Beater – När man vill parkera ögonstenen

Text: Filip Ericsson


Många klockentusiaster bär sina ögonstenar till vardags, men när aktiviteterna blir lite väl tuffa vill de kanske ändå parkera dem hemma. Därför behöver de en “beater” i klockgaraget just för dessa tillfällen. Ett armbandsur att bära på landet, på Thailandsresan, älgjakten, eller vad man nu vill göra. Eqotime listar sju sköna beater-kandidater!

Idén till den här artikeln föddes nyligen när artikelförfattaren upptäckte ett hål i sin egen klocksamling, precis när det vankades grillfest ute på landet. Seamastern var lite för fin och Vostok Amphibiorna som låg och drällde i lådan lite för simpla. Dress- och vintageuren var inte att tänka på. Något oömt men attraktivt saknades. En beater helt enkelt! 

Så vad är egentligen en “beater”? Det kan nog vara lite vad som helst beroende på vem man är, men låt oss försöka finna några gemensamma nämnare. När klockentusiaster efter ofta långvarigt sparande äntligen uppfyllt drömmen om ett dyrt armbandsur är det naturligt att omhulda förvärvet. Även om många har valt en klocka som är gjord för äventyrlighet och hårda tag – det kan vara en Seamaster, Submariner, Paneri eller IWC – kanske man drar sig för just detta för att undvika repor och “dings”.  

Vidare kanske man inte vill skylta med sin lyxklocka i vissa miljöer för att undvika rån eller andra obehagligheter. De behöver alltså en beater för just de här ändamålen. Grundkraven bör således vara att beatern ska kunna ta smällar utan att man grinar sig till sömns; helst ska den tåla vatten, inte dra till sig oönskad uppmärksamhet och framför allt inte vara för dyr (något högst individuellt). 

För undertecknad är det också viktigt att man gillar klockan, kanske att man har ett gott öga till märket, uppskattar modellhistorien och formgivningen – helt enkelt att man finner tillfredsställelse att bära den när den riktiga ögonstenen ju ligger i lådan. Att den är representativ och fungerar i alla situationer kan också vara en fördel då man kanske bara har en klocka med sig på semesterresan. Den ska ju kännas rätt också till middagen på Mykonos! 

Men definitionen av en beater ligger i betraktarens öga, helt beroende på vem man är, vad man gör och vilken budget man har. Bara den kan användas utan att man behöver vara alltför rädd om den och att den fungerar tillfredsställande till de aktiviteter man bedriver, så är det en beater. 

Nedan följer artikelförfattarens egna favoriter, sex nya och en begagnad, alla sportigt eleganta och i ett brett prisspann på cirka 4000–25 000 kronor.  


Christopher Ward C65 Dune Automatic

Brittiska Christopher Ward gränsar till ett så kallat mikromärke och har riktat in sig på premiumklockor till rimliga priser. Detta ska uppnås genom att strunta i mellanhänder och sköta försäljningen inhouse. 

Man gör en stor sak av att klockorna är designade i Storbritannien men handbyggda i Schweiz under parollen “English Swissness”, och har anammat en patriotisk ådra vilket uttrycks genom modeller som hyllar Storbritanniens militär. 

Christopher Ward ligger prismässigt onekligen på den övre delen av beater-skalan och någon kanske undrar om dess klockor ens platsar i segmentet (om det nu är ett segment). De kan i så fall ses som ett alternativ för dem som redan har riktiga dyrgripar i samlingen och inte mår dåligt av att verkligen slita på sitt Christopher Ward-ur. Risken är annars att den blir en beater som behöver en beater! 

C65 Dune har formen av en prispressad lyxsportklocka eller varför inte ett lyxigt fältur? Och företaget kallar den mycket riktigt för “VIP field watch”!  

Boetten mäter smidiga 38mm i diameter och 11.7mm på höjden. Kronan är skruvad och vattentätheten anges till väl tilltagna 150 meter. Glaset i safir är vackert välvt och ger klockan en gammaldags sorts elegans.  

Inuti sitter som i så många andra måttligt prissatta mekaniska klockor ett Sellita SW200-1 med 38 timmars gångreserv. Bandet kommer i läder, stål eller för ändamålet särskilt väl passande kanvas. Det väljer jag, liksom den ursnygga urtavlan i “white sand”. Övriga färger är black sand, marine blue och beachgrass.  

Priset är 950 Euro, det vill säga runt 10 000 kronor. Dyrt för en beater, men ytterst prisvärt i alla andra sammanhang.  

Så är Christopher Ward C65 Dune en beater? Ja, med sina allround-vänliga mått, sin vattentäthet, sitt stryktåliga, ekonomiska urverk och ändamålsenliga kanvasband, är Dune onekligen en riktig beater. En lyx-beater! 


CWC Mellor-72

CWC – Cabot Watch Company – grundades i Storbritannien 1972. Grundare var chefen för agenturen för det amerikanska klockmärket Hamilton och tillika tidigare sjöman under andra världskriget, Ray Mellor.  

Mellor ansvarade därmed för det brittiska försvarsdepartementets upphandling av Hamilton-klockor under 1960-talet. På grund av kvartskrisen i början av 70-talet avslutade Hamilton samarbetet med britterna och Mellor grundade då CWC. “Cabot” syftar för övrigt på den italienske sjöfararen John Cabot som seglade från Bristol till Kanada år 1497.  

Fokus låg ända från början uteslutande på militära tidmätare och CWC förblev snabbt en betydande leverantör till den brittiska försvarsmakten. Fältklockor såväl som dykar- och pilotur beställdes i stora upplagor till de olika brittiska försvarsgrenarna.  

Märkets första klocka utkom 1976 och utgjordes av den mekaniska fältklockan W10 som med sin speciella tonneau-form var en kopia av Hamilton-klockan med samma efternamn, som i sin tur hade levererats till de brittiska styrkorna under 1973–76.  

W10 under CWC-flagg tillverkades fram till 1980 när kvarts-klockan G10 tog över. Den levererades till det brittiska försvaret fram till 2008 med över 200 000 tillverkade exemplar.   

Idag har leveranserna till militärmakten sinat sedan länge, men de klassiska klockorna saluförs fortfarande för den civila marknaden och produktionen sker idag i Schweiz.  

Den sentida uppföljaren till CWC W10 heter idag Mellor-72, en ytterst trogen kopia av det gamla militäruret. Formen är identisk med sin välsvarvade tonneau-boett och sina näpna mått. Trohet till originalet svärs vidare av ett gammaldags (och billigt!) akrylglas samt ett schweiziskt, mekaniskt och manuellt uppdraget urverk. 

Inuti sitter nämligen ett Sellita Caliber SW210; enkelt, pålitligt och ekonomiskt. Perfekt för en beater med andra ord. Och visst är det väl lite skönt att få dra upp klockan om morgnarna! Gångreserven är drygt 40 timmar.  

Boetten mäter precis som hos originalet spinkiga 35mm i diameter och 11mm i höjd vilket gör att den lär ha förmågan att “försvinna” på handleden, i positiv bemärkelse. Vattentätheten är till motsvarande 50 meter, tillräckligt för de flesta aktiviteter.  

Urtavlan är en verklig behållning, sådär avskalad och övertydlig som bara ett fält-/militärur kan vara, elegant i all sin enkelhet. Och förstås väldigt praktiskt; man slänger ett öga och det är klart. 

Datum saknas och istället tronar “Broad arrow” på nedre delen av urtavlan. Det är den stiliserade järnspets som används av den brittiska regeringen för att markera statlig egendom, något som prydde de militära armbandsuren förr i världen. 

Jag monterar på ett diskret, svart läderband för att sedan ge mig ut i världen. 


Farer Three Hand collection 

Precis som Christopher Ward är Farer ett brittiskt märke vars klockor sätts samman i Schweiz, och vars kärnvärde befinns i lyxiga klockor för rimliga medel. Företaget grundades så sent som 2015 och har sedan dess etablerat sig med flera snygga modellserier som genom sin säregenhet urskiljer dem från mängden.  

“Three hand collection” utgör märkets enklaste, mest rättframma klockor och kan därmed också ses som de mest beater-vänliga. Det handlar om eleganta universalklockor med tre visare, inget datum och stor allround-potential. 

Kollektionen kommer i 36 respektive 39.5mm-version med ett flertal valbara färger hos urtavlorna. Vit/svart/blå/röd/lax för den lilla och vit/svart/blå/lila för den stora. Särskilt tilldragande är de tunna boetterna, med 10.4 respektive 10.8mm i höjd. Glaset är safir och vattentätheten till 50 meter. 

Inuti tickar Caliber G101 från schweiziska urtillverkaren La Joux-Perret som ägs av japanska Citizen. Det erbjuder fina 68 timmar gångreserv och utlovar en precision på +/- 12 sekunder/dygn, vettigt för prisklassen. Enligt förståsigpåare motsvarar urverket specifikationerna hos ETA 2824 och lär därmed garantera pålitlig tidmätning i många år framöver.  

Priset är det samma för båda versioner och enligt gällande, ogynnsamma valutakurs innebär det strax över 12 000 kronor. Kan alltså bli billigare med starkare krona! För den som vill flänga runt i världen med sin Farer erbjuds även en GMT-variant för några tusen till.  

Med sin chosefria elegans, distinkta märkesidentitet, pålitliga urverk och smidiga mått ter sig Farers tre-handare som härliga, allround-mässiga beaters. Frågan är bara vilken boettstorlek och urtavla man ska ha! 


Oris BC3 1999

Det egensinniga märket från tysktalande Hölstein i Schweiz, har massproducerat överkomliga, mekaniska klockor sedan 1904.  

Redan 1917 släppte företaget sin första pilotklocka och 1938 utkom en ny variant, Big Crown med sin speciella datumindikator (pointer date). ”Big Crown” syftade på den överdimensionerade kronan som skulle möjliggöra för piloter att justera klockan med handskarna på.   

Oris överlevde kvartskrisen och landade med båda fötterna på jorden genom en återsatsning på mekaniska klockor till rimliga priser. Bland annat återlanserades Big Crown 1984. 

1999 reformerades utbudet med ett helt nytt pilotur: BC3. Den stora kronan var kvar medan boetten erhöll ett nytt, fräscht snitt med en lite maskulin prägel. Modellen stack ut även genom sin “day-date”-konfiguration. 

Sedan dess har många varianter kommit och gått. Modellen finns med 40- och 42mm-boetter, med och utan kronskydd beroende på årgång, vita och svarta urtavlor, som kronograf, i svart PVD-utförande och etcetera.  

Idag riktar vi in oss på basmodellen och företrädesvis i 40mm-version. För det första är det just en sådan vi provkör idag, genom artikelförfattarens pappas BC3 från 2011. Dessutom, genom sin lite byngliga design och långa, tjocka luggar känns även 40-millimetaren rejält tilltagen. Men det är förstås individuellt vilken storlek man föredrar. Tjockleken på relativt återhållsamma 12mm gagnar för övrigt smidigheten en del. 

En verklig behållning med BC3 är i övrigt den attraktiva urtavlan. Elegant i all sin enkelhet, ypperligt tydlig på typiskt pilot-vis, enkla, vackra siffror och visare i vitt, och med en snyggt integrerad veckodagsindikator gör att man gärna tittar ner på den oftare än man behöver.  

Inuti sitter förstås ett mekaniskt urverk, här i form av Oris Caliber 635 eller 735. Det innebär i praktiken ett ETA 2836-2 alternativt dess klon Sellita SW220-1, med den märkesdistinkta röda rotorn som enda uppdatering. Billiga men pålitliga folkurverk som i olika versioner tickat på i oräkneliga mekaniska klockor genom åren.  

Med tanke på Oris höga svansföring när det gäller just mekaniska klockor kan ambitionerna tyckas oförskämt låga. Motsvarande Oris-pilot kostar ny cirka 25 000 kronor idag och då förväntar sig många kanske mer än ett Sellita SW200 i standardutförande. En kronometercertifiering hade inte suttit fel!  

Med modellens fina prisläge som begagnad förlåter man den dock snabbt. Oris BC3 fås från runt 6000 kronor på andrahandsmarknaden, medan de bästa klockorna hamnar på fel sida 10 000-kronorsstrecket.  

Med sin robusta framtoning, trevliga form, sköna märkesidentitet, pålitliga urverk samt fina priser, ter sig en Oris BC3 onekligen som ett lockande beater-alternativ! 


Seiko 5 Field Series

En lista med beater-klockor är knappast komplett utan en Seiko, för många det självklara beater-valet. Den Seiko som får den äran idag är ett fältur som ingår i den populära Seiko 5-serien, en omfattande samling jordnära sportklockor för mycket attraktiva priser. 

Seiko 5 Field säljs med boett på 36mm eller 39.4mm, där den mindre klockan även är tunnare med 12.5mm i höjd mot 13.2mm för den större. Vattentätheten är till robusta 100 meter och glaset är mineral.  

Inuti sitter ett automatiskt urverk i form av Seiko Caliber 4R36, ett billigt basurverk som knappast ger kronometerprecision men som lär ticka på oförtrutet – och möjliggöra ett lågt pris. 

Välj mellan en drös urtavla-kulörer och armband. Listpris är 3798 kr för alla versioner; tveklöst mycket beater och fältur för pengarna! 


Sinn 856

Det tyska entusiastmärket Sinn Spezialuhren grundades 1961 av andra världskrigspiloten Helmut Sinn. Till en början fick endast piloter köpa klockorna men så småningom öppnades portarna för allmänheten.  

