Eqotime möter Czapeks karismatiske VD
Text/bild: Britta Rossander & Mia Litström
Fransmannen Xavier de Roquemaurel, vd för återuppväckta Czapek, är ett lättpratat och engagerat intervjuobjekt. Han talar gärna och mycket om varumärket som han tillsammans med konstexperten Harry Guhl och ”the secret watchmaker” Sebastian Follonier relanserade för sju år sedan.
Xavier kommer från en framgångsrik internationell karriär inom det han kallar ”känslomässiga produkter”. Han började inom försäljning, tog sedan en MBA i Business vid IESE i Barcelona. Därefter gick till LVMH-gruppen som internationell produktchef för att sedan gå vidare till Ermenegildo Zegna. Entrén i klockvärlden gick via ett jobb som marknadschef för Ebel som han 2012 slutade för att arbeta med egna projekt. Året efter träffade han konstexperten Harry Guhl och ”the secret watchmaker” Sebastian Follonier, de bestämde sig för att återuppliva varumärket Czapek som officiellt relanserades i slutet av 2015.
Lite historik:
1811
Föddes Franciszek Czapek i Semonice i Böhmen (numera Tjeckien). Familjen emigrerade senare till Polen.
1832
Flydde han till Schweiz efter kollapsen av det polska upproret som han aktivt deltagit i. Han grundade nu sitt första företag, ”Czapek & Moreau”, tillsammans med en lokal partner.
1835
Överlevde François Czapek och Antoine Norbert de Patek, båda polska emigranter, ett uppror som tvingade dem att fly. De träffades året efter och. Czapek bjöd då in sin landsman Patek till ett samarbete och de grundade företaget Patek, Czapek & Cie den 1 maj 1839.
1845
Partnerskapet varade i sex år under vilket de skapade flera exceptionella klockor. I slutet av april det året upplöste de partnerskapet. Båda männen fortsatte att producera klockor. Czapek grundade Czapek & Cie den 1 maj 1845 med en ny partner, Juliusz Gruzewski och vad Patek gjorde vet vi.
1850
Czapek fick snabbt ryktet om sig som en av 1800-talets bästa urmakare. Han levererade till det kejserliga hovet och hade butiker i Genève och Warszawa samt i Paris på Place Vendôme.
Av okänd anledning ska företaget ha bytt ägare runt 1869, möjligen på grund av att Czapek blev sjuk eller dog, hans dödsdatum är okänt. Däremot har ett känt kalenderur en fransk inskription i boetten som kan översätts som: Czapek and Company / No. 10630 / A. Chaillet Successor / 84 Rue du 4 Septembre / Paris. På ett annat ställe står 1876 / Rudzicki vilket kan tyda på att verksamheten fortsatte under en tid efter det att Czapek försvunnit ur bilden.
Czapek är ett relativt ungt oberoende företag. En aldrig tidigare skådad entreprenöriell strategi känd som ”crowdfunding equity” blev startskottet. Samlarna fick inte bara möjlighet att förvärva en klocka utan de fick också en del av företaget som på det sättet raskt fick över 200 aktieägare. Efter den framgångsrika kampanjen återföddes Czapek som urtilleverkare efter ett uppehåll på 143 år. Det tog inte lång tid innan de bevisade för världen hur stor potential denna ”andra ankomst” hade. År 2016 vann Czapek & Cie ”Public Prize” vid Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG).