Är NFTs framtiden för mode- & klockbranschen?

Text: Alba Guerini Molin


The hype is real? NFT, non fungible token, har varit årets grej i konstvärlden. Nu hakar såväl modehus som klocktillverkare på trenden med block chain-teknik för att skapa såväl digitalt mode som klockor. Frågan alla ställer sig är dock om det här bara är en tillfällig hype och bubbla eller om NFTs är på väg att revolutionera sättet vi ser på konst, mode och kanske även klockor? Eqotime’s modeskribent Alba Guerini Molin har tagit en titt på det senaste inom NFT i mode- och klockbranschen.


Väldigt förenklat är NFTs unika virtuella produkter som konsumenter kan köpa äganderätten till och även sälja vidare. Trots att det kan säljas flera gånger om kan alla se exakt vem som först skapat produkten. Genom att använda block chain-teknik genereras en specifik typ av certifikat som styrker både ägandeskapet och äktheten.

Fenomenet med virtuella produkter har funnits ganska länge inom spelvärlden. Där har det länge varit möjligt att köpa digitala prylar som kan användas i spelet. I och med den fortsatt växande virtuella handeln har även modebranschen gett sig in i denna helt digitala värld.


Dolce & Gabbana först ut

Först ut att framgångsrikt sälja virtuella plagg för stora summor pengar var lyxmärket Dolce & Gabbana. De har satsat stort på exklusiva digitala kläder, så kallat “NFT-mode.”  Tidigare i år hade Dolce & Gabbana sin årliga spektakulära modevisning i Venedig, dock var stylingen lite annorlunda än vad det brukar vara på liknande haute couture-visningar. Något som var den första ledtråden till att något var på gång. Kort efter visningen anordnade modehuset en digital aktion med nio liknande plagg i virtuellt format – “Collezione Genesi NFT”. Trots viss kritik väckte kollektionen stort intresse och sammanlagt såldes de nio produkterna (som alltså inte går att bära i verkliga livet) för ofattbara 60 miljoner svenska kronor.



Vad som helst kan såklart inte säljas för dessa enorma summor. Men tack vare att dessa unika digitala produkter alltid kan spåras till den ursprungliga skaparen, genom en typ av blockkedja, besitter produkterna ett speciellt värde som inte går att manipulera.

Fenomenet med virtuellt mode är inte helt nytt. Andra modehus tidigare skapat och sålt förhållandevis billiga kläder “gamers” har kunnat klä sina avatarer i. Detta har dock inte genererat speciellt stora intäkter, något som Dolce & Gabbana alltså blev först med.


Modehuset har gjort en enorm satsning på dessa lyxiga digitala modeprodukter. Produkter som vänder sig till en förmögen modeintresserad publik med ett stort intresse för teknik och den virtuella världen. Detta är på många sätt en helt ny målgrupp. En ny grupp kunder som många inom modevärlden väntat på. Efter Dolce & Gabbanas succé med virtuella plagg som håvat in mångmiljonbelopp har flera modehus självklart tagit efter. Bland annat har märken som Jimmy Choo, Burberry och Balenciaga, lanserat NFT-plagg.



Modebranschens framtid?

Frågan är dock om detta är modebranschens framtid? Det finns självklart en del kritik riktad mot fenomenet. Den främsta kritiken är ganska självklar. När du köper plagg som bara finns virtuellt så köper du egentligen plagg som inte finns. Samtidigt ser flera detta som en lösning på modebranschens hållbarhetsproblem. Digitala modeprodukter genererar inte några utsläpp. Andra menar att vi ändå spenderar den mesta av vår vakna tid online. Så varför ska vi då köpa och slänga textil när istället vi kan använda dessa nft-plagg i den digitala världen?

Modehusen kan göra en enorm vinst då digitala plagg både är billiga att “tillverka” och att marknadsföra. Samtidigt säljs de, åtminstone just nu, för hutlösa summor pengar.  Samtidigt har verkliga haute couture-plagg ett enormt värde och vintageplagg kan säljas vidare för betydligt mer än vad de köptes för. Den självklara frågan är hur värdet på dessa digitala produkter kommer att utvecklas. Om det ens kommer att finnas kvar?


Är marknaden mogen för en NFT-klocka?

Nu när modevärlden har intagit denna virtuella-värld blir det intressant att se om fler branscher gör det. Idag finns det appar som gör det möjligt för potentiella kunder att virtuellt testa olika klockor för att se om de passar. Det är också möjligt att köpa virtuella tavlor till din Apple-watch. En industri som växt enormt de senaste åren.


Foto: Jacob & Co

Hur klockbranschen kommer att agera på den här hypen kommer bli spännande att se. Och några har redan kommit igång. Bland de första var Hublot och Jacob & Co där de sistnämnda i april i år auktionerade ut en NFT-klocka i den virtuella världen. Klockan var en 3D-animation inspirerad av Jacob & Co’s Epic SF24 travel watch och såldes för ungefär 100 000 USD. Än så länge har dock ingen av de större klockmärkena lanserat en NFT-klocka. Men med tanke på hur väl det fungerar för modehusen är detta kanske bara en tidsfråga? Kommer din nästa klocka att vara en virtuell?