Guide: Cartier Santos – Stilstudie av en verklig ikon

Av: Aleksandar Mladenovic


Cartier har utvecklats till ett varumärke som blivit något av en personlig favorit hos många entusiaster och samlare. Både vad gäller deras klockor och deras fantastiska smycken. Men idag har vi klockorna i fokus. Eqotime’s Aleksandar Mladenovic tar en djupare titt på den modell som vi anser vara en av Cartiers mest klassiska. Låt oss dyka lite djupare ner i historien bakom Cartiers ikoniska modell; Santos.

Varumärket Cartier grundades år 1847 av Louis Francois Cartier. Cartier blev snabbt en populär leverantör av smycken till förmögna. Inte minst till kungligheter. Exempelvis beställde Kung Edvard VII av England hela 27 st tiaror från Cartier i samband med sin kröning. Han myntade även begreppet The jeweller of kings and the king of jewellers.

År 1904 utvecklade Louis Cartier vad som ofta beskrivs som världens första armbandsur. En klocka han tog fram åt sin vän piloten Alberto Santos Dumont. Santos togs emot väl och börjades serieproduceras under 1910-talet. Kännetecknande för de tidiga varianterna är dess lite mjukare och rundare former. Tavlorna har också tunna romerska index och betydligt nättare visare än dagens varianter. Ofta i form av s.k. Breguet-visare.


Cartier Santos från 1915 i gult guld.

En ny era

Efter andra världskriget ökade efterfrågan av runda armbandsur. Marknaden var kanske inte heller helt redo för att ta till sig den rektangulära formen på armbandsur. Det dröjde därför ända till 70-talet innan Santosen fick en revival. Något som fortsatte in på 80-talet då kantiga sportklockor återigen var i ropet.

Cartier hakade såklart på trenden och lanserade en helt ny version av Santosen år 1978. Den nya modellen hette “Santos Carree”. Carree betyder kantig på franska och den nya versionen var betydligt kantigare och råare än dess föregångare. Vad som också skiljde sig från föregångarna var att modellen lanserades i såväl stål som i en version med stål/guld. Detta utöver de självklara versionerna i ädelmetall. Det här var något man aldrig hade gjort tidigare då samtliga äldre versioner uteslutande gjordes i ädelmetall.


Cartier Santos Carree i stål och guld
(© Aleksandar Mladenovic)

Storleken på Cartier Santos är ofta en fråga som dyker upp. Boetten är 29mm bred och mäter 41mm mellan spetsarna på bandhornen och i mitt tycke är detta en mycket trevlig storlek. De benämns ofta lite slarvigt som 29x29mm vilket får många att ställa frågan hur stor klockan egentligen är.


Wristshot
(© Aleksandar Mladenovic)

Wall Street-klockan

Den nya versionen av Santos var omåttligt populär hos den yngre publiken. Den nådde också något av kultstatus efter att ha varit Michael Douglas karaktär Gordon Gekkos klockval i filmen Wall Street från 1987. För en börshaj var det helt naturligt att ha klockan i gult guld på matchande länk.



Modellen har därefter lanserats i en mängd olika versioner och storlekar. Antalet varianter på enkom Santos Carree är helt enkelt väldigt många. Den ursprungliga Santosen är en av de elegantare versionerna och har fått modellnamnet Santos Dumont. Denna är alltid tillverkad i ädelmetall och har ofta ett manuellt, supertunnt, urverk signerat F.Piguet.


Två versioner av Cartier Santos Dumont
Till vänster, från ”CPCP” kollektionen (Collection Privée, Cartier Paris) i platina, år 1998 och till höger en limiterad upplaga om 90 exemplar i platina med laxfärgad tavla från 90-års jubileet år 1996
(© George Cramer)

Andra intressanta modeller från denna tidsperiod är exempelvis Santos Octogonale, Santos Vendome, Santos Galbee och Santos Dumont 1913. Den sistnämnda tillverkades endast i 100 exemplar i gult guld och ett enda exemplar i platina. Limiterat på riktigt alltså. Och en väldigt fin modell.



Cartier Santos Galbee i en automatisk XL-version i stål och Carre i tvåton
(© George Cramer)

Just Santos Galbee är en av de vanligare varianterna man stöter på idag på marknaden. Den har en något rundare och mjukare framtoning än sitt äldre syskon Carree och drivs oftast av ett kvartsverk.

För den som tycker att de klassiska Carre och Galbee på 29x41mm är i det minsta laget så finns det även en XL-version som lanserades år 2005 och mäter 32×45.5mm


Santos 100 – ett hundraårsjubileeum

I samband med Santosens 100-åriga födelsedag släpptes en rad varianter på både Santos Dumont samt den version som skulle kallas Santos 100.
Kännetecknande för dessa versioner är att de är betydligt större i storlek än sina föregångare (38x51mm)



2018 – året då en ny Santos föds

Av oklar anledning försvann Santos ur sortimentet 2016 för att två år senare komma tillbaka i ännu en ny tappning. Santos de Cartier gjorde entré 2018. I mina ögon är det den bästa versionen man släppt sedan introduktionen av Carree’n. Modellen finns i två versioner, medium och large och kommer i ett antal olika utföranden.

Till skillnad från föregångaren har man sneglat lite mer på de äldre versionerna och gjort storleken lite mindre. Åtminstone på medium varianten. Det finns dock en del skillnader som är väl värda att belysa. Boetten är också betydligt kurvigare än hos sina föregångare och glasringen är inte längre kvadratisk utan den följer snarare bandhornen.

På Santos de Cartier återfinns också andra moderna funktioner. Exempelvis en sk “quick release” för att kunna byta band snabbt. Och ett “smartlink”-system där man kan korta länken utan att behöva besöka en urmakare.


Santos de Cartier, Large och Medium
(© Monochrome Watches)

En ny Dumont gör entré

Santos Dumont introducerades 2019 i en ny version. Här har man sneglat mer mot de klassiska versionerna av modellen. Man ser exempelvis de lite tunnare romerska sifferindexen samt en lite mer prominent krona.

Intressant är också att poängtera att man för första gången lanserar modellen i både stål och två-ton. Något man aldrig tidigare gjort. Förra årets modeller drivs dessutom av kvartsverk. I kombinationen med stål har dessa modeller därför en ganska human prisbild.