Butiken: Breitling öppnar butik i Sverige

Av: Mia Litström och Britta Rossander


På Biblioteksgatan 7 i Stockholm har närmare 200 kvadratmeter inretts med industriell touch och obligatorisk motorcykel och trampad cykel som rekvisita till klockorna i montrarna. Sittgrupper inbjuder till samtal om klockor.

-Här ska kunder och blivande kunder kunna sitta, titta och fråga om våra klockor säger butikschefen. Och miljön är verkligen inbjudande.  


Butiken drivs i regi av Watches of Switzerland Group som är en gigantisk återförsäljarkedja med säte i London och butiker i England och USA. 

-Breitling har idag närmare 170 butiker runt om i världen varav en tredjedel är i samarbete med det engelska börsnoterade företaget, berättade Nasr-eddine Benassa som arbetar på Breitling HQ i tätt samarbete med VD George Kern.

-Vi är oerhört glada över att tillsammans med våra brand partners kunna påbörja vår expansion i Europa med Breitling Boutiquen i Stockholm som start. Vi har en expansionsplan som till en början fokuserar på Norden och Irland vilket kommer leda till öppnade av fler mono-brand boutiquer mot slutet av 2022, säger Craig Bolton VD på Watches of Switzerland Group, Storbritannien och Europa. 

Stephane Dehner, operativ chef för Breitling Scandinavia, sa vid smyginvigningen i går (15 juni) att det kändes i hjärtat att en Breitling butik öppnas i Sverige. Vi förstår det – vi har ju följt Stephanes och hans kollega Michael Owers resa med Breitling sedan de började arbeta med varumärket 1986 och fick distributionen i Skandinavien. 

De har lagt ner sina själar i att få oss i skandinaver och framförallt svenskar att omfamna varumärket och ingen av oss som varit med sedan 1980-talet kan väl glömma den hype som de skapade genom att ta klockorna hit. 

Alla killar ville ha de stora uren med krongrafknappar och bulliga läderband med sömmar i avvikande naturfärgad söm. Detta enträgna arbete som dessa två långa, eleganta och i alla sammanhang väl synliga killar lade ner har också inneburit att när man tittar på vilka som fortfarande handlar Breitlingklockor så är det den inhemska kundkretsen och inte framförallt turister vilket är vanligt för flera andra varumärken i det högre prissegmentet. 

Det är inte bara samtal om klockor som den nya butiken inbjuder till. De modeller som tidigare flög förbi oss i Sverige, de klockor som bara säljs i de egna butikerna så kallade Boutique Editions, kommer nu kunna visas och säljas här. Detta gör också det möjligt för oss skribenter att presentera dessa klockor med ingående. Och så här i öppningstid av butiken är sortimentet kryddat med många av de annars svåråtkomliga klockorna.