Fore! Guiden till golfklockan AP Royal Oak Championship 56175 TT

Text & bild: Carl-Philip Strand


Nicholas Alexander Faldo, kanske mer känd som Sir Nick Faldo, föddes 18 juli 1957 i Welwyn Garden City, Hertfordshire. Även om du själv inte är en inbiten golfare så har du säkert hört talas om honom. Mest för att han betraktas som Storbritanniens mest framgångsrika golfare någonsin och är en av golfvärldens största stjärnor. När Sir Nick vid 14 års ålder påbörjade sin golfresa hade han aldrig tidigare rört en golfklubba. Istället föddes intresset för golfen när han tillsammans med sina föräldrar tittade på 1975 års Masters på familjens nya färg-TV.



I 20-årsåldern var han den yngsta spelaren någonsin som lyckats kvala in sig till Ryders Cup. Efter detta ramlade segrarna in med bland annat 6 Major Championships, fler än 40 toursegrar och totalt 98 veckor som världens ledande golfare. Att Sir Nick var en sjuhelsikes golfare står helt klart, men vad har då detta med klockor att göra? En hel del visade det sig. År 1990 var året då Sir Nick Faldo inte bara gick segrande ur U.S. Masters utan även tog hem British Open.


Nick Faldo, 2004, Orlando, Florida. (Photo by A. Messerschmidt/Getty Images)

Bragden hyllades och Sir Nick cementerade med detta sin status som golfvärldens nummer ett. Men för oss klockintresserade kom den kanske största hyllningen från klocktillverkaren Audemars Piguet (AP). Detta då man valde att släppa en helt ny och limiterad version av modellen Royal Oak. Modellen som bar namnet AP Royal Oak Championship 56175 TT var limiterad till 2000 exemplar och släpptes alltså som en ren hyllning till Sir Nick Faldo. Modellen blev den första av totalt fyra stycken limiterade modeller som Audemars Piguet dedikerade till Sir Nick mellan åren 1990-2002.


Audemars Piguet Royal Oak Championship 56175 TT (Bild: Pressbild)

Royal Oak

Den lyxiga sportmodellen Royal Oak introducerades i sin ursprungsform av Audemars Piguet 1972. Lite dramatiserat kan man säga att lanseringen var deras sista chans att överleva en av de svåraste perioderna i företagets historia. Lyckligtvis slog satsningen väl ut. Royal Oak, som designades av Gerald Genta, blev så småningom en succé. Klockan med den åttakantiga, industriella designen med integrerad länk har över tid utvecklats till AP’s verkliga signaturmodell. 


Championship

Men vad var det då som var så speciellt med Audemars Piguet Royal Oak Championship 56175 TT? Först och främst handlar det om själva materialvalet. Det är den första modellen som släppts med den spännande tvåtonskonfigurationen stål och tantal (tantalum). För att hedra Sir Nick Faldo bragder graverades också baklocket med texten ”Royal Oak Championship”.



Förutom materialvalet och gravyren ska vi också komma ihåg att den här versionen av Royal Oak inte är en jumbo. Istället mäter den blygsamma 33mm i diameter och drivs dessutom av ett batteridrivet kvartsverk (kaliber AP 2612). Ett smart drag, då detta också möjliggjorde att boetten kunde bli väldigt tunn. Det innebär att den endast mäter 5,7 mm på höjden inkl safirglaset.

Vad vi har framför oss är alltså en även för tiden liten klocka, i udda material och dessutom med kvartsverk. Tillika i limiterad upplaga till endast 2000 exemplar. Materialvalet med både stål och tantal ger den en ovanlig tvåtons aspekt och kompletterar den gråa petite tapisserie-tavlan väldigt bra. Det går helt enkelt inte att inte bli upphetsad av ett sådant armbandsur!


Tantal

Låt oss ta en titt på materialet Tantal (Ta). Kort sagt är det ett mycket hårt material som upptäcktes av svensken Anders Ekeberh i Ytterby gruva på Resarö redan 1802.

Såhär skrev samlaren @Dubbesworld om tantal för några år sedan – ”Hårdhetsskalan som brukar användas går från 1 till 10, där diamant är det hårdaste materialet med hårdhet 10 och talk det mjukaste med hårdhet 1. Man kan jämföra tantal med platina och titan. Platina har hårdhet 4,3. Titan brukar beskrivas som mycket hårt. Titan har hårdhet 6. Tantal har hårdhet 6,5. Tantal är alltså hårdare än titan, men det är lättare än guld och platina. Tantal har en densitet på 16650 kg/m3 medan guld har 19300 kg/m3och platina 21450 kg/m3. Titan har en densitet på 4507 kg/m3. Tantal har alltså det bästa av två egenskaper – det är tungt och hårt”

Valet av tantal ger modellen en väldigt speciell framtoning och känsla. Mixen med stål ger ytterligare en dimension i formgivningen, Ytan blir på något sätt oväntad och levande. Boetten och länken är gjord av tantal medan krona, bezel och länkplottar är av klassiskt stål. Till detta kommer att skruvarna på bezeln gjord av vitguld.



Features för golf?

Men det finns en del andra features i design och funktion som särskiljer modellen. Ett exempel är avsaknaden av sekundvisare. Ett designval som gör den väldigt trogen den ursprungliga Royal Oak referensen 5402 och Gerald Gentas originaldesign. Att den är utan sekundvisare medför också att bäraren slipper det klassiska quartz-tickandet. Kanske gör det modellen till ett perfekt val för en golfare? Kvartsverket är tåligt och står pall för en rejäl golfsving. Samtidigt störs man inte av en tickande sekundvisare när koncentrationen måste vara på topp vid en avgörande putt.



Personligen landar jag nog i att AP RO Championship inte bara är snygg och udda. Det är dessutom den perfekta golfklockan. Helt i den perfekta golfmästaren Sir Nick Faldos anda.