Breitling köper Universal Genève

Text: Britta Rossander


Den schweiziska klockindustrin har fått ett nytt uppköp. Denna gång är har Breitling som köpt Universal Genève och de nya ägarna har lovat säljarna, Hongkongbaserade Stelux Group, att återupprätta prestigen hos ett namn som tidigare spelade en viktig roll i världen av lyxklockor.


Universal Genève grundades redan 1894 men det var under början fram till mitten av 1900-taler som de gjorde en enorm internationell succé med sin innovativa design och tekniska skicklighet. Men när kvartskrisen kom försvagades företaget avsevärt och sedan 1989 hade det ägts av Stelux Group och levt lite i skymundan. 

Med det nya förvärvet siktar Breitling på att återställa det anrika varumärket till sin forna glans, grundat på schweizisk tradition spetsat med samtida relevans.

-Vi är exalterade över förvärvet och medvetna om arvet och införstådda med att vår uppgift är att låta varumärket återfå respekt, säger Georges Kern, VD Breitling. 

-Universal Genève hyllades tidigare som klockmakeriets couturier, känt för egna verk och mytiska modeller. Det är ett varumärke som många klockentusiaster önskat att det skulle fä möjlighet att göra en permanent comeback, säger Alfred Gantner från Partners Group och styrelseordförande i Breitling. 

-Att återuppbygga ett varumärke med en så rik historia är inte gjort i en handvändning, det är ett arbete som vi kommer låta utvecklas under de kommande åren. Ett dedikerat team kommer etableras vilket gör att Breitling och Universal Genève kommer att verka som separata varumärken, säger Georges Kern.

Både Kaplans och Bukowskis får titt som tätt in klockor från Universal Genève och de går för rätt bra priser. Det verkar som om märket haft en bra position på den svenska marknaden. 

Geniet Gerald Genta har designat för Universal Genève. Klockan i fråga Genta var Polarouter (senare omdöpt till Polerouter, men fortfarande uttalad Pol-a-router). De första hundra stämplades med Scandanavian Air-logotypen på urtavlan och är extremt sällsynta. De första Polerouterna släpptes 1954, med en boettdiameter på 34,5 mm och urtavla utan datumfönster.

Att flyga över Nordpolen innebar utmaningen att hantera jordens magnetism som kunde orsaka förödelse på tidsinstrumenten. SAS bad därför Universal Genève att göra sina piloters klockor tuffa nog att stå emot den magnetismen och därför föddes den idag så eftertraktade Polaroutern.

-Vi är övertygade om att Breitling är bästa val för att ta Universal Genève till nästa nivå, säger Joseph Wong, styrelseordförande och VD för Stelux Group. 

Det ska bli intressant att följa denna resa och se hur Breitling som ägare förvaltar Universal Genèves rika arv vad gäller intressanta modeller.