Omega och Swatch i nytt samarbete – MoonSwatch

Omega x Swatch MoonSwatch Mission to the Moon close up

Text: Britta Rossander


Omega och Swatch nya designpartnerskap är det första för mellan jättarna, och samarbetet är deras blandning mellan lyx- och gatumode för att skapa det bästa av två världar. Bioceramic MoonSwatch är en underbar version av en Speedmaster kronograf i pastellfärger och ett gäng traditionella färger.

MoonSwatch-samarbetet har på kort tid blivit väldigt omtalat, och nu på lördag släpps modellen i utvalda Swatch-butiker runt om i världen. Eqotimes Britta Rossander har läst in sig på släppet.

För Omega har det varit både ett roligt jobb och ett sätt att visa respekt för de som genom tillkomsten av Swatch-klockorna riskerade mycket för att kicka igång den krisdrabbade schweiziska klockindustrin under kvartsrevolutionen på 80-talet.

Kollektionen innehåller klockor i elva olika utföranden, alla döpta efter planeter och himlakroppar, från den gigantiska stjärnan i mitten av solsystemet till dvärgplaneten i utkanten. 

Färgerna är lika många och flera av dem aldrig tidigare sedda i sammanhang för Speedmaster.


MoonSwatch kollektionen består av följande modeller:

 • Sun – gul
 • Mercury – grå
 • Venus – rosa
 • Earth – blå och grön
 • Moon – svart och stål
 • Mars – vit och röd
 • Jupiter – stål och sand
 • Saturnus – beige och brun
 • Uranus – vit och ljusblå
 • Neptune – mörkblå
 • Pluto – grå och vinröd

De viktigaste Moonwatch-designfunktionerna finns där. Den asymmetriska boetten, den berömda tachymeterskalan med pricken ovanför nittio och de små distinkta Speedmaster-subdials, som fungerar som de ska. Raynald Aeschlimann, VD för Omega, som är rätt stolt över kollektionen säger:  

-Omegas långa historia kunde ha blivit en saga som var mycket kortare och kanske kunde vi ha gått i graven om det inte vore för den vision och det mod som de som lanserade Swatch tog. Jag tycker att MoonSwatch-kollektionen skickar respekt på ett lättförståeligt sätt till de som räddade vår bransch.

-Våra klockor har åkte till månen, nu omfamnar vi hela Vintergatan. De är fantastiska klockor i fantastiska färger och den nya kollektionen handlar om att låta våra professionella klockor få en lekfull twist. 

Materialet har fått namnet Bioceramic, en blandning av två tredjedelar keramik, och en tredjedel biobaserad plast som än så länge är ett material som bara Swatch kan använda. 


Tekniska specifikationer
Märke: Omega x Swatch
Modell: MoonSwatch

Diameter: 42mm
Tjocklek: 13.25mm
Boettmaterial: BioCeramic
Tavla: En mängd olika färger
Vattentäthet: 30m
Armband: Velcro

Urverk: Quartz
Komplikationer: Kronograf

Pris och tillgänglighet: 2,520SEK
Till en början enbart tillgänglig i utvalda Swatch butiker, kommer att släppas online vid ett senare tillfälle enligt uppgift från Swatch.

Om man inte gillar kardborrebandet som klockan kommer på erbjuder våra vänner på Wristbuddys flertalet olika möjligheter på gummiarmband som blivit populära på senaste och höjer känslan på klockan.