Skor på vintern – rätt vård & rätt kängor

Vintermånaderna med snö, slask och vägsalt innebär ordentliga påfrestningar på det som vistas närmst detta – våra skor. Här får vi hjälp av nätbutiken Skolyx att gå igenom de mest fundamentala delarna inom vinterskovård. Vi får tips om vad man bör tänka på när man köper vinterskor och tar del av deras nyligen uppdaterade utbud av randsydda kängor.


Sämre väder kräver god skovård.

Varning för salt

Först och främst: saltet. Det är såklart praktiskt att det finns ett billigt och naturligt ämne som kan spridas på gator och torg år ut och år in, utan att påverka natur och miljö negativt. Men de egenskaper som gör att snö och is smälter av salt, är också egenskaper som gör att det fräter frenetiskt på dina skodon. Särskilt om de är i läder och särskilt om det får ligga kvar under en tid. Det är då de där förhatliga vita ränderna dyker upp.

Därför är det första att rekommendera att i alla lägen du har möjlighet, avlägsna saltet så fort du kan. Gå in på toaletten när du är framme på jobbet och blöt en pappershandduk med varmt vatten och torka bort saltet från skorna. Se till att du drar nedåt och byter plats på pappret ofta. Detta då du annars lätt bara smetar runt saltet så det dyker upp på nytt ställe när skorna torkat lite. Hemma kan du ha en vanlig disktrasa liggandes som du enbart använder för torka av skorna när du kommer hem. Och om det är salt du torkar av är du extra noga med att skölja ur den ordentligt under varmt vatten efteråt.


Välskötta chelseaboots utan saltfläckar.

Preventiv skovård

Om det ändå visar sig att du inte fått bort allt och saltfläckarna sätter sig, behövs det ofta mer än bara varmt vatten för att lösa upp saltet ordentligt. Husmorsknepet är en del vinäger, en del citronsaft och en del vatten. Men hos Skolyx hittar du också Saphirs snö- och saltrengöring som löser upp saltet utan att skada lädret. Använd en putsduk för läderskor eller borste om det är mocka som du arbetar in vätskan med. Se till att putsa skorna med en bra skokräm efteråt. Eller spraya med impregneringsspray om det är mocka eller nubuck, så lädret får vård och skydd efteråt.


Rustad för rusk och vinter.

Värt en extra ansträngning

Generellt bör du vara noggrannare med din skovård under vintern, då de utsätts för så pass hårda påfrestningar. Och har du putsat skorna ordentligt och det finns flera lager av skokräm och vax på dem. Då kommer de att stå emot elementen betydligt bättre och inte ta skada på samma sätt som dåligt skötta skor gör. Ser du också till att använda ett par skoblock för att sträcka ut gångveck och göra så att skorna torkar på rätt sätt, så har dina vinterpjucks bästa förutsättningar att hålla sig fina länge. Hos Skolyx hittar du flera olika varianter av högkvalitativa skoblock i cederträ.



Kängor – det givna valet på vintern

När det gäller att välja skodon för vinterhalvåret, är kängor det givna valet för de flesta. Men det finns fler saker att tänka på än ett högre skaft. Med tanke på påfrestningarna är läderkvaliteten på många sätt extra viktig på vinterskor, och det är att föredra att ha kängor i full grain-kalvläder, bra präglat grain-läder eller högkvalitativ mocka istället för som billigare skor i sladdrigare lågkvalitativt läder eller så kallad corrected grain. Ett läder som är täckt med en plastfilm. Bra läder tål stryk och kan vårdas och göras fint om och om igen.



Sulan

Något av det viktigaste för att du inte ska frysa om fötterna när kylan griper tag är bra isolering mot marken. Det fina med randsydda skor är att de inte bara har en relativt tjock bindsula i läder. Dessutom finns ett lager med kork mellan bindsula och yttersula som isolerar ytterligare. Du kan med fördel också välja kängor med dubbel sula för ytterligare isolering, då är det en extra mellansula i läder mellan korken och yttersulan.

När det gäller yttersulan är det absolut att rekommendera materialet gummi, då lädersulor är sanslöst hala om det är snö eller is. Men även gummisulor kan variera i hur bra greppet är. Och då är det egentligen inte nödvändigtvis mönstret som är viktigast, utan gummiblandningen. Vissa populära gummisulor blir stenhårda i minusgrader, och då glashala. Är det snö kan också sulor med mönster var kontraproduktiva. Detta då det lätt packas snö i mönstret så de blir svåra att gå i av den anledningen.



Håll värmen

En vanlig fråga vintertid är om man ska ha varmfodrade kängor eller inte. Här är svaret att det beror helt på vilken typ av användning de är tänka för. Ska du ha dem för att vistas utomhus i minusgrader under hela dagar kan fodrade skor vara att rekommendera. Men de blir oerhört varma om de bärs inomhus. För mer vardaglig användning där de är utomhus till och från jobbet, eller i några timmar här och där, då är oftast vanliga läderfodrade skor att föredra. Särskilt om de har bra isolerande sula. Lämna gärna lite utrymme för tjockare strumpor dock.



Rekordstort kängutbud hos Skolyx

Till den här säsongen har Skolyx ökat på utbudet rejält av spansktillverkade Goodyear-randsydda kängor, som de har från tre olika märken, förutom sitt egna märke också Yanko och TLB Mallorca. För Skolyx-linjen har man fokuserat på riktigt prisvärda chelsea boots. En sko som kommer i fyra varianter i olika läder utrustade med bland annat Vibrams slittåliga gummisulor. En sula som också har fördelen att klara av minusgrader väl och ge bra grepp även i vinterväglag. Dessa kostar 2 795 kronor.



Yanko är ett litet steg upp på prisstegen, och det är här de flesta av säsongens kängnyheter återfinns. Exempelvis en läcker derbykänga i mörkbrun mocka eller brunt präglat grainläder, på läst med klassisk rund tå och dubbel gummisula med stormrand. Du har jodphur-kängor i svart och mörkbrunt läder, ett syskon till chelsea-modellen som är precis lika användbar. För den som vill ha mer dressade kängor finns balmoral boots med sluten snörning i svart och mörkbrunt läder, ett mycket elegant val. Utöver det också flera varianter av chukka boots och chelseas.



Sist men sannerligen inte minst har du två chukka boots från TLB Mallorcas högt hyllade topplinje Artista. Det är skor för under 5 000 kronor som har specifikationer du normalt bara hittar på mycket dyrare skor, som extremt smala midjor (även på gummisulade skor som dessa kängor) och tajt skurna klackar. Men framförallt hälkappor i riktigt läder som formar sig på allra bästa sätt efter foten, med mera. Ena chukkan är gjord på svagt mejslade Picasso-lästen i mörkbrunt läder, den andra på elegant runda Goya-lästen i mörkbrun mocka.



Du hittar det hos Skolyx

Alla Skolyx kängor hittar du här. På Skolyx hemsida hittar du också en mängd andra randsydda skor och kvalitetssneakers, och sko- och klädvårdsprodukter samt accessoarer. Tveka inte att höra av dig till dem om du har frågor kring skor och sko- och klädvård. De har koll på det mesta och hjälper gärna till.


Missa inte avsnittet av podcasten Urbildningsradion där vi diskuterar kängor och boots med Skolyx expert Jesper Ingevaldsson. Du hittar avsnittet här.