Hands-on: Certina DS Action GMT Powermatic 80

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Det kryllar inte av prisvärda klockor med GMT-funktion men med Certinas nya DS Action GMT utökas valmöjligheterna. Robusta klockor med automatiskt urverk, vattentäthet på 200m och snygg design för ett pris under 15 000 kronor gör dessa nyheter till ett väldigt intressant alternativ. Låt oss ta en närmare titt på två nya GMT’s från Certina.


Det har länge varit svårt för oss klockentusiaster att hitta prisvärda klockor i ett lite lägre, låt oss kalla det instegssegment, med GMT komplikation. Seiko lanserade sin populära Seiko 5 Sports GMT för drygt två år sen och det finns en del micromärken som har lyckats inkorporera GMT funktionen med en rimlig prislapp.

I och med de nya DS Action GMT modellerna från Certina så får vi entusiaster som är på jakt efter en prisvärd klocka med GMT ytterligare valmöjligheter.

Modellen kommer i tre utföranden, varav vi har tittat närmare på de två som kommer på länk. Klockorna har det typiska utseendet från Certinas DS Action Diver serie vad gäller boett och länk, och kombinerar dess robusta boett och länk med en vridring som indikerar dygnets 24 timmar.

Boett och länk är tillverkad i rostfritt stål, mäter 41mm i diameter och är 14mm tjock och har en genomgående borstad finish vilket bidrar till en sportigare look. Det är en klocka som har en del tyngd och närvaro på handleden så de med lite tunnare handleder bör i vanlig ordning prova klockorna först. Trots sin storlek och vikt så ligger klockan bra på handleden och känns välbalanserad.

Kronan är skruvad vilket bidrar till klockans vattentäthet på 200m och vi finner safirglas på både fram och baksidan av klockan.

Vridringen klickar distinkt och kommer i två utföranden: svart/grön tillsammans med svart urtavla och klassiska blå/röd tillsammans med blå urtavla. Vridringens inlägg är försett med safirglas vilket bidrar till en snygg effekt och lite lyxigare känsla än om man valt ett inlägg i exempelvis aluminium.

Visare och index är fyllda med SuperLuminova och lyser starkt i mörkret, även triangeln på vridringsinlägget är utrustad med SuperLuminova.

Den svarta urtavlan har en blank finish medan den blå har en så kallad sunray eller sunburst finish.

Genom bakboettens safirglas så får vi en inblick i det nya Powermatic 80.661 urverket som precis som övriga Powermatic 80 urverk erbjuder 80 timmars gångreserv och spiralfjäder i Nivachron men nu då med en extra GMT-visare. Timvisaren ställs separat i kronans andra läge (första är uppvridning) och i det tredje läget ställer man minutvisare och GMT.

Klockorna ser riktigt bra ut på handleden, oavsett vilken färgkombination man väljer. Robust, sportig och modern – tillsammans med ett automatiskt urverk med GMT gör Certina DS Action GMT till en riktigt intressant produkt.

Det rekommenderade listpriset är 13 500 kronor vilket i våra ögon förefaller väldigt prisvärt sett till helheten. Certina börjar året starkt och vi ser med spänning fram emot vad mer de kommer att lansera under året.


Läs mer om klockorna hos Certina