Blancpain X Swatch lanserar Ocean of Storms

Text: Mia Litström
Foto: Blancpain & Swatch


Året kickades igång med en ny lansering inom samarbetet mellan Swatch Group-ägda Blancpain och Swatch. Samarbetet har tidigare genererat fem modeller i olika färger och nu är det äntligen dags för en i svart, namnet är Ocean of Storms. 


Blancpain har en lång tradition av klocktillverkning och redan för sjuttio år sedan presenterades deras allra första Fifty Fathoms. Klockan revolutionerade stort genom att vara den första moderna dykarklockan och den designades av en passionerad sportdykare, Jean-Jacques Fiechter, som vid den tiden var VD för Blancpain. 

Klockan blev omgående mycket omtalad och populär bland elitdykare och undervattenforskare, mycket tack vare sina goda egenskaper som vattentäthet, dubbel tätning av kronan, lättavläst mörk urtavla med bra kontrast till det luminiserande detaljerna och den enkelriktade vridbara boettringen. Efter lansering kunde klockan ses i populära dykarfilmer och tyska och franska marinkåren började använda klockan men det stoppade inte där utan även amerikanska Navy Seals elitdykarenhet fick upp ögonen för klockan och använde den.  

Genom åren har Fifty Fathoms- modellerna fortfarande haft en hög status bland professionella undervattensutvöare samt hos samlare. Däremot har inte varumärket varit så välkänt för gemene man i världen men varumärket fick ett riktigt uppsving efter att de tagit steget till att göra ett likande samarbete med Swatch som Omega gjorde med Moonswatch. Och nu fortsätter detta samarbete där de nu utökat kollektionen med en ny färg.

Just svart är ett mycket smart och klokt val av dem att göra, för de tidigare modellerna har en mer lekfull färgsättning som inte är så lättburet för alla, speciellt om man har en mer sofistikerad stil. Så det har saknats en mer stilren version, därför stämmer Ocean of Storms väldigt bra in som en fullträff. 

Den svarta färgen är inspirerad av svart måne och precis i samma anda som de andra fem modellerna är boetten i Bioceramic. Det är ett material patenterat av Swatch och består av två tredjedelar keramik och en tredjedel biosourced material härlett från ricinolja. 

Klockan har ett automatverk, SISTEM51, som även sitter i deras tidigare Blancpain X Swatch och som utvecklades av Swatch redan 2013 och bara består av 51 delar. Positivt är också att den har en antimagnetisk egenskap tack vare sin balansfjäder i Nivachron. Fascinerande är att detta mekaniska urverk nhelt och hållet sätts ihop med automatiserad montering, ingen urmakare som sätter ihop för hand, allt för att effektivisera samt hålla ned kostnader. Kraftreserven ligger på 90-tim och baksidan är dessutom öppen där man kan se urverkets delar som är laserdekorerade och varje modell har ett eget signum på baksidan och den nya har en bild av en nakensnäcka som heter Okenia Luna. 

Att klockans vattentäthet går ned till 91 meter är inte en slumpsiffra utan siffran är mer än hyllning till namnet på klockan, Fifty Fathoms, där just Fathoms betyder historiskt sätt sjömåttet för ett djup och just femtio fathoms motorsvarar 91 meter. 

Klockan levereras med ett svart natoband med vita ränder som innehåller återvunnet material från fiskenät och nålspännet samt förgjorda hål är också av svart bioceramic som boetten är av. Skulle man vilja ha något mer stilrent och bekvämt armband som är i en mer enhetlig färg har Wristbuddys armband i gummi just för Blancpain X Swatch i sju olika kulörer. Helheten av klockan blir exempelvis extra läcker med ett armband helt i svart eller varför inte krydda till extra på sommarlooken med ett armband i orange. Att byta ett armband till en viss outfit kan göra mycket för helheten av looken och med en svart klocka som är så stilren i grunden blir den härligt sportigt elegant med en annan färg på bandet. Spännet är 304L rostfritt stål och gummiarmbandets bredd är 22 mm som formar sig bra och bekvämt efter handleden. 

Blancpain X Swatch Ocean of storms lanseras över hela världen från den 11 januari, dagen för den nya månen, på utvalda Swatch-butiker. Och precist som med de fem tidigare modellerna i Bioceramic Scuba Fifty Fathoms Collection är de inte limiterade i upplaga men är däremot begränsade till en klocka per person, per butik och per dag.Tekniska specifikationer

Märke: Blancpain x Swatch
Modell: Ocean of Storms
Referensnummer: SO35B400

Diameter: 42,3mm
Tjocklek: 14,4mm
Boettmaterial: Bioceramic

Urtavla: Svart med sunburst finish.
Vattentäthet: 91m
Armband: NATO-strap

Urverk: SISTEM51
Komplikationer: –
Gångreserv: 90 timmar
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 4,550 kr