Breguets första armbandsur – kunden är en kvinna!

Text: Britta Rossander


Den 8 juni 1810 gjorde Caroline Murat, lillasyster till Napoleon I, en ovanlig beställning av Abraham-Louis Breguet i hans urmakeri på Quai de l’Horloge i Paris. Hon var kund sedan fem år tillbaka då hon redan vid 23-års ålder beställt sin första klocka av Breguet.

Den nya beställningen löd enligt Breguets register:

”Klocka nr 2639, en ”repeater med termometer i oval boett för armband”.


Breguets register

Boetten skulle tillverkas så att den gick att fästa vid ett armband vilket var mycket originellt för tiden. Det tog sjutton hantverkare två och ett halvt år att färdigställa urverket. Priset som fakturerades år 1811 var, enligt Breguets register, 2 037 franc. Leveransen skedde året därpå den 21 december och då hade boett och etui tillkommit så slutpriset lär ha blivit 4 800 franc. I det röda kalvskinnsetuiet låg då en klocka med boett i guld, som var ovanligt tunn, med urtavla i silver dekorerad med gravyr i guillochéteknik. Siffrorna var arabiska och armbandet var flätat av hårstrån och guldtrådar.


Napoleon I

Napoleons reseur. Foto: MUSEE-NATIONAL-SUISSE

En av de första klockfantasterna

Det finns inga porträtt som visar att hon bär det beskrivna uret men drottningen av Neapel måste ha varit nöjd med sitt köp eftersom hon fram till 1815 kom att beställa totalt 34 klockor. Förutom att vara Breguets största beskyddare. Var hon också den i familjen Bonaparte som ägde flest ur från hans verkstad. Intressant är att inom familjen lär det ha funnits ett hundratal. Caroline Murats samling innehöll också ett antal termometrar och barometrar. När jag talade mad Emanuel Breguet (vice vd och historiker) kröp det fram att kanske skulle det kunna komma en bok om familjen Bonapartes samlade Breguetur.


Caroline Murat

Det ovala armbandsuret ärvdes av Carolines dotter Louise Murat, grevinna Rasponi, som tog det till Breguet för reparation 1849. Uret registrerades för sista gången 1855 när hon beställde nya nycklar. Därefter försvann det spårlöst.


Jakten på uret

År 2002, tre år efter att Breguet blev en del av Swatch Group, initierade Nicolas Hayek, ägare och styrelseordförande för gruppen, en klocka för kvinnor inspirerad av Caroline Murats klocka. Man hade då bara beskrivningen kvar. Ritningarna har än idag inte hittas. I och med Nick Hayeks förtjusning i både klockan och storyn föddes en förfinad skönhet ”Reine de Naples” som idag är en hel kollektion.


Reine de Napels

Reine de Napels är en av klockbranschens mest älskade damklockor. I mitt tycke är modellen den vackraste aftonklockan när den är tillverkad i gult guld med diamanter runt boetten och stor diamant i kronan. Till detta kommer också pärlemortavla, svart ripsband och ett par diamanter på låset.


Magic of a Vibrant Heart

Den senaste varianten av Reine da Napels, Magic of a Vibrant Heart, representerar evig kärlek. Den är gjord med ett pulserande hjärta som visar tiden istället för traditionella visare. Hjärtats vars spets visar minuter har tunna sidor som ändrar form. Kurvorna expanderar och kontraherar vilket gör det en smula hypnotiskt att titta på. Ungefär som när man stirrar på en gyrotourbillon där timmarna visas i mitten av urtavlan. Konstruktionen är en oväntad kombination av romantik och teknik.Boetten i roséguld har en full krans med diamanter och i kronan sitter en cabochonslipad rubin på 0,25 ct. Bandet är i vermillion rött (den röda färg Rembrant vanligtvis använde) skinn och klockan levereras inte i en vanlig ask utan i en clutch i läder i samma färg som bandet. Bara 28 exemplar kommer att tillverkas av Reine de Napels Magic of a Vibrant Heart.


Reine da Napels, Magic of a Vibrant Heart