Elbil som väcker känslor, Mercedes EQS 53 AMG

Text: Mia Litström


Man förknippar varumärket med maffigt härliga, ljudliga och effektstarka bensinmotorer som får vem som helst att bli knäsvag och rysa av lycka. Men även sportbilstillverkarna har fått tänka el och hela bilbranschen har verkligen tagit på sig att elektrifiera sina kommande modeller. Nu visar Mercedes-AMG stolt upp sin första elbil och namnet är EQS 53 AMG 4MATIC+. Eqotime’s Mia Litström har kikat närmare på Mercedes eldrivna nytillskott.


Mercedes-AMG levererar bilar som väcker känslor eftersom de alltid är oerhört kraftfulla med härligt vass sportighet. Kan ett sådant varumärke ta fram en elbil som väcker samma sportbilskänslor? När Porsche flaggade för att deras första helt eldrivna modell var på väg, var det många som var mycket skeptiska men Porsche motbevisade detta. Taycan blev en succé. Nu är det dags för Mercedes-AMG men skepsisen är inte lika hög som tidigare eftersom Porsche lyckades så bra med Taycan. Mercedes-AMG kommer garanterat också lyckas göra detta. För det är hisnande siffror som presenteras. EQS är en sedan som är mycket elegant i stor storlek men som ändå kan göra 0-100 km/h på 3,4 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.Batterikapaciteten är 107,8 kWh och med full laddning ger den en räckvidd på 58 mil. Vid snabbladdning klarar den effekt upp till 200 kW och med laddbox upp till 22 kW. Den är fyrhjulsdriven och basversionen ger en effekt på 658 hk med ett vridmoment på 950 Nm. Toppversionen utrustad med AMG Dynamic Pluspaket har maximal effekt på hela 761 hk i läget som heter racestart som har en boostfunktion där också det maximala vridmomentet höjs till 1020 Nm.Att ta fram en eldriven Mercedes-AMG är inget som egentligen förändrar varumärket.

– Alla våra bilar ska leverera i enlighet med AMG´s varumärkeslöfte, säger Jochen Hermann som är teknisk chef på Mercedes-AMG GmbH. Både när det gäller drivlina, bromsar, fjädring och framförallt ljud.Dynamiska specifikationer

Ljudet som avges är beroende på vilket körprogram som är aktiverat och det skapas av en speciell ljudgenerator och högtalare. Interiören är också exakt vad man förväntar sig av varumärket, läckert digital, den speciella och typiska interiörbelysning är självklart också där.Till en sportbil som denna behövs också fantastiskt bra bromsar. Likväl som man vill uppleva den magiska accelerationskänslan vill man också ha den bästa bromseffekten. För det finns med 21- eller 22-tumsfälgar. Skivor på 415 mm med sexkolvsok fram och 378 mm skivor bak. För den som önskar det allra yttersta går det självklart att beställa keramiska bromsar där framskivorna är i 440 mm.

Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ finns från 1 740 000 kronor.