var konventionell. Den utkom 1945 och var, som namnet antyder, ämnad för segelbåtracing.
Den högra kronografklockan i urtavlan innehöll en 15-minuters nedräkningsskala för att använda vid flygande start där båtarna behövde navigeras till startpunkten 15 minuter innan startskottet. I övrigt fungerade den som en vanlig kronograf, lika självklart elegant som andra Gallet-ur.
Under skalet tickade under de första decennierna ett manuellt uppdraget verk från Excelsior Park medan senare klockor från 70- och 80-talen innehöll Valjoux-verk.
Multichron Yachting är förstås en snygg och häftig kronograf, omhuldad av entusiasterna. Om någon har behov av att tajma en flygande start på sjön idag är väl mer tveksamt, men den skulle ändå utgöra en kul variant i ett nytt kronografutbud från märket.

Gallet under Breitling
Breitlings uppköp av avsomnade gamla märken bör ses i ljuset av en önskan att bredda utbudet och täcka in fler prisnivåer inom lyxsegmentet. Detta bekräftas också när man skärskådar prisklasserna där de nyförvärvade varumärkena väntas hamna.
Breitling kommer att kvarstå i mellanprissegmentet tillsammans med märken som exempelvis Omega och IWC, medan Universal Genève kommer att placeras högre upp, med en modellpalett som startar kring 150 000 kronor.
Gallet kommer å sin sida att placeras under Breitling, och fungera som en instegsport till lyxsegmentet med priser som inleds kring kanske 30 000 kronor. Genom de tre märkena fångas därmed ett mycket brett prisspann upp, allt inom koncernen.

Detta betyder att de nya Gallet-klockorna med största sannolikhet kommer att förses med urverk från utomstående tillverkare, och alltså inte begåvas med så kallade inhouse-verk. Det torde dock rimligtvis inte innebära någon stötesten då märket av tradition ju alltid köpt sina urverk utifrån, såsom från Valjoux och Excelsior Park.
Enligt intervjuer med Breitling-toppar antyds att Gallet kommer att förbli ett “riktigt” märke, alltså få eget huvudkontor och egen tillverkningsfacilitet, men kommer troligtvis att säljas i utvalda Breitling-butiker.
Med urverk från utomstående part möjliggörs kvalitetsur för rimliga summor i Gallets traditionella anda, lättillgängliga genom Breitlings försäljningsorganisation. Om man gör det rätt, och lyckas inspränga elegansen hos forna tiders Gallet-klockor, kan det bli riktigt bra.
