För kräsna whiskeyfantaster

Text. Britta Rossander


The Macallan har precis släppt sin mest exklusiva serie single malt någonsin. The Macallan Red Collection lanseras nu i Sverige i två omgångar. Den 4 februari släpptes The Macallan Red Collection 40YO som tog slut med blixtens hastighet. Den 4:e mars är det dags igen, då släpps The Macallan Red Collection 50YO. Eqotimes Britta Rossander berättar mer.

Flaskorna levereras i vackra lådor gjorda av samma typ av ek som finns i Macallans fat.  ”Garderoberna” är invändigt klädda med rött läder från Bridge of Weir Leather. Kända för att göra interiörer till bland annat  Aston Martin, DeLorean, Maclaren och Jaguars lyxbilar.Serien är en hommage till varumärkets historia med den röda färgen som hängt med sedan Alexander Reid grundade det 1824. Reid är skotska och betyder ”The Red One”. Prisena på dessa drycker är hisnande. Macallan Red Collection 40YO kostade 140 000 kronor och 50YO kommer att kosta 465 000 kronor via Systembolaget.

Prisskillnaden ligger i det begränsade utbudet och att det är 10 år som skiljer med i mognad. En snabb huvudräkning ger att de ytterligare tio åren höjer priset med 32 500 kronor/år. Det exakta antalet flaskor som kommer till Sverige är inte bekräftat men det lär bli ett mycket begränsat antal.Äldst serie hittills

Detta är deras äldsta och mest exklusiva serien hittills. Och som seden bjuder är det den röda färgen som är den röda tråden. Dropparna i Red Collection har destillerades i kittelpannor där smakerna sedan fått mogna i ekfat under sträng bevakning.

De flaskor vi nu ser, Macallan 40 Years Old, Macallan 50 Years Old tillsammans med Macallan 60 Years Old är trion och hjärtat i The Red Collection. Men det finns faktiskt även andra fina årgångar som Macallan 71 Years Old, Macallan 74 Years Old och Macallan 78 Years Old. Årgångar som är de äldsta från huset.

”Whiskyn för the Red Collection är skapad i några av världens äldsta fat. Och det är tack flera vare generationer av whiskymästare som lagt grunden som vi  kan ta fram dessa fantastiska årgångar, säger Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker, Macallan. En tjänst som hon är den första kvinnan (sedan 2019) någonsin att inneha.


Den röda tråden

Den röda färgen är signaturfärgen för The Macallan sedan Alexander Reid 1824 grundade varumärket. Reid var bonde och lärare arbetade och hans efternamn var en beskrivning av hans hårfärg.

Den röda färgen blev extra viktig 1903 när dåvarande ägaren Roderick Kemp lanserade The Macallan Choice Old Range. När han skulle skeppa flaskor med den whiskyn fick de stor röd text så att ingen skulle ta fel.

1980, då de ditintills tre äldsta Macallans vintage flaskor lanserades, knöt dåvarande chefen, Allan Shiach, ett rött band runt de eftertraktade flaskorna. Allt för att de skulle synas ännu bättre. Inför den lanseringen skapade spanske konstnären Javi Aznarez också en film om de tre herrarna Alexander Reid, Roderick Kemp och Allan Shiachs historia. Han formgav också unika etiketter med porträtt av dem.

En samling av seriens samtliga sex flaskor med illustrationer av Javi såldes på Sotheby’s i London i samarbete med välgörenhetsorganisationen City Harvest London förra hösten. Klubbslaget föll på 756 400 pund!The Macallan Red Collection 40 Years Old

Färg: Antikt guld

Arom: Apelsin och grapefrukt tillsammans med mörk choklad. Antik ek med träkryddor, fikon och pocherade päron


Palett: ingefära, muskot, kanel och vanilj


Finish: lång med hint av trärök.


Macallan Red Collection 40YO

The Macallan Red Collection 50 Years Old

Färg: Vintage ek

Arom: Antik ek, mjukt läder, lätt blomster, rik kakao och mörka körsbär med ingefära

Palett: Varm kombination av torkad frukt och träkryddor, som går mot dadlar och mörk choklad, apelsinolja samt sultanrussin
.

Finish: Rik och komplex med en lång smak av russin, dadlar och crème brulée.


Macallan Red Collection 50YO