I modern tid har utbudet breddats med flyginspirerade instrumentur och mer eller mindre extrema dykarklockor. Utmärkande för märket är nyskapande tekniska lösningar för att öka klockornas stryktålighet och prestationsförmåga. Beater-mässigt sålunda! 

Den Sinn som får den äran på denna lista är modell 856, artikelförfattarens favorit i företagets digra utbud. Den är så avskalad och formperfekt samt erbjuder så många tekniska delikatesser att den helt enkelt saknar konkurrens. 

Boetten mäter 40mm i diameter och trevliga 11mm på höjden, idealiskt kan tyckas. Materialet är blästrat stål som dessutom “tegiment”-behandlats för extra reptålighet; en klocka att dinga därmed! Vattentätheten är till ambitilösa 200 meter.  

I övrigt finns Sinn-specialiteter som tryckfallsskydd, magnetskydd samt avfuktningssystemet Ar-Dehumidifying Technology. Något att skryta med på sommarens cocktail-party. 

Inuti tickar Sellitas kända SW300-1, som bekant en klon av det mer berömda ETA 2892-A2 som ju motoriserat så många lyxklockor genom åren. Och ett bättre val för ett instrumentur som Sinn 856 är svårt att tänka sig: pålitligt och exakt lär det tjäna sin äventyrliga ägare i decennier.    

Modellen saluförs även i en GMT-version under namnet 856 UTC som ytterligare stärker dess aura av äventyrligt reseur. I den sitter samma urverk med adderad GMT-funktion, då under namnet Sellita Caliber SW330-1.  

Sinn saluförs i Sverige men köps också med fördel genom företagets trevliga webbshop, där de dessutom är någon tusenlapp billigare trots ofördelaktig valutakurs (i skrivande stund). Billigast är 856 med läderband för runt 21 000 kronor medan 856 UTC med stållänk är dyrast för cirka 26 000 kronor. Dessa siffror kan dock som sagt fluktuera en aning. 

Mycket pengar för en beater kan tyckas, men få erbjuder mer klocka för de här summorna. En dröm-beater! 


Unimatic Modello Due U2S-8B Limited Edition

Unimatics fältklocka har redan figurerat här på Eqotime, men den får ända vara med i beater-listan då vi presenterar en ny variant, samt då Unimatics fältare liksom är beaternas beater. Det blir inte mer beater-mässigt än så här och en Modello Due U2S-8B (puh!) är både snygg och lär överleva ett typ kärnvapenkrig.  

Det italienska mikromärket grundades av två industridesigners från tekniska universitetet i Milano 2015 och är ett unikum med sitt minimalistiska formspråk och totalfokus på riktiga verktygsklockor. Priserna är dessutom mycket attraktiva.  

Modello Due-serien är utpräglade fältklockor och finns i flera versioner. Grunden utgörs av Modello Due Field Watch som säljs i obegränsad upplaga och kan ses som modellseriens instegsur. Den har ett japanskt urveck från Seiko och kostar runt 6000 kronor.  

Utöver denna finns ett antal specialversioner i begränsad upplaga, även kallade “Swiss Series” beroende på att de huserar dyrare schweiziska urverk. Fyra av dessa specialupplagor hyllar olika italienska platser och företeelser. Den sista av dem, U2S-8B, är en hyllning till staden Venedig, och det är den som får vår uppmärksamhet idag. 

Förutom en för serien unik urtavla och ett schweiziskt urverk har även boetten modellerats om gentemot standard-varianten, och gjorts smidigare. Måtten är nu trevliga 38.5mm i diameter och 11.6mm i höjd.  

Liksom alla Modello Due-modeller är även denna ett utpräglat fältur med en form som ter sig både grovhuggen och elegant. Vattentätheten är minst sagt ambitiösa 300 meter vilket ju duger till avancerad dykning.  

Urtavlan då? Jo, de vackert guldskimrande visarna och indikatorerna mot svart bakgrund ska påminna om det vackra ljus som pryder Venedig under kvällstid! 

Inuti sitter (förstås) ett Sellita SW200, känt för sitt ringa pris i kombination med hög kvalitet, och som rätt justerat kan ge riktigt god precision. 

Priset ligger kring 12 000 kronor, om du kan hitta en. Alla fyra specialserier har nämligen byggts i några hundra exemplar vardera. Efter lite surfande har ett par dock lokaliserats, så för den som verkligen vill satsa på denna propra Venedig-hyllare som sin beater, finns fortfarande gott hopp.