Djärv och färgglad, Breguets nya modell XXI 3815 i titan är en modern sportig pilot.

Text: Britta Rossander


I vanliga fall förknippar man Breguet med klassiskt eleganta väldekorerade klockor utrustade med komplikationer. Men flyget har också haft stort inflytande på Breguets produktion. Och de har aldrig varit främmande för att göra pilotklockor. Eqotime’s Britta Rossander har tagit en titt på en lyckad uppdatering av ett klassiskt pilotur.


1955 Breguet Type 20 ref 5101_54. Foto Philps watches

Louis Charles Breguet var en av pionjärerna inom flyget och är också anledningen till att Breguet fick ett namn inom området med Type XX kronografen. Nu har man i samma anda satsat på färg och sportighet för flyback-kronografen genom att ge den orange och gröna detaljer för Type XXI 3815 i titan. Modellen har visserligen funnits i flera år och titan har använts tidigare. Det nya är att man satsat på sportigare utseende och uppgraderad tavla som kanske passar för en ny målgrupp?


Ref 3815Ti

Ref 3815

Man kan säga att ref 3815 Ti är en modern motsvarigheten till vintage-upplagan, Type XXI 3817 som kom 2016. Boetten är fortfarande 42 mm och tack vare en skruvad krona och bakboett är klockan vattentät till 100 meter. Ett klassiskt inslag är den kontrasterande titanringen i svart lack med en 60-minuters skala.


Type XXI 3817

Från Breguet säger man att valet av svart beror på att klockan får ett sportigare utseende. Men också att den påverkar mindre på handleden.

Den lilla sekunden är placerad vid klockan 9, 24 -timmars visningen vid klockan 3 och datumfönstret sitter vid klockan 6. I boetten sitter kaliber 584Q / A med flyback-komplikation. Flybackfunktion gör att kronografen kan pausas och återställas med ett enda tryck på tryckknappen vid klockan 4. Kraftreserven är 48 timmar. Bandet i matt kalvskinn har kontrasterande sömmar som matchar urtavlans visare och index.


3815Ti

Några kollegor som haft möjlighet att testa klockan säger att trots den relativt stora diametern och höjden på boetten är bekväm på handleden. Vilket främst beror på titanets låga vikt.


Breguet och flyget

Louis Charles Breguet (1880–1955) var en av pionjärerna inom fransk luftfart. Han utvecklade bland annat gyroplanet, helikopternes föregångare – ett antal biplan (dubbeldäckare med två vingplan – det en ovanför det andra), sjöflygplan, stridsflygplan och civila transportflygplan. Därmed räknas han som en viktig pionjär inom flyget.

Från 1918 och framåt tillverkade Breguet flera klockor för det amerikanska flygvapnet och 1922 för Ateliers d’Aviation Breguet.

1935 designade företaget sina första kronografer och tjugo år senare kom det viktigaste kapitlet i Breguets historia med pilotklockor. De fick en beställning från de franska väpnade styrkorna och lanserade sin Type XX-kronograf. En modell som därefter användes av franska flygvapnet och det marina flyget fram till början av 1980-talet.