Fyra decennier av passionerat klocksamlande – The OAK Collection del 2

Text: Britta Rossander
Bild: The OAK Collection


Den 19 maj – 25 maj visar The Design Museum i London en sällan skådad samling av de bästa, mest sällsynta och värdefulla uren i världen. 

Det är ett unikt tillfälle för oss klockintresserade att se det bästa av det bästa eftersom det vanliga är att seriösa samlare har sina samlingar inlåsta under sträng bevakning och sällan – eller aldrig – visar dem för allmänheten. 

Vi presenterar fyra decennier av passionerat klocksamlande – The OAK Collection del 2


Bild: Torvioll Jashari

Klocksamlande som konstform

Han har gjort klocksamlandet till en konst. Han har dessutom haft samma devis som Wallenbergarna – att verka utan att synas. Nu ska han visa upp en stor del av sin samling med start i London och hans namn är inte längre hemligt. Patrick Getreide berättar: 

-Jag har varit konsekvent vid anskaffningen av klockorna. De ska vara exceptionella, i utmärkt skick och producerade i mycket litet antal. Bildkavalkad på makalösa klockor

-Intresset för klockor började när jag var 10 år och såg en Omega i en butik, det var kärlek vid första ögonkastet. Senare, när jag hade råd, köpte jag klockor från många varumärken, upp till ett femtiotal. Sedan hade jag förmånen att träffa Thierry Stern (vd Patek) i Patek Philippe’s butik på Place Vendôme i Paris. Vi talade länge och jag berättade om svårigheten att köpa klockor. Jag blev då bjuden till Genève vilket var starten på en fin vänskap. För mig handlar det inte bara om att köpa klockor. Människorna som tillverkar dem är också viktiga. 

En person som varit till stor hjälp under byggandet av samlingen är Aurel Bacs, Philips specialist som ibland kallas The Hero of Watch Auctions. 

-Han har en talang för att hitta exceptionella klockor och ger mig värdefulla råd, säger Patrick

Utställningen är uppdelad i sju avdelningar och att Getreide är förtjust i kronografer märks för den avdelningen är i särklass den största. Här följer en bildkavalkad på de vi på Eqotime valt ut. 

Bra att veta: The OAK Collection öppnar på Design Museum, 224-238 Kensington High St, London den 19 maj och pågår till den 25 maj